SUA şi-au retras toate trupele de la baza aeriană din Kandahar, în sudul Afganistanului, care a fost mult timp a doua cea mai mare bază militară americană din această ţară, au anunţat vineri autorităţile afgane, informează AFP.

„Această bază nu ne-a fost predată oficial, însă pot confirma că ei (soldaţii americani) au părăsit-o miercuri”, a declarat Khoja Yaya Alawi, un purtător de cuvânt al armatei afgane la Kandahar.

„Ei au predat toate instalaţiile forţelor afgane”, a precizat directorul aeroportului din Kandahar, precizează Agerpres.

O predare oficială ar urma să aibă loc după Aid el-Fitr, sărbătoare musulmană care, până sâmbătă, marchează sfârşitul postului ramadanului, au precizat aceşti doi responsabili.

Cândva această bază era a doua cea mai importantă pentru trupele americane şi internaţionale prezente în ţară.

Provincia Kandahar este un fost bastion al talibanilor situat în sudul Afganistanului, iar în ultimele luni ea a fost scena unor confruntări între insurgenţi şi forţele afgane. Un armistiţiu de trei zile a început joi între cele două părţi, cu ocazia Aid el-Fitr, după săptămâni de confruntări intense în întreaga ţară.

Afganistanul se confruntă cu o recrudescenţă a violenţelor începând de pe 1 mai, dată la care se presupunea că SUA şi-au retras cei 2.500 de soldaţi desfăşuraţi la faţa locului, în conformitate cu acordul încheiat în februarie 2020 cu talibanii de administraţia Trump.

Washingtonul şi NATO s-au angajat să-şi retragă trupele rămase până la 11 septembrie, data la care se vor marca 20 de ani de la atentatele din 2001.

Armata americană a anunţat marţi că a avansat în proporţie de 6-12% în procesul său de retragere din Afganistan.

1 COMENTARIU

  1. Situatia globala si schimbarile ce au loc mai peste tot in intreaga lume redistribuie sferele de interese militar- strategice si economice si reconfigureaza scena militara a lumii .Trupele aliate se retrag din Afganistan si se reconsidera astfel alocarea acestora in alte obiective principale . Forta NATO trebuie marita .La nivel de perceptie cetateneasca NATO nu are o contrapondere negativa – nu este perceputa ca forta de atac de nimeni (poate doar rusii sa aiba indoieli pe masura ce NATO se apropie de granitele lor ). Din acest motiv fortele NATO vor creste puternic in viitorul apropiat si vor ajunge in republica Moldova si Georgia.O mare parte din fortele eliberate de sarcini din Afganistan vor fi aduse in Romania si Polonia . Marea Neagra va deveni si ea un obiectiv militar unde NATO si aliatii NATO vor contribui cu forte noi .La nivel mondial , noile aliante cu tarile democratice si cu cele ce tintesc democratia ,ca forma de conducere statala ,vor forma fronturi comune cu scopul de a incercui Rusia si China .Japonia – Australia – Noua Zeelanda – India vor fi printre primele tari angrenate in acest demers .UE isi construieste deja in paralel o forta militara de Reactie Rapida ce va avea la baza sustinerea tehnologica si tehnologie de ultima ora .In ceea ce ne priveste – se vede cu ochiul liber intentia de alianta militara pe acest flanc cu Polonia (Ungaria este eliminata din acest joc ) . Ultima intilnire la virful statului polonez cu Presedintele Romaniei au arat foarte clar intentia viitoare .Nu in ultimul rind – la aceasta intrunire – la virf – au participat efectiv si presedintele american Biden si seful NATO. Avem imensul beneficiu de a fi parte a doua dintre cele mai puternice structuri statale si militare din intreaga lume si numim UE si NATO . Este o sansa la o mie de ani . Noi o traim acum .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here