FT: Arborele genealogic al coronavirusului arată cu certitudine: Covid-19 a apărut la mijlocul lui noiembrie

Oamenii de știință care au studiat mutațiile coronavirusului au decodat peste 10.000 de genomi diferiți ai letalului patogen și au realizat o hartă, un vast arbore genealogic, care va fi crucial pentru oprirea răspândirii pandemiei și dezvoltării tratamentului, relatează Financial Times.

De la analizarea primei mostre virale în Wuhan în decembrie, echipe internaționale de cercetare au folosit filogeneza pentru a crea un vast arbore genealogic al virusului Sars-CoV-2 responsabil de Covid-19, care arată modul în care se răspândește de la centrul epidemiei până în toate colțurile lumii.

”Epidemiologia genetică va fi un instrument vital în eforturile umanității de a combate Covid-19 și de a întoarce lumea spre normalitate”, a spus Emma Hodcroft, genetician evolutionist la Universitatea din Basel care ia parte la proiectul Nextstrain. ”Pentru început va fi un instrument pentru a ajuta la distingerea între transmisiile locale și cele importate.”

Harta mutațiilor va fi folosită pentru a înțelege valurile următoare ale virusului, dacă și când actuala epidemie poate fi ținută sub control, precum și pentru dezvoltarea unor tratamente și vaccinuri.

Când acestea vor fi într-un final introduse, tehnologia genetică va fi folosită la detectarea primelor semne care vor indica apariția rezistenței. În acest moment sunt în lucru aproximativ 80 de vaccinuri și 150 de medicamente împotriva Covid-19.

”Oamenii de știință au vorbit despre diferite tupini care evoluează în timp ce virusul se răspândește și suferă mutații, dar noi credem că e periculos să folosești acest termen pentru că sugerează că mutațiile fac ca virusul să fie mai puțin transmisibil sau virulent”, a spus Hodcroft.

Ca multe virusuri, Sars-CoV-2 înmagazinează gene precum ARN. Pentru că genomul viral evoluează într-un ritm stabil în timp ce se multiplică, cu o medie de 2,5 mutații pe lună, oamenii de știință pot folosi acest lucru ca pe un ceas molecular. Diferența genetică dintre mostrele Sars-CoV-2 oferă o estimare exactă a momentului în care filiațiile se separă între ele.

Această tehnică a permis cercetătorilor să stabilească momentul în care virusul a început să circule în China. ”Secvențele ne duc spre fârșitul lunii noimebrie -poate mijlocul lunii noiembrie, dar nu mai devreme de atât”, a spus Hodcroft.

Acest lucru anulează ideea că virusul a ajuns în anumite țări vestice la finalul anului trecut și a circulat în secret până în momentul în care epidemia a ajuns în atenția publicului.

Analiza genetică confirmă că Europa și America de Nord nu au avut cazuri înainte de mijlocul lunii ianuarie.

Exemple de diversitate geografică privind proveniența Covid-19 pot fi văzute cel mai bine în Islanda, care a realizat cele mai multe teste și analize genetice ale Sars-CoV-2 decât orice altă țară pe cap de locuitor.

Kari Stefansson, șefUl executiv al deCode Genetics, o companie de genetică din Islanda, a spus că analiza arată modul în care virusul a intrat în țară prin călători sosiți din diverse alte țări, inclusiv prin cei care s-au întors acasă din vacanțele de ski din Alpi, la sfârșitul lui februarie.

”Am identificat tipare ale mutațiilor caracteristice diverselor epidemii apărute peste tot în lume”, a spus el.

„Avem o reprezentare a epidemiei iraniene, a celei de pe coasta de vest a SUA, din Europa, inclusiv din Regatul Unit”.

Un aspect particular al Sars-CoV-2 este modul în care a evoluat. Mai lent decât alte virusuri, precum HIV.

Până acum, doar 40 de litere biochimice au evoluat mai departe față de mostrele inițiale.

Deși analiza nu a arătat până acum mutații care ar putea afecta transmisibilitatea sau virulența, cercetătorii sunt pregătiți și pentru această posibilitate.

”În timp ce epidemia progresează, unele filiații se vor înmulți, iar altele vor muri”, a spus Nick Loman, profesor la Universitatea din Birmingham.

”Vom avea cu certitudine mutații care să schimbe caracterul virusului”, a adăugat el, ”deși nu am văzut acest lucru întâmplându-se deocamdată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here