Ambasada României în Italia a organizat la Roma un forum online cu reprezentanţii mediului asociativ, ai cultelor şi ai presei de limba română din Italia, informează romania-actualitati.ro.

În cadrul videoconferinţei de aproximativ trei ore s-a discutat despre românii repatriaţi din Italia la începutul pandemiei, despre proiectele finanţate de instituţiile statului român, despre conaţionalii exploataţi la locurile de muncă sau de cei care în prezent se află în dificultate.

În cadrul dialogului constant cu comunitatea românească din Italia, Ambasada României la Roma a organizat, la 15 mai 2020, o reuniune online cu funcționarii români din cadrul sindicatelor italiene. Ambasadorul George Bologan, alături de atașații pe probleme de muncă și sociale, au avut o discuție utilă cu sindicaliștii români din Milano, Torino, Veneția, Trieste, Roma, Macerata, Sardinia, Civitavecchia, Perugia și Molise, axată pe situația lucrătorilor români din Peninsulă, în contextul Covid-19.

Șeful misiunii diplomatice a accentuat importanța respectării demnității omului, asigurarea dreptului la o viață decentă și a exercițiului solidarității, mai ales în noile condiții care influențează viața tuturor, arătând că preocuparea Statului român este ca lucrătorii noștri să își desfășoare activitatea de muncă în baza unui contract legal și implicit în condiții de siguranță.

A fost menționată, în acest context, discuția avută recent pe această temă de către ministrul muncii și protecției sociale din România, Violeta Alexandru cu omologul său italian, Nunzia Catalfo, precum și faptul că cele două părți au în vedere semnarea unui Memorandum de înțelegere privind colaborarea în domeniul inspecției muncii dintre România și Italia, aflat într-un stadiu de negociere avansat.

Cu acest prilej, au fost ilustrate eforturile Ambasadei în sprijinul lucrătorilor români din Italia, printr-un dialog constant cu autoritățile italiene și partenerii sociali și prin demersuri de informare cu privire la drepturile și obligațiile muncitorilor, dar și măsurile privind protecția sănătății la locul de muncă. Subliniind importanța ca cetățenii români să fie informați, ambasadorul Bologan a amintit despre materialele informative realizate de misiunea diplomatică, care pot fi consultate pe site și pe canalele de socializare ale Ambasadei, și activitatea Biroului atașatului pe probleme de muncă din cadrul misiunii diplomatice, care oferă în permanență îndrumări și asistență cetățenilor români.

În încheiere, ambasadorul a mulțumit funcționarilor români din sindicatele italiene pentru colaborarea cu misiunea diplomatică, apreciind îndeosebi sprijinul acordat lucrătorilor aflați în dificultate și implicarea lor constantă pentru apărarea drepturilor și a demnității muncitorilor români din Italia.

George Bologan, ambasadorul României în Italia: Am mulţumit comunităţii româneşti pentru modul responsabil în care reacţionează în continuare, dând dovadă de sacrificiu, altruism şi simţ civic. Împărtăşirea ideilor, a experienţelor, accesul la informaţii sunt esenţiale în această perioadă. S-a discutat despre proiectele asociaţiilor şi chiar despre efectele muncii la negru a unor compatrioţi. Am discutat despre modul în care vor funcţiona oficiile consulare în această perioadă. Dialogul tonifică conştiinţa unei comunităţi, cimentează relaţiile şi contribuie la întărirea sentimentului de a fi cu toţii membri şi suporteri ai aceleiaşi echipe care este România. Şi prin contribuţia şi efortul fiecărui român, va fi o echipă de liga întâi în Uniunea Europeană şi în lume.

Consilierul de stat Sandra Pralong şi secretarul de stat Ovidiu Burduşa au prezentat activitatea instituţiilor reprezentate, cu accent pe demersurile întreprinse pe perioada de pandemie şi au răspuns, alături de ambasador, la toate întrebările primite din partea participanţilor.

Ovidiu Burduşa: În aceste momente, cuvântul cheie este adaptarea, fie că vorbim de activităţi cotitidiene sau legate de modul în care se desfăşoară activităţile profesionale. Vreau să felicit cu această ocazie asociaţiile românilor din Italia pentru toată munca lor, pentru că au dat dovadă de flexibilitate şi au răspuns apelului DRP de a ţine cont de restricţiile şi limitările din statele în care se află şi de a gândi astfel activităţile, în special pentru mediul online. În aceste vremuri dificile, e foarte important să rămânem solidari şi uniţi între noi oriunde ne-am afla, fie că suntem în România sau în afara graniţelor. Astfel de întâlniri online sunt foarte utile şi necesare. Consider că ar fi bine să aibă loc măcar o dată pe lună, pentru a păstra cât mai strânsă legătura cu românii din diaspora şi a informa în legătură cu acţiunile noastre.
 

La videoconferinţă au participat 60 de reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti, cultelor şi ai presei de limbă română din peninsulă.

Rareş Cristea, din partea Federaţiei Organizaţiilor Româneşti din Italia: Conferinţa a fost foarte utilă pentru cei care sunt implicaţi în comunitatea românească, cu asociaţiile şi voluntariatul pe care unii dintre noi îl fac. Tehnologia ne ajută foarte mult şi ne dă ocazia să ne cunoaştem mai bine între noi şi sunt convins că ar trebui să discutăm pe argumente, pentru că e necesar să venim cu idei realizabile şi să facem ceva serios, pentru că eu am intervenit şi am spus că Platon nu era de acord cu o democraţie în stat pentru că democraţia duce la tiranie. Părerea mea este că în cei 30 de ani s-a stins visul celor care au luptat în ’89 pentru o democraţie liberă, pentru că această democraţie în 30 de ani a stins cultura românească şi un pic dragostea faţă de identitatea noastră. N-aş dori să mai văd în comunitatea noastră decât unitate şi aş vrea să dispară această ură, aş vrea să văd confruntare pe idei şi aş vrea să văd o construcţie serioasă, pentru că va trebui să demonstrăm ceva copiilor noştri care vor creşte aici, în Italia, şi să le lăsăm ceva pentru care să lupte şi ei, să lupte pentru adevărata identitate românească şi să fim mândri de ce am făcut noi, părinţii.

Mioara Moraru, preşedintele Asociaţiei Culturale Propatria: A fost o întâlnire bine venită şi bine primită. După două luni de lockdown, aveam nevoie să vedem chipuri cunoscute sau, mai bine spus, să ne revedem şi să ne împărtăşim din nou păreri şi idei. O iniţiativă lăudabilă aceasta a Ambasadei României în Italia şi de a păstra astfel legătura cu cei care, într-un fel sau altul, se implică în viaţa comunităţii şi, nu în ultimul rând, de a invita la întâlnire oameni de stat care să ne asculte problemele, să ne cunoaştem şi să ne împărtăşim de fapt aceleaşi probleme cu care ne confruntăm cu toţii, indiferent de regiunea în care ne găsim.

Surse: romania-actualitati.ro, facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here