Geoană: Zona Mării Negre va fi reflectată în această nouă viziune a NATO pentru că este de imensă importanţă strategică

Foto: INQUAM/George Călin

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, că zona Mării Negre va fi reflectată în noua viziune a NATO precizând că aceasta este una de imensă importanţă strategică. El a precizat că se va veni cu o nouă arhitectură de securitate în privinţa apărării antirachetă şi antibalistică. Mircea Geoană a afirmat la finalul vizitei făcute la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistriţa, că acţiunile Rusiei au determinat din partea NATO luarea unor măsuri de protejate a teritoriului aliat, transmite News.ro.

„Lunea viitoare, liderii NATO vor lua la Madrid decizii cu adevărat istorice. Acţiunile agresive şi brutale şi imprevizibile ale Rusiei au determinat din partea NATO, o alianţă defensivă, măsuri de protejare a teritoriului aliat. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este în afara articolului 5, niciun aliat din România până în ţările baltice, din Canada până în inima Europei nu sunt  în afara preocupărilor noastre de apărare şi descurajare. Decizii istorice, concept strategic nou, zona Mării Negre va fi reflectată în această nouă viziune a NATO, pentru că este o zonă de imensă importanţă strategică şi vedeţi cât de multe lucruri complexe se derulează în această zonă, decizii importante pentru noua prezenţă, noua generaţie şi noua calitate a prezenţei NATO pe flancul estic, inclusiv în România, alt nivel deprezenţă militară, alt nivel de prezenţă cibernetică, active din spaţiul extraterestru, zone de informaţii şi culegere de informaţii, prepoziţionare de echipamente, de muniţii şi de stocuri, exerciţii şi antrenament de ultimă generaţie”, a explicat Mircea Geoană.
Întrebat dacă poate spune mai multe despre această viziune strategică la Marea Neagră şi ce va aduce noi pentru România, secretarul general adjunct al NATO a afirmat: “Conceptul strategic este al doilea cel mai important document al NATO, după Tratatul de la Washington, tratatul fondator din 1949. El ghidează strategic viziunea Alianţei pentru următorul deceniu. Şi acolo vom vedea preferinţe geografice, Marea Neagră este cu adevărat o zonă de imensă importanţă strategică, dacă vreţi, într un fel de spaţiu micro, vortexul din Marea Neagră reprezintă imaginea mai largă a competiţiei între o Rusie agresivă, o Ucraină care îşi apără drepturile şi aliaţi care îşi apără teritoriul şi populaţia”.

El a explicat că zona Mării Negre va fi reflectat la adevărata sa importanţă în noul concept strategic.
„De aceea, zona Mării Negre va fi reflectată la justa sa importanţă în conceptul strategic. El nu are o dimensiune exclusiv geografică, va avea o dimensiune legată de provocările la nivel global. Intrăm şi suntem deja într-o zonă de competiţie a marilor puteri. Suntem într-o zonă în care riscurile de securitate, nu sunt exclusiv geografice, sunt şi transnaţionale, cibernetice, din spaţiu, forme de rezilienţă, probleme de adoptare de noi tehnologii, impactul noilor tehnologii asupra securităţii şi apărării, de la quantum la inteligenţa artificială, de la biotehnologie la augmentarea umană”, a precizat Mircea Geoană.
Acesta a mai menţionat că ţările din NATO vor avea o altă generaţie de garanţii şi capabilităţi militare.
„Vom veni pentru prima dată nu doar cu o prezenţă semnificativă, dar şi cu o abordare holistică, coerentă –  terestru, aerian, naval, cibernetic, spaţial, cele cinci domenii operaţionale ale NATO vom veni cu  elemente de prepoziţionare, vom veni şi vom trece de la poliţia aeriană la apărare aeriană
Vom veni cu o nouă arhitectură de securitate în ceea ce priveşte zona de apărare antirachetă şi antibalistică. Sunt lucruri de o calitate şi de un nivel de sofisticare fără precedent şi mă bucur ca român să vadă ca şi ţara mea şi ţările noi venite nou venite în NATO, de la baltici până la Turcia, vom avea o altă generaţie de garanţii şi de capabilităţi militare”, a mai afirmat Mircea Geoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here