Fota: Rusia ar fi interesată de România și dacă nu ar avea relația specială cu SUA, pentru că îi stăm în cale

Foto: Facebook

Interesul Rusiei și Chinei față de România este unul ridicat, consideră fostul consilier prezidențial, Iulian Fota. Într-o postare de marți, pe pagina sa de Facebook, iar prezența SUA la Marea Neagră joacă un rol fundamental în alimentarea acestui interes, mai ales pentru Beijing.

În schimb, „vedem un dezinteres total al marilor țări europene pentru zona Marii Negre, inclusiv pentru România, ceea ce este o eroare strategică”, mai arată Iulian Fota. Potrivit expertului, Germania are în acest moment ochi doar pentru Polonia, în timp ce Franța se concentrează pe sud și e ocupată să curteze Rusia.

Postarea integrală a lui Iulian Fota:

  • În acest moment, din punct de vedere geopolitic, cel mai mare interes pentru România îl are Rusia, urmată de SUA. Rusia ar fi interesată de România și dacă Bucureștiul nu ar avea relația specială cu SUA, pentru că pur și simplu le stăm în cale. Plus miza legată de Republica Moldova. SUA vrea să-și apere aliații și să îngrădească Rusia, de aici nevoia de prezența militară sporită pe frontul de Est . Constatăm și un interes în creștere al Chinei, datorită Belt and Road, dar și datorită prezenței sporite a SUA la Marea Neagră. Să nu uităm că dintotdeauna Beijingul a avut un consulat la Constanța.
  • În schimb vedem un dezinteres total al marilor țări europene pentru zona Marii Negre, inclusiv pentru România, ceea ce este o eroare strategică. Apropo de strategia europeană!!!
  • Germania este interesată doar de Polonia , pentru a-și asigura vecinătatea de la Est. Ucraina este doar o piesă de schimb. Franța nu are nervi decât pentru Sud, Africa și Mediterana. În plus, acum o curtează și pe Rusia. Singura țară europeană care a îndrăznit să vină în Marea Neagră a fost Marea Britanie, dar după Brexit rămâne să vedem dacă Boris mai menține această atitudine. La cât de dezinvolt participa la petrecerile oligarhilor ruși de la Londra , nimic nu mai e sigur.
  • Și acum vine concluzia șoc. Mă tem că ne trebuie un plus de imaginație în politică noastră externă și ceva mai mult curaj. Cu toate „sinergiile” , cadrul de gândire euro-atlantic de până acum nu prea pare să ne mai ajute. Pentru China România are o politică la Marea Neagră? Trebuie întărit bilateralul !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here