FOTO | Propaganda maoistă la Pro TV. Povestea tranzacției chineze cu ecouri în SUA

Sursa: Facebook/ Sorin Ioniță

Într-o emisiune de mare audiență difuzată la Pro TV, ”Românii au talent”, un copil a apărut îmbrăcat în uniforma gărzilor roșii ale lui Mao Zedong, care au comis un genocid în timpul dictaturii acestuia în China, în urma căruia milioane de oameni și-au pierdut viața. Pro TV a fost cumpărat recent de firma unui miliardar ceh, Petr Kellner, care are afaceri importante în China.

Totodată, „scăparea” postului de televiziune vine într-un moment în care ofensiva diplomatică și de PR a Chinei este tot mai vizibilă, după acuzațiile grave care i-au fost aduse, privind mușamalizarea epidemiei de coronavirus, apărută în Wuhan.

Senatorul american Marco Rubio a cerut, recent, într-o scrisoare trimisă Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului General, William Barr, investigarea implicațiilor pentru securitatea națională a Statelor Unite a vânzării de către concernul american AT&T a companiei Central European Media Group Enterprises (CME), care deținea și Pro TV, către compania cehească PPF, deținută de miliardarul ceh Petr Kellner.

În rezumatul scrisorii publicate miercuri, 26 februarie, pe pagina sa de internet, senatorul republican din Florida sugerează că firma PPF ar acționa în interesul guvernului Chinei și Partidului Comunist Chinez. Toate detaliile – AICI

Episodul din emisiunea Pro TV a fost semnalat, duminică, și de Sorin Ioniță, directorul Expert Forum:

  • „Tâmpenie incredibilă la Pro TV. Nu-i bula mea, dar share-uieşte lumea această oroare: un copil de 10 ani în concurs muzical îmbrăcat (de părinţii ei; producători?) în uniforma gărzilor roşii ale lui Mao; iar nătărăii din juriu showbiz aplaudă. Emisiune kitsch, deci de mare audienţă.
  • E tot din categoria «să pupăm în fund China», cum vă spuneam: devine un trend glamorizarea comunismului de Beijing, nu fără legătură cu actuala orientare revizionistă a liderului Xi, care s-a întors spre maoism şi încurajează asemenea reevaluări. Penetrează mai nou chiar şi în România, iată, unde maoismul n-a fost niciodată popular, nici măcar în anii ’70 – spre deosebire de Franţa, de exemplu.
  • Până la urmă, mai e aşa grav că Mazăre&son au defilat în uniforme Wehrmacht? Dăm liber la toate totalitarismele sec XX, acum şi în formă digitală? Pe când nişte copilaşi drăguţi în uniforme de Armata Roşie, cu Gheorghievskaia lenta în piept, să le dea premii Andra & Andi Moisescu şi alţi tipi fără discernământ din ProTV?
  • Mai plătim un CNA sau îl desfiinţăm ca inutil? îşi retrage vreo firmă reclamele de la ProTV, sau mergem înainte aşa?”

Cazul Kellner

Potrivit relatărilor din presa cehă, noul patron al Pro TV, Petr Kellner nu a debutat în afaceri de pe pozițiile vitrege ale unui anonim, ci pe un teren gata bătătorit de tatăl său, Josef Kellner, bănuit a fi în anii comunismului cehoslovac „păpușarul” de la Moscova al COMECON (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), grupul de cooperare economică din blocul sovietic, cuplat imediat după 1990 la pârghiile principale ale privatizărilor din Cehia. Alte voci susțin că tatăl său ar fi fost, de fapt, doar un simplu ospătar. Mai există și varianta că Josef Kellner ar fi lucrat într-un institut de cercetare.

Potrivit OSW, Petr Kellner se află și printre oamenii de afaceri care în ultimii ani au făcut un lobby intens la Praga pentru întărirea relațiile comerciale cu Rusia și China. De altfel, Kellner este finanțatorul a două echipe de fotbal din China: Beijing Sinobo Guoan F.C. și Tianjin TEDA F.C.

Din 2014, președintele ceh Milos Zeman a vizitat de patru ori China cu diverse interese economice, iar beneficiarul tuturor acestor deplasări a fost Petr Kellner. La ora actuală, 55% din valoarea creditelor acordate de Home Credit provin de pe piața chineză, subliniază OSW.

În 2016, în capitala Cehiei a avut loc un incident în timpul unei vizite efectuate de președintele chinez Xi Jinping. Forțele de ordine au intervenit, folosind forța brută, împotriva unor manifestanți care se adunaseră ca steaguri ale Taiwanului și Tibetului pentru a-l huidui pe liderul de la Beijing în momentul în care limuzina sa se îndrepta spre Castelul din Praga, în care se află reședința prezidențială. În bătaia generală izbucnită s-au avântat și chinezi veniți să îl aplaude pe Xi Jinping.

După „curățarea” drumului și blocarea altor artere, convoiul prezidențial s-a îndreptat spre Castel pe Str. Evropska.

Cine a avut puterea de decizie în acest caz? Petr Kellner, potrivit declarațiilor unuia dintre apropiații săi.

„Încă nu pot să cred că i-a fost cedată lui Petr Kellner puterea de a închide principala arteră” de trafic din Praga, a declarat un avocat care a lucrat la mai multe dintre contractele miliardarului, citat de publicația de sport The Blizzard.

Un an mai târziu, Curtea municipală din Praga a stabilit că intervenția forțelor de ordine fusese ilegală.

Despre noul patron al PRO TV circulă și zvonul că ar fi fost agent StB (securitatea din Cehoslovacia) sau chiar ofițer KGB.

Petr Kellner este menționat și în scandalul Panama Papers, fiind suspectat de evaziune fiscală prin companii off-shore. Numele său apare alături de cel al altui miliardar ceh, Daniel Kretinsky, supranumit „sfinxul ceh”, patronul echipei Sparta Praga și care deține în România Europa FM.

Kretinsky este cel mai mare acţionar în Czech Media Invest (CMI), companie care a cumpărat circa 4,1% din acţiunile ProSiebenSat.1 Media SE. CMI are o strategie simplă și eficientă: aceea de a se răspândi în cele mai mari companii media din Europa prin achiziționarea de pachete minoritare de acțiuni. Miliardarul a cumpărat în această primăvară și o „bucată” din Le Monde.

Toate detaliile – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here