Fosta ministră a Culturii din Franța: Brigitte Macron dorea să reconstruiască Notre Dame sub forma unui „falus cu testicule de aur”

Fosta ministră franceză a Culturii Roselyne Bachelot dezvăluie în cartea sa publicată joi că soția președintelui Franței, Brigitte Macron, i-a propus un proiect privind reconstruirea turlei catedralei Notre Dame de la Paris „sub forma unui falus erect”, înconjurat la bază de testicule de aur”, relatează La Dépêche în ediția sa de vineri.

În cartea intitulată „682 de zile. Balul ipocriților” (Editura Plon), 682 reprezentând numărul de zile petrecute în funcția de ministră a culturii, Roselyne Bachelot rememorează experiența sa în cabinetul condus de Jean Castex în perioada 2020 – 2022.

Unul dintre episoadele asupra cărora Bachelot revine cu detalii este proiectul de reconstrucție a catedralei Notre- Dame din Paris după devastatorul incendiu din aprilie 2019. Renovarea turlei catedralei a fost subiectul mai multor propuneri, clasice, moderne sau originale.

Fosta ministră a susținut ideea unei reconstrucții identice în timpul primei reuniuni a Comisiei naționale pentru arhitectură și patrimoniu. Pe de altă parte, Palatul Elysée dorea o reconstrucție mai îndrăzneață: „Când m-am întors pe Rue de Valois (sediul ministerului culturii, n.r.), cabinetul era sub presiune: Elysée visa la un ‘gest arhitectural’ și mă acuza că fac ce vreau”, scrie ea în carte.

Câteva zile mai târziu, Roselyne Bachelot ia prânzul cu soția președintelui francez, Brigitte Macron. În acest fragment, reperat de jurnalistul politic RTL, William Galibert, Roselyne Bachelot relatează: „Nu regret această insubordonare când, luând prânzul câteva zile mai târziu cu Brigitte Macron, îmi arată un proiect care culminează cu un fel de falus erect, înconjurat la baza de testicule de aur…”.

Potrivit informațiilor La Dépêche, Brigitte Macron ar fi transmis ministrului Culturii de la acea vreme acest proiect de arhitectură, care ajunsese la ea cu câteva zile mai devreme. Acest proiect ar fi constat, de fapt, într-o reproducere aproape identică a turlei Catedralei Notre Dame, împodobită însă cu zeci de globuri, „inspirate de un rozariu”.

Proiectul nu a fost acceptat, astfel că turla catedralei, care va fi gata la sfârșitul anului 2024, va fi refăcută identic cu originalul.

Catedrala Notre-Dame-de-Paris în construcție, 14 septembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here