GALERIE FOTO | Vitrine sparte, mobilier stradal distrus, stații de autobuz vandalizate. Cronica în imagini a protestului anti-restricții din Capitală

Inquam Photos / Bogdan Buda

Jandarmeria Română a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă a participanţilor la protestele care au avut loc luni în 70 de localităţi, fiind aplicate organizatorilor şi participanţilor 650 de amenzi, în valoare totală de peste 400.000 de lei, pentru mai multe încălcări ale legislaţiei în vigoare.

Potrivit unui comunicat de presă al Jandarmeriei, sancţiunile au fost aplicate, în principal, pentru nedeclararea manifestaţiilor, desfăşurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricţionarea circulaţiei şi permit deplasarea în afara locuinţei pentru motive strict reglementate, precum şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară.

În 38 dintre cele 70 de localităţi în care au avut loc manifestaţii publice s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane, precizează comunicatul.

 Inquam Photos / Bogdan Ioan Buda
Inquam Photos / Bogdan Ioan Buda
 Inquam Photos / Bogdan Ioan Buda
 Inquam Photos / Bogdan Ioan Buda

În Bucureşti, în urma intervenţiei pentru restabilirea ordinii publice, 188 de persoane au fost conduse la sediile de Poliţie, unde se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii ultraj, distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, furt calificat şi port fără drept de obiecte periculoase.

„Toate cele 188 de persoane conduse de colegii noştri la sediile de Poliţie sunt în acest moment indentificate, fotografiate, amprentate, mare parte dintre acestea au fost şi sancţionate. La această oră, au fost aplicate 222 de sancţiuni de peste 200.000 de lei, opt dintre acestea fiind acordate organizatorilor. Persoanele identificate până în prezent sunt audiate şi vor fi dispuse măsurile legale. Desfăşurăm activităţi de investigaţii pentru identificarea tuturor celor care au provocat distrugeri şi au tulburat ordinea şi liniştea publică”, a declarat șeful Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Bogdan Berechet.

Bogdan Berechet a menţionat au fost distruse vitrine, mobilier stradal, staţii de autobuz, geamuri ale mijloacelor de transport.

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Şeful Jandarmeriei Capitalei, Ionel-Cătălin Stegăroiu, a arătat că protestele din Piaţa Victoriei şi Piaţa Universităţii împotriva noilor măsuri dispuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 şi-au pierdut caracterul paşnic spre miezul nopţii, după ce mai mulţi manifestanţi, plecând din Piaţa Victoriei spre Piaţa Romană, s-au aşezat pe carosabil fără niciun motiv.

„La un moment dat, trei persoane din acest grup au schimbat direcţia de mers. Colegii mei au încercat să relaţioneze cu aceştia pentru legitimare şi pentru a înţelege direcţia de deplasare, moment în care aceştia au devenit recalcitranţi, au devenit chiar violenţi. La momentul interceptării şi imobilizării acestor persoane, o mare parte a grupului de manifestanţi care erau pe carosabil au atacat forţele de ordine, aruncând cu obiecte contondente, pietre, provocând rănirea colegilor mei şi pagube materiale”, a afirmat Stegăroiu. 

Totodată, au fost înregistrate situaţii de agresiune asupra forţelor de ordine prin folosirea de materiale pirotehnice, elemente de mobilier stradal, sticle, bucăţi de asfalt şi pietre, în urma acestor incidente fiind răniţi 12 jandarmi şi avariate şase autospeciale, se arată în comunicat.

Și la protestele din Drobeta-Turnu Severin şi Galaţi au fost înregistrate incidente, manifestanţii agresând forţele de ordine, iar la Brăila s-a încercat distrugerea unui indicator rutier, cei implicaţi urmând să răspundă penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here