Plata pentru Ungaria a fondurilor prevăzute prin planul de relansare post-covid, amânată

Sursa: Pixabay

Comisia Europeană (CE) a depăşit data-limită pe care şi-a stabilit-o în vederea aprobării plăţii către Ungaria a mai multor miliarde de euro în cadrul planului de relansare economică post-covid a Uniunii Europene (UE), cu scopul de a obţine concesii de la Guvernul suveranistului Viktor Orban în privinţa respectării statului de drept, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Ungaria urmează să primească în total 7,2 miliarde de euro din aceste fonduri, destinate susţinerii unei relansări a economiei Uniunii, în urma crizei cauzate de covid-19.

Înainte de a plăti sumele alocate fiecărei ţări, Comisia verifică fiecare plan naţional pentru a se asigura că respectă părţile referitoare la dezvoltarea online şi lupta împotriva modificărilor climatice, între altele.

Comisia continuă să examineze planul prezentat de către Ungaria şi ar putea prezenta un nou termen-limită, în cazul în care consideră că sunt necesare ”mai degrabă luni decât zile”, a declarat o purtătoare de cuvânt.

Purtătoarea de cuvânt nu a oferit precizări, însă comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice şi Monetare Paolo Gentiloni anunţa săptămâna trecută că ”lucrăm la aspecte legate de respectarea statului de drept”.

Comisia cere de mult timp Ungariei să-şi îmbunătăţească procedurile de atribuire a licitaţiilor, în cadrul luptei împotriva unor ”nereguli sistematice”, adică în lupta împotriva fraudei.

Viktor Orban, acuzat de limitarea libertăţii presei, acapararea justiţiei de către puterea politică şi obstrucţionarea cercetării universitare, este criticat de curând din cauza unei legi denunţate drept discriminatorii care interzice folosirea în şcoală a unor suporturi educative pe care le consideră drept o promovare a homosexualităţii.

UE a convenit să amâne un plan privind introducerea unei taxe corporative la nivelul UE, la presiunea SUA

1 COMENTARIU

  1. Este un lucru stiut – banii nu vin decit daca respecti niste conditii ce tin de controlul cheltuirii sumelor si care sunt oferiti etapizat pe masura verificarii derularii contractelor . Ungaria va prmmi aceste sume abia la anul (inainte de alegerile generale )tot asa cum Romania va primi parte din ele incepind cu luna septembrie a.c. Motivele se cunosc .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here