Foametea în masă în Gaza va duce la un conflict pe termen lung, avertizează secretarul american al Apărării

Lloyd Austin. Foto: Flickr

O foamete în masă şi mortală în Fâşia Gaza ar accelera probabil violenţele şi ar duce la un conflict pe termen lung, a avertizat marţi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei audieri în Senat, chiar dacă a respins acuzaţiile potrivit cărora Israelul ar fi responsabil pentru un genocid în desfăşurare în enclava palestiniană, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

La şase luni de la începutul campaniei aeriene şi terestre a Israelului în Fâşia Gaza, declanşată de atacul grupării Hamas în 7 octombrie asupra sudului Israelului, enclava devastată se confruntă cu riscul unei foamete generalizate şi de boli, aproape toţi locuitorii săi fiind acum fără adăpost.

Agenţiile umanitare s-au plâns că Israelul nu asigură un acces suficient la alimente, medicamente şi alte produse umanitare necesare. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a acuzat Israelul că foloseşte foametea ca armă de război.

Întrebat de un congresman care ar fi impactul unei foamete în masă mortale, Austin a răspuns: „Va accelera violenţa şi, ca efect, va duce la un conflict pe termen lung”.

„Nu trebuie să se întâmple. Trebuie să continuăm să facem tot ceea ce putem, şi facem asta, pentru a-i încuraja pe israelieni să ofere asistenţă umanitară”, a declarat Austin în faţa Comisiei pentru Forţele Armate din Senat.

Israelul a declarat că ajutoarele ajung acum mult mai repede în Gaza, dar volumul este contestat, în timp ce ONU afirmă că acestea sunt mai mici decât minimul necesar pentru a satisface nevoile umanitare.

Austin a adăugat că un eşec israelian de a separa poporul palestinian de gruparea islamistă palestiniană Hamas „ar genera doar mai mult terorism”. Cu toate acestea, oficialul american a apărat Israelul de acuzaţiile potrivit cărora ar fi comis genocid în Fâşia Gaza.

„Nu avem dovezi în acest sens”, a declarat Lloyd Austin.

Într-o convorbire telefonică purtată săptămâna trecută cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele american Joe Biden a ameninţat că va condiţiona sprijinul SUA pentru ofensiva Israelului în Gaza de luarea de către acesta a unor măsuri concrete pentru a proteja lucrătorii umanitari şi civilii.

A fost pentru prima dată când Biden, un democrat şi un susţinător fervent al Israelului, a încercat să folosească ajutorul american pentru a influenţa comportamentul militar israelian, notează Reuters.

Preşedintele a fost supus unor presiuni enorme din interiorul partidului său democrat pentru a face mai mult pentru rezolvarea catastrofei umanitare pentru civilii palestinieni în urma atacurilor israeliene.

O personalitate marcantă a partidului, Nancy Pelosi, fostă şefă a Camerei Reprezentanţilor şi un aliat-cheie al lui Biden, a semnat vinerea trecută o scrisoare din partea a zeci de congresmeni democraţi care îndeamnă la oprirea transferurilor de arme către Israel.

Franța, Egipt și Iordania, apel la încetarea imediată a focului în Gaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here