Galia, fiica scriitorului israelian Amos Oz decedat în 2018, a publicat luni o carte autobiografică în care denunţă ”abuzurile fizice şi mentale” la care a supus-o tatăl său, cunoscut mai ales pentru activismul său în favoarea păcii, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Nu era o pierdere temporară a controlului şi nici o palmă ici şi colo, ci rutina unui abuz sadic”, asigură Galia în noua sa carte cu titlul, „Something Disguised as Love”, publicată luni în limba ivrit şi prin care aduce atingere memoriei tatălui său, distins cu numeroase premii literare.

Sora ei şi la rândul său scriitoare, Fania Oz-Salzberger, a reacţionat pe contul său de Twitter la acuzaţiile lansate de Galia: „Noi, Nili (mama), Fania şi Daniel (frate), am cunoscut un tată diferit. Plin de căldură, amabil, atent care îşi iubea familia cu o dragoste plină de preocupare, devoţiune şi sacrificiu”, a scris ea, susţinându-şi tatăl.

Fania a povestit că sora ei a decis să rupă relaţiile cu familia în urmă cu şapte ani şi că s-au simţit „surprinşi” de afirmaţiile sale cuprinse în carte.

În autobiografia sa, Galia abordează relaţia complexă pe care a avut-o cu tatăl său: în copilărie, tatăl meu mă bătea, mă blestema şi mă umilea. Violenţa a fost creativă: m-a târât prin mijlocul casei şi m-a aruncat afară”, sunt cuvintele cu care îşi începe ea cartea.

Reputatul scriitor israelian a murit de cancer la vârsta de 79 de ani.

Amos Oz este unul dintre cei mai prestigioşi autori israelieni, iar cărţile sale au fost traduse în 45 de limbi străine. Numele său a răsunat ani de-a rândul printre candidaţii la Premiul Nobel pentru Literatură şi a fost distins cu prestigiosul Premiu Prinţesa de Asturias pentru Literatură pe anul 2007.

De-a lungul vieţii sale a publicat circa 20 de titluri, printre care „Iuda” (2016), „Poveste despre dragoste şi întuneric” (2002) şi aproape 500 de articole de opinie şi eseuri publicate atât în presa locală, cât şi în cea internaţională. 

1 COMENTARIU

  1. tovarasul ambasador al israelului o fi citit cartea ??..ne dadea mai ieri lectii de civism ,du-te ba la tine si vezi ce-ti fac evreii tai..!!!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here