FOTO & VIDEO | O femelă de dragon Komodo a născut trei pui fără „ajutorul” unui mascul. Cum explică specialiștii fenomenul

Foto: Facebook

Charlie, o femelă de dragon de Komodo de la Grădina Zoologică din Tennessee, Statele Unite, a adus pe lume trei pui fără a avea un partener de sex masculin, informează marţi CNN, preluat de Agerpres.

Deşi Charlie şi un potenţial partener de sex masculin, pe nume Kadal, au fost plasaţi împreună în speranţa reproducerii, femela a reuşit să producă singură trei pui, numiţi Onyx, Jasper şi Flint, datorită unui fenomen numit partenogeneză, extrem de rar întâlnit la vertebrate.

Doar 70 de specii de vertebrate sunt capabile să se înmulţească astfel, respectiv 0,1% dintre toate vertebratele, conform Scientific American.

Puii s-au născut în luna august a anului trecut, însă pentru că personalul de la Chattanooga Zoo nu au reuşit să confirme o reproducere cu succes între Charlie şi Kadal, au comandat un test ADN.

Dragonii de Komodo au evoluat pentru a se reproduce atât sexual cât şi prin partenogeneză deoarece în sălbăticie ei trăiesc în general izolaţi şi devin violenţi când simt o altă prezenţă.

Partenogeneza are loc atunci când un ovul, şi nu spermatozoidul, fertilizează un ovul, conform Scientific American. Procesul biologic de formare a ovulului, numit oogeneză, produce de obicei un globul polar, care conţine o copie duplicat a ADN-ului ovulului. ‘

„În mod normal, acest globul polar dispare. Însă, în cazul dragonilor de Komodo, globulii polari au acţionat în mod evident ca spermatozoizi şi au transformat ovule în embrioni”, a notat Scientific American în 2006, când au fost raportate primele cazuri de partenogeneză la aceşti varani.

Exemplarele femele de dragon de Komodo au cromozomi sexuali de tipul WZ, iar masculii au tipul ZZ. În cazul partenogenezei, mama poate crea doar ouă WW sau ZZ şi, din moment ce ouăle WW nu sunt viabile, doar ouăle ZZ pot produce pui, toţi de sex masculin, a explicat grădina zoologică.

„Personalul nostru este încântat să joace un rol şi să poată fi martoră la această întâmplare cu adevărat miraculoasă”, a declarat Dardenelle Long, preşedinte şi director executiv la Zoo Chattanooga, citată într-un comunicat de presă.

„Deoarece dragonul de Komodo se află pe lista (speciilor) vulnerabile la extincţie, aceşti pui sunt cu atât mai speciali şi reprezintă un viitor luminos pentru specia lor”, a adăugat Long.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here