Gazprom: Staţia de compresoare Portovaia a gazoductului Nord Stream 1 nu mai respectă cerinţele de siguranţă

Gigantul rus al gazelor Gazprom a anunţat luni că a primit un avertisment oficial de la autorităţile de reglementare ruse că staţia de compresoare Portovaia, inactivă, care ar trebui să pompeze gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1, nu mai respectă cerinţele de siguranţă, transmite Reuters, citată de News.ro.

Gazprom a declarat vineri că a detectat o scurgere de petrol în singura turbină care încă mai funcţiona la Portovaia şi că va întrerupe alimentarea cu gaze naturale până când va fi reparată.

Luni, Gazprom a citat Siemens Energy, care a efectuat lucrări de întreţinere la turbinele Nord Stream 1, spunând că ”motivele scurgerilor de ulei pot fi eliminate doar de o firmă specializată de reparaţii”.

Potrivit comunicatului, Portovaia este acum o ”facilitate de producţie periculoasă” şi nu mai poate funcţiona legal.

Siemens Energy a declarat sâmbătă că nu a fost însărcinată să execute lucrările şi că scurgerea raportată de Gazprom nu ar afecta de obicei funcţionarea unei turbine şi ar putea fi sigilată la faţa locului.

De asemenea, a spus că şi alte turbine sunt disponibile pentru utilizare la staţia Portovaia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat luni poziţia Moscovei conform căreia problemele cu furnizarea de gaze din Rusia sunt în întregime rezultatul sancţiunilor occidentale.

Europa a acuzat Rusia că utilizează livrările de energie ca pe o armă, drept răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza intervenţiei sale militare în Ucraina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here