Franța, Egipt și Iordania, apel la încetarea imediată a focului în Gaza

Sursa foto: runews24.ru

Liderii Egiptului, Franţei şi Iordaniei au emis o declaraţie comună prin care solicită încetarea imediată a focului în Gaza, subliniind criza umanitară gravă şi impactul catastrofal al războiului în curs, anunţă CNN, potrivit News.ro.

Într-un articol de opinie publicat luni în ziarele de stat din Iordania şi Egipt, precum şi în publicaţiile Le Monde şi The Washington Post din Franţa, aceştia au subliniat necesitatea unei rezolvări paşnice prin intermediul unei soluţii cu două state, declarând că violenţa şi războiul „nu îşi au locul” în realizarea păcii în Orientul Mijlociu.

„Având în vedere numărul intolerabil de victime umane, noi, liderii Egiptului, Franţei şi Iordaniei, solicităm punerea în aplicare imediată şi necondiţionată a Rezoluţiei 2728 a Consiliului de Securitate al ONU. Subliniem necesitatea urgentă de a se ajunge la o încetare permanentă a focului în Gaza”, se arată în editorialul comun.

Subliniind situaţia critică din oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat peste 1,5 milioane de civili palestinieni, liderii au avertizat cu privire la „consecinţele dezastruoase ale unor noi acţiuni militare”, pledând pentru protecţia civililor ca o obligaţie legală şi morală în temeiul dreptului internaţional.

Liderii celor trei ţări au condamnat violenţa, terorismul şi ţintirea nediscriminatorie a civililor, reiterând necesitatea ca toate părţile să respecte dreptul umanitar internaţional.

„Condamnăm uciderea lucrătorilor umanitari, cel mai recent atacul împotriva convoiului de ajutor al World Central Kitchen”, se arată în editorial. Egiptul şi Franţa au jucat un rol important ca mediatori între Hamas şi Israel, în timp ce Iordania a fost un actor-cheie în livrarea de ajutoare, contribuind cu zeci de paraşutări aeriene deasupra Gaza.

De ce este idiot planul lui Netanyahu de a închide Al Jazeera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here