Fost ministru al Sănătăţii din Franța, inculpat în ancheta privind gestionarea pandemiei

Fosta titulară a portofoliului sănătăţii în guvernul francez Agnes Buzyn a fost inculpată vineri pentru ”periclitarea vieţii altor persoane”, în urma audierii sale de către magistraţii Curţii de justiţie a Republicii (CJR), care anchetează gestionarea epidemiei de Covid-19, a indicat parchetul general al acestei instanţe, transmit AFP şi Reuters.

Este vorba de unul din primele cazuri pe plan mondial în care un înalt responsabil din sectorul public este tras la răspundere legală pentru modul de gestionare a crizei coronavirusului, notează Reuters.

Buzyn, ministru al sănătăţii din mai 2017 până în februarie 2020, a demisionat la începutul pandemiei pentru a candida la primăria Parisului, după retragerea candidatului LREM (partidul de guvernământ) Benjamin Griveaux în urma unui scandal sexual, scrie Agerpres.

Ea nu a câştigat însă cursa, fiind în schimb numită, în ianuarie, responsabil cu monitorizarea afacerilor internaţionale la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Aspectele avute în vedere de ancheta din Franţa rezonează cu întrebările care se pun în multe alte ţări – a fost guvernul suficient de pregătit pentru a înfrunta o pandemie? Ori, multiplele schimbări de abordare, inclusiv în ce priveşte de exemplu purtarea măştii, au reflectat evoluţiile ştiinţei sau doar deficienţe în plan politic?

Dat fiind că este vorba de o anchetă mai vastă asupra gestionării pandemiei de către guvernul francez, este de aşteptat ca şi succesorul lui Agnes Buzyn, Olivier Veran, să fie audiat în cursul următoarelor săptămâni de magistraţii CJR, care examinează plângerile împotriva miniştrilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here