În data de 8 martie, Gabriela Dan-Unterseh a fost numită, printr-o decizie a premierului Florin Cîțu, președinte cu rang de secretar de stat în cadrul Autorității de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO).

Surse din cadrul ACROPO au declarat pentru Newsweek România că noul președinte nu a fost văzut în instituție nici înainte de preluarea mandatului, dar mai ales nici după. 

De altfel, pe 7 martie, cu o zi înainte de a-și începe mandatul, Gabriela Dan-Unterseh se afla la Paris, potrivit unei fotografii pe care chiar ea a postat-o pe contul personal de Facebook.

Gabriela Dan-Unterseh a fost propusă în ianuarie, de către USR, la conducerea Autorității de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), instituție care are sediul la Constanța.

Pe 8 martie, decizia de numire a apărut în „Monitorul Oficial”, iar Gabriela Dan-Unterseh își poate începe oficial mandatul. 

Faptul că a doua numirea sa a devenit oficială nu a grăbit-o pe aceasta, astfel că, potrivit altor surse, noul președinte al ACROPO se va întoarce în țară vineri și își va începe efectiv lucru abia pe 15 martie. 

Practic, își începe mandatul cu o absență de o săptămână. 

Newsweek România a contactat-o pe Gabriela Dan-Unterseh pentru a afla care este planul său de management în fruntea agenției, dar deocamdată nu am primit nici un răspuns.

*Cine e noul președinte al ACROPO

ACROPO este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat şi de doi vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, numiţi prin decizie a prim-ministrului pe o perioadă de 5 ani.

Gabriela Dan-Unterseh este absolventă a Facultăţii de Geologie din Bucureşti, cu studii de masterat şi doctorat în Franţa, unde a emigrat și unde trăiește de mai mulți ani.

Are experienţă la cea mai mare companie de investigaţii marine din lume – Fugro –  unde a ocupat diverse posturi şi s-a implicat în proiecte internaţionale de infrastructură submarină (cabluri de telecomunicaţii, cabluri electrice, pipelines, FPSO, LNG, eoliene offshore, etc).

A intrat în USR în 2016, iar în prezent este vicepreședinte USR Diaspora. În ianurie, a semnat, alături de alte 300 de persoane, un protest împotriva numirii lui Mihai Goțiu, colegul lor, în funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului.

*Ce face ACROPO

ACROPO exercită următoarele atribuţii principale:

a) evaluează documentele care îi sunt prezentate de către operatori şi proprietari în temeiul Legii nr. 165/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

b) supraveghează respectarea dispoziţiilor legii de către operatori şi proprietari, inclusiv prin inspecţii şi investigări;

c) consiliază alte autorităţi sau organisme, inclusiv autoritatea semnatară a acordurilor petroliere, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în domeniul operaţiunilor petroliere offshore;

d) elaborează planurile anuale în conformitate cu prevederile legale;

e) elaborează rapoartele de activitate în conformitate cu prevederile legale;

f) cooperează cu autorităţile competente ale diferitelor state membre sau cu punctele de contact, în temeiul legii;

g) iniţiază şi avizează proiecte de acte normative în domeniul său de competenţă şi emite reglementările proprii şi comune cu alte autorităţi competente, potrivit legii;

h) încheie protocoale de colaborare interinstituţională cu autorităţile naţionale responsabile de siguranţa operaţiunilor petroliere offshore prevăzute în anexa nr. 10 la Legea nr. 165/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

i) transmite ordonatorului principal de credite propunerea de buget a ACROPO pentru a fi analizată şi inclusă în proiectul de buget al ordonatorului principal de credite;

j) îndeplineşte orice alte activităţi prevăzute de lege în domeniul siguranţei operaţiunilor petroliere offshore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here