Gafa „superbă” prin care Putin i-a lăsat pe ruși fără bani, deși blindase rezervele de aur și valută cu 630 de miliarde de dolari. Și de ce nu are Rusia avioane

Foto: Pixabay

Într-un comentariu pentru New York Times, în care analizează reacțiile adverse pe care Putin le-a stârnit la nivel global, dar și tema responsabilităților care îi revin Chinei, Thomas L. Friedman face și un bilanț rapid. Un soi de listă scurtă a vulnerabilităților extreme ale Moscova în fața sancțiunilor economice. Unele sunt alimentate de natura însăși a lumii în care trăim: interconectarea economică și politică. Altele țin de gafe ale președintelui rus și colaboratorilor săi.

Le enumerăm mai jos, în trei puncte. Comentariul integral, tradus în limba română, poate fi citit AICI.

  • << De când Putin s-a confruntat cu sancțiuni, în 2014, pentru anexarea Crimeei și stimularea rebeliunii în estul Ucrainei, el a adunat rezerve de valută străină și aur – în valoare de aproximativ 630 de miliarde de dolari – pentru a încerca să izoleze Rusia de mai multe sancțiuni globale, oferind băncii sale centrale toată muniția pentru a proteja valoarea rublei. Sau așa a crezut el. „Se dovedește acum că strategia Rusiei privind rezervele valutare a avut un defect major: aproximativ jumătate din bani au fost deținuți în străinătate, în bănci străine – iar acum Rusia nu poate ajunge la acei bani” din cauza sancțiunilor, a menționat Fortune. Deci economiile de ruble ale multor ruși sunt devastate >>.
  • << Bloomberg a citat-o ​​pe Marina Grețkaia, o rusoaică de 32 de ani care locuieste la Londra, unde s-a mutat anul trecut pentru a lucra in comunicatii. Ea a avut un cont de economii de ruble la o bancă rusă online, Tinkoff. Acum două săptămâni, bunurile ei valorau 7.400 de dolari. Luni, rubla a scăzut cu peste 30 la sută față de dolar. Asta a evaporat mai mult de 2.000 de dolari din economiile ei. „Este un salariu pe o lună”, a spus ea. Același lucru este aproape sigur valabil pentru zeci de milioane de ruși – și abia începe >> .
  • << A, și apropo, în această lume interconectată, ghiciți cine deține o parte semnificativă a flotei aeriene comerciale a Rusiei. Nu Rusia. Aproximativ două treimi din avioanele comerciale ale Rusiei au fost produse de Boeing (334 avioane) sau Airbus (304), a informat Reuters. O parte semnificativă dintre acestea sunt deținute de companii de leasing irlandeze. AerCap, cu sediul în Dublin, cea mai mare companie de leasing de avioane din lume, deține „152 de avioane în Rusia și Ucraina, evaluate la aproape 2,4 miliarde de dolari”, a informat The Irish Times. În plus, companiile cu sediul în Dublin SMBC Aviation Capital și Avolon dețin între ele 48 de aeronave care sunt închiriate companiilor aeriene ruse. Sancțiunile UE impun companiilor respective să recupereze toate acele avioane închiriate companiilor aeriene ruse până la sfârșitul lunii martie. Și Boeing și Airbus au anunțat că nu vor mai servi și nu vor mai furniza piese de schimb pentru niciunul dintre aceste avioane. Sâmbătă, compania aeriană de stat a Rusiei, Aeroflot, a declarat că va suspenda toate zborurile internaționale din cauza „circumstanțelor suplimentare care împiedică efectuarea zborurilor”. Cu siguranță vor urma zborurile interne. >>

Istoricul Robert Tombs: Va putea Rusia să coexiste vreodată cu Occidentul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here