Funeriu, despre educaţia sexuală în şcoli: Acest câmp de ruină al dezbaterii naţionale e rezultatul unor politicieni inepţi

Foto: Virgil Simionescu

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, consideră că dezbaterea publică pe tema educaţiei sexuale în şcoli „a mărit falia” în societate. El aminteşte să în prezent educaţia sexuală face parte din programa şcolară obligatorie, potrivit News.ro.

„Acest câmp de ruină al dezbaterii naţionale pe această temă este rezultatul unor politicieni inepţi, care nu înţeleg ce naţie conduc”, afirmă fostul ministru.

Întrebat, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima Tv dacă trebuie făcută educaţie sexuală în şcoală, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu a răspuns: „Da, absolut!” .
„Două elemente. Unu: astăzi, această educaţie este prevăzută în programa obligatorie. Pe asta trebuie să ne concentrăm, să ne asigurăm că mai multe conţinuturi sunt livrate copiilor. Al doilea element: din păcate, acest câmp de ruină al dezbaterii naţionale pe această temă este rezultatul unor politicieni inepţi, care nu înţeleg ce naţie conduc. Astăzi, România s-a polarizat între tinerii foarte moderni, corporatişti aşa, metaforic, care au un partid, USR-PLUS, care din păcate nu mai e partidul corporatiştilor, a devenit partidul corporatriştilor. Deci avem această franjă şi o avem pe a doua, cea a României tradiţionale. Ceea ce aceşti politicieni inepţi nu au înţeles deschizând această dezbatere este că prin modul inept prin care au dus dezbaterea publică au mărit falia între cele două. Şcoala este locul în care se întâlnesc toţi copiii României, şcoala este locul în care faliile sociale trebuie umplute, trebuie să nu mai existe. Or, ei au dus dezbaterea într-o zonă a celor care dădeau cu lingura în oală şi astăzi, oamenii normali, 99% dintre români care vor o educaţie normală pentru copiii lor, vor copiii lor să ştie anumite lucruri, nu mai sunt parte a dezbaterii şi îi auzim în spaţiul public pe cei care sunt adepţii unei hipersexualizări, foarte agresivi, şi pe alţi oameni pentru care sexul e tabu”, a afirmat Daniel Funeriu la Prima Tv.
El consideră că, în materie de educaţie sexuală, „şcoala trebuie să suplinească ceea ce părinţii nu livrează”, el arătând că programa şcoală este „acoperitoare” în acest moment, în această, privinţă şi trebuie doar aplicată.

1 COMENTARIU

  1. Nici dupa mii de ani de existenta pe aceasta planeta omenirea nu este in stare sa intelega modul de functionare – sexuala – a animalului numit OM . Invatam de mici ca porumbeii sunt fideli o viata intreaga , ca unele specii de maimute practica sexul total , ca exista specii de pesti ce isi pot schimba sexul cind conditiile ce tin de propria supravietuire necesita acest lucru . Stim cu totii , adulti fiind , care sunt practicile sexuale intre cupluri .Oare de ce nu putem accepta diversitatea ? Oare de ce nu putem sa ne eliberam de ideile invechite si evident preconcepute ? Ceea ce se intimpla in dormitorul unui cuplu , din punct de vedere sexual , nu are a deranja pe nimeni .Educatia sexuala trebuie privita ca si cunoastere . Asa cum invatam, de mici ,limba materna sau o materie oarecare , trebuie sa invatam intreaga istoria a sexualitatii umane si sa cunostem toate formele ei de reprezentare . A decide politic sau stiintific o virsta de unde ar trebui sa inceapa aceasta cunostere (unii inca mai cred ca barza le aduce progenitura o data cu cosul aruncat prin horn )este eronat .De foarte multe ori parintii (din motive diferite )nu sunt in stare sa arate un adevar existent copiilor lor .O sa fiti mirati daca ati afla cum multa lume habar nu are de modalitatea de functionare a organelor sexuale. Nestiinta , rusinea , proasta intelegere a explicatiilor stiintifice , o multitudine de alti factori externi (cu totii stim implicatiile nefaste asupra psihicului uman si mutatiile la nivelul intelegerii adevarului atunci cind cineva devine condamnabi pentru presupuse erori sexuale ),toate la un loc si multe altele deformeza individul la nivelul psihologiei primare . Culpabilizarea unor oameni si marginalizarea acestora , din motive ce tin de practicile sexuale personale , sunt un rau imens adus OMULUI. Cu totii stim cazul Turing (asta doar pentru a da un exemplu ). Materia – numita sexualitate – trebuie sa permita accesul, incepind cu cele mai fragede virste (crese – gradinite – scoli generale – licee ) la cunosterea integrala a fenomenului atit de normal si atit uman numit sexualitate . Nu ne putem rusina de ceea ce suntem si nici nu putem diferentia procedurile sexuale in normale sau anormale atita timp cit ele sunt omenesti si ele EXISTA. Practicile sexuale sunt cunoscute si doar fatarnicia unora ,ce uita ceea ce fac sau ceea ce din motive personale sau de grup aduc ca si discurs in spatiul public ,incearca sa desparta in bine si rau ceva ce nu poate fi despartit .Totul este parte a existentei noastre pe planeta TERRA.Nimeni nu poate fi cel care sa dea primul cu piatra .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here