Fostul director al uneia dintre cele mai mari instituții financiare din China, executat după ce fusese condamnat la moarte pentru luare de mită

Lai Xiaomin, fostul director al Huarong Asset Management, una dintre cele mai mari companii de gestionare a creditelor neperformante din China, a fost executat vineri dimineață, a informat mass-media de stat chineză citată de AFP.

Lai a fost condamnat la moarte pentru luare de mită, la începutul lunii ianuarie, o sentință neobișnuită în China împotriva unui lider economic de vârf. Instanța îl găsise de asemenea vinovat de poligamie.

Procurorii l-au acuzat pe fostul director că a primit mită în valoare de 215 milioane de euro și că a încercat să obțină încă 13 milioane înainte de arestarea sa.

Sumele au fost „extrem de mari și circumstanțele deosebit de grave”, a motivat instanța condamnarea sa.

Fostul șef al grupului China Huarong a fost de asemenea găsit vinovat că a „trăit mult timp cu alte femei”, în afara căsătoriei, relații din care au rezultat mai mulți „copii nelegitimi”.

China Huarong Asset Management este una dintre cele mai mari companii de gestionare a creditelor neperformante din China.

Lai a recunoscut anul trecut într-un documentar realizat de televiziunea de stat a Beijingului că a acceptat plăți cash și a oferit detalii despre modul în care aducea bancnote cu valiza la apartamentul său din Beijing.

Poliția a afirmat că a găsit peste 200 de milioane de yuani în locuința bărbatului.

După arestarea sa în 2018, autoritățile au descoperit că acesta deținea un număr mare de proprietăți, ceasuri de lux, mașini, aur și o colecție de artă.

Condamnarea la moarte este rar pronunțată în China în cazurile de corupție, totuși un fost viceprimar din provincia Shanxi a primit la rândul său pedeapsa capitală în 2018 după ce a fost găsit vinovat de luare de mită.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International estimează, însă, că mii de prizonieri de drept comun sunt executați în fiecare an în China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here