Sursa foto: khatimerini.gr

Departe de modul tradițional, dar cu un sentiment de responsabilitate și spirit de solidaritate, grecii sărbătoresc cea mai importană zi a Ortodoxiei. O zi de Paște cu totul diferită pentru eleni, scrie kathimerini.gr. Un amplu foto-reportaj care descrie felul inedit în care grecii au petrecut sărbătorile pascale.

Mii de credincioși au aprins ieri o lumânare pentru a sărbători Învierea de la balcoane, terase sau grădini ale caselor, respectând măsurile de crantină impuse de autorități.

„Lumina învinge întunericul. Nimic nu ne mai poate speria. Nimeni nu poate îndepărta bucuria lui Dumnezeu din viața ta „, a subliniat arhiepiscopul Ieronymos de la Mitropolia Atenei, unde Slujba de Înviere și Sfânta Liturghie, au fost oficiate de episcopul Chiril din Abydos.

Arhiepiscopul Ieronymos a declarat că „Învierea ne oferă puterea de a declara că credința nu este o ideologie de care aparține, ci un proces de transformare și sfințenie care duce la învierea noastră personală în Hristos Înviat. De aceea, Biserica are membri, nu adepți. Învierea ne oferă puterea de a depăși frica, diferențele și diviziunile efemere. Ne oferă puterea de a simți împărtășirea puterii invincibile a iubirii lui DumnezeuSă ne deschidem mulțumind lumii împreună și să ne punem în slujba omului ”

În discursul său, arhiepiscopul Ieronymos a declarat că „am fost chemați să arătăm puterea Învierii prin istorie. Lumina învinge întunericul. Nimic nu ne mai poate speria. Nimeni nu poate scoate din viața ta bucuria lui Dumnezeu. În această seară, la miezul nopții, de la Sfântul Altar până la Mormântul Domnului, în inimile și casele noastre, lumina lui Hristos Înviat iese și strălucește. „Lumina din lumină, Dumnezeu adevărat de la Dumnezeu adevărat”. „Această„ lumină a lui Hristos ”, care„ pare vie”, suntem chemați să o luăm toți și să devenim„ noi lumina lui Hristos ”, a subliniat el. 

*„Ne vom aminti această Înviere pentru totdeauna” 

Când clopotele au sunat Învierea, unii oameni de pe balcoane au început să aplaude, cântând„ Hristos a Înviat ”fie rudelor, fie de la balcon la balcon, de la fereastră la fereastră. Ne-am urat reciproc și oameni de la balcoane opuse, cu care nu am mai vorbit niciodată. Cu siguranță ne vom aminti Învierea din acest an pentru totdeauna. A fost diferit, dar am sărbătorit-o oricum și a fost posibil să ne simțim copleșiți. Am aprins lumânarea pe balcon, ne-am luat lumânările, am cântat „Hristos a înviat „. Nu ne-a lipsit bucătarul, noi am pregătit mâncarea, ca în fiecare an„, spune Mary K., în vârstă de șaptezeci de ani, rezidentă în Salonic, și care, anul acesta, la fel ca milioane de greci, a sărbătorit acasă Învierea, pe balconul ei. 

Astăzi, mai spune ea, mielul se coace mai devreme la cuptor și dorințele pentru mulți ani fericiți vor fi împărtășite online. „Cu un apel video, ne-am urat ieri copiii și nepoții noștri, cu un apel video. În aceste zile, nu îi poți îmbrățișa pe ai tăi, este important să îi vezi chiar și așa, pentru că am învățat să folosim alte modalități decât telefonul ”, spune ea.

Imaginea corespunde miilor de cămine din toată Grecia. Noaptea trecută, cu câteva minute înainte de Înviere, se auzeau cântece în multe cartiere, de la televizoarele deschise care difuzau Slujba de Înviere sau din bisericile din apropiere care oficiau în spatele ușilor închise și mulți oameni care ieșeau pe balcoanele lor, ținând lumânări sau candele.

Când clopotele au sunat la miezul nopții pentru Înviere, în multe zone din Salonic, dar și în multe sate ale prefecturii, cerul a fost luminat de artificii. Cu siguranță este un Paște diferit.

*Premierul Mitsotakis: Să nu punem în pericol ceea ce au dat un exemplu pentru noi

Lumina Învierii ne va lumina calea până când viața va reveni, pas cu pas, la ritmurile ei normale. Până atunci, să nu punem în pericol ceea ce a fost un exemplu pentru noi în întreaga lume: Respectăm experții, ne disciplinăm după reguli. Cu alte cuvinte, ne luptăm. Și transformăm restricțiile temporare în destinații luminoase „, a subliniat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în mesajul său de Paște .

Primul ministru afirmă că sărbătorim un Paște diferit, sub același soare de primăvară, dar fără bisericile, prietenii și obiceiurile noastre tradiționale.

Anul acesta continuă, Săptămâna Patimilor a durat mai mult de cincizeci de zile, dar Învierea luminează acum drumul către o ieșire veselă din furtuna pandemiei.

Cu disciplină și solidaritate, am respins primele valuri. Am protejat sănătatea publică. Și, rămânând pe aceeași cale, vom începe curând tranziția treptată către o nouă eră. În care multe lucruri se vor fi schimbat „. Mitsotakis acadaugat: „Ne jelim viețile pe care le-am pierdut din batjocură. Și mulțumim celor care continuă să lupte împotriva pandemiei. Cu primii medici și asistenți ai Sistemului Național de Sănătate, dar și cu cei care lucrează chiar și astăzi, în ziua de Paște, pentru ca toți să fim în siguranță „.

În prima zi de Paște, drumurile din Atena și alte orașe mari sunt goale din cauza interdicțiilor de trafic, însă balcoanele, curțile și terasele private sunt pline.

Noaptea Învierii i-a găsit pe cei mai mulți oameni pe balcoane. Prima zi de de Paște a fost sărbătorită de fiecare în propriul apartament și nu în casele rudelor sau ale prietenilor.

Astăzi, mielul la proțap s-au preparat devreme, la cuptoare improvizate și au ajuns la mesele festive direct de pe grătarele din balcoane, în timp ce urările de Paște au fost transmise prin internet, sau printr-un apel video.

De fapt, unii dintre greci au fost inspirați să gătească chiar și în … șeminee, în timp ce, alături de mâncărurile tradiționale, tonul petrecerilor a fost dat de cântecele tradiționale ale Eladei care au rezonat mai mult în centrele urbane decât în mediul rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here