Foto: INQUAM/George Călin

Fostul soț al Avocatul Poporului Renate Weber, Daniel Gavrilaș Weber, a fost condamnat de Tribunalul Alba la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Faptele datează de acum 10 ani, dar dosarul a fost trimis în judecată doar în 2018, precizează ziare.com. Inițial, bărbatul în vârstă de 66 de ani a fost achitat de Tribunalul Alba, dar Curtea de Apel a dispus rejudecarea cauzei.

În 11 noiembrie 2020, instanța de fond a pronunțat o noua decizie prin care l-a găsit vinovat pe inculpat și l-a condamnat astfel: 6 luni de închisoare pentru refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu și la 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscala în formă continuată (6 acte materiale), respectiv „omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”.

Instanța a contopit pedepsele în cea mai grea, de 2 ani de închisoare, pe care a suspendat-o condiționat pe o perioadă de 4 ani. Lui Gavrilaș Weber Daniel i s-a interzis dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a fi administrator de firmă. De asemenea, s-a admis acțiunea civilă exercitată de partea civilă AJFP Alba Iulia, inculpatul trebuind să plătească suma de 668.698 lei cu titlu despăgubiri civile, precum și la plata accesoriilor, calculate la data efectuării plații. Hotărârea Tribunalului nu este definitiva și poate fi contestata la Curtea de Apel.

„(…) menține măsura asiguratorie a sechestrului luată prin Ordonanța procurorului din data de 03.09.2013, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului, până la concurenta sumei de 668.698 lei. Dispune comunicarea hotărârii la Oficiul Registrului Comerțului Alba și la AJFP Alba pentru efectuarea cuvenitelor mențiuni la data rămânerii definitive a acesteia”, se mai precizează în minuta deciziei Tribunalului Alba.

În motivarea actului de sesizare a instanței s-a reținut că inculpatul, în calitate de administrator împuternicit la societatea Eco Sistem SRL Alba Iulia, a refuzat în mod nejustificat să puna la dispoziția organelor de urmărire penala evidenta financiar contabila a acestei societăți, iar în perioada 13.01.2007 – 18.10.2010 nu a înregistrat în evidenta contabila a societății un număr de 6 facturi emise către mai mulți beneficiari.

Urmare a neinregistrarii acestor facturi în evidentele contabile ale societății, prejudiciul cauzat statului prin a fost calculat la suma de 668.698 lei, compusa din impozit pe profit de 340.828 lei și TVA de 327.870 lei, potrivit raportului de inspecție fiscala întocmit în februarie 2012.

În perioada în care Gavrilaș Weber Daniel a săvârșit faptele pe care este judecat, acesta nu mai era căsătorit cu Renate Weber. Cei doi au divorțat cu mai mulți ani înainte.

2 COMENTARII

 1. În perioada în care Gavrilaș Weber Daniel a săvârșit faptele pe care este judecat, acesta nu mai era căsătorit cu Renate Weber. Cei doi au divorțat cu mai mulți ani înainte.

  ETICHETEAvocatul PoporuluiGavrilaș Weberînchisoare cu suspendareRenate Weber

 2. au divorțat strategic?
  Ca să dispară banii și să nu mai poată fi recuperați?
  Pariu că nu vor recupera banii?
  Ce fel de legi sunt astea: să dai cu suspendare și să NU recuperezi banii!
  Legea corectă ar fi așa: se dă cu suspendare NUMAI DUPĂ recuperararea prejudiciului ÎN TOTALITATE!

  Dar legile au fost făcute pt infractori de către infractori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here