George Soros cere UE să trateze dur Ungaria şi Polonia. Rechizitoriul făcut lui Viktor Orban pentru jefuirea ţării

Sursa: www.opensocietyfoundations.org

„Uniunea Europeană nu își poate permite să facă compromisuri cu privire la dispozițiile statului de drept pe care le aplică accesului la fondurile pe care le alocă statelor membre. Modul în care UE răspunde provocărilor lansate acum de Ungaria și Polonia va stabili dacă (Uniunea) va supraviețui ca o societate deschisă, fidelă valorilor pe care a fost fondată”, scrie magnatul George Soros, într-un material publicat de Project Syndicate.

Ungaria și Polonia au blocat prin veto bugetul pe șapte ani propus de Uniunea Europeană, în valoare de 1,15 trilioane de euro (1,4 trilioane de dolari) și fondul european de recuperare, în valoare de 750 de miliarde de euro. Deși cele două țări sunt cei mai mari beneficiari ai bugetului, guvernele lor se opun categoric condiționalității statului de drept pe care UE a adoptat-o, ​​la cererea Parlamentului European. Știu că încalcă statul de drept în moduri flagrante și nu vor să plătească consecințele.

Prim-ministrul maghiar, Viktor Orbán, și, într-o măsură mai mică, guvernatorul de facto al Poloniei, Jarosław Kaczyński, nu se opun neapărat unui concept abstract privind statul de drept. Pentru ei, statul de drept reprezintă o limită practică a corupției personale și politice. Veto-ul este un pariu disperat făcut de doi violatori în serie (ai regulilor, valorilor, practicilor europene – n.tr.).

A fost, de asemenea, un pas fără precedent, venit într-un moment în care Europa suferă de o creștere periculoasă a cazurilor de COVID-19. Acest pas a semănat confuzie printre reprezentanții celorlalte țări membre UE. Dar după ce șocul a trecut, o analiză mai atentă a dezvăluit că există o cale de a evita veto-ul.

Reglementările privind statul de drept AU fost adoptate. În cazul în care nu există un acord cu privire la un nou buget, vechiul buget, care expiră la sfârșitul anului 2020, este prelungit anual. Ungaria și Polonia nu ar primi niciun ban în cadrul acestui buget, deoarece guvernele lor încalcă statul de drept.

La fel, fondul de recuperare, numit Next Generation EU, ar putea fi implementat prin utilizarea unei proceduri de cooperare consolidată, așa cum a propus Guy Verhofstadt. Dacă UE ar merge pe acest drum, veto-ul Orbán-Kaczyński ar putea fi eludat. Întrebarea este dacă UE, cu cancelarul german Angela Merkel probabil în fruntea plutonului, poate stimula voința politică.

Sunt un susținător angajat al UE ca model al unei societăți deschise construite pe baza statului de drept. Fiind de origine evreiască maghiară, mă preocupă în mod deosebit situația din Ungaria, unde activez ca filantrop de mai bine de 30 de ani.

Orbán a construit în Ungaria un sistem cleptocratic elaborat pentru a jefui țara. Suma cu care și-a îmbogățit familia și prietenii este dificil de estimat, dar mulți dintre ei au devenit extrem de bogați. Orbán folosește acum noul val de COVID-19 pentru a face modificări în Constituția Ungariei și legea electorală (încă o dată) și pentru a-şi consolida poziţia de prim-ministru, pe viață, prin mijloace constituționale. Aceasta este o tragedie pentru poporul maghiar.

Permiteți-mi să dau câteva exemple despre modul în care Orbán a jefuit poporul maghiar. El a transferat mari sume de bani publici către o serie de fundații private pe care le controlează indirect. Printr-un truc constituțional inteligent, Orbán elimină definitiv aceste active din domeniul public; ar fi nevoie de o majoritate de două treimi, în Parlament, pentru a le restitui poporului maghiar. Sumele implicate se ridică la aproape 2,8 miliarde de dolari.

Într-o serie de tranzacții frauduloase, companiile apropiate de Orbán au achiziționat peste 16.000 de ventilatoare în numele Ungariei, pentru aproape 1 miliard de dolari, depășind cu mult numărul paturilor de terapie intensivă și personalului medical care le-ar putea opera. O analiză a datelor privind comerțul internațional arată că, dintre toate statele UE, Ungaria a plătit cel mai mult pentru ventilatoarele din China, la un moment dat achitând de peste 50 de ori mai mult decât Germania.

Una dintre aceste companii a obținut și o comandă din partea Sloveniei, al cărei prim ministru, Janez Janša, este un apropiat şi aliat politic al lui Orbán. Oficiul European Antifraudă (OLAF) trebuie să investigheze dacă UE a fost fraudată. Recentul contract pentru vaccinul rusesc, care va face din Ungaria prima țară europeană care îl folosește, merită să fie investigat.

În același timp, Orbán încearcă să evite răspunderea pentru aceste acțiuni și ia măsuri pentru a preveni repetarea istoriei de la alegerile locale din 2019, când partidul său, Fidesz, a pierdut controlul asupra consiliului municipal din Budapesta și din alte orașe importante. El depune toate eforturile pentru a priva Budapesta de resursele financiare, blocând solicitarea municipalităţii de a împrumuta bani de la Banca Europeană de Investiții pentru a cumpăra noi echipamente de transport în masă pretabile la nevoile de distanțare socială. Budapesta priveşte acum la deficitul de 290 de milioane de dolari din bugetul său pentru 2021. Situaţii similare predomină în alte orașe în care consiliile locale nu sunt controlate de Fidesz.

Partidele de opoziție din Ungaria încearcă, curajos, să atenteze la poziţia lui Orbán, formând o listă comună de candidați pentru alegerile generale din 2022. Șansele lor de succes sunt limitate, deoarece Orbán poate schimba regulile în scurt timp, așa cum a făcut-o deja de câteva ori. Convenabil pentru el, Orbán intenționează să introducă cele mai recente modificări ale legii electorale, în timp ce pandemia se dezlănțuie, Budapesta se află sub stare de urgenţă, iar soldații patrulează pe străzi.

Mai mult, Orbán exercită un control aproape total asupra zonei rurale, unde locuiește majoritatea populației. El controlează informațiile pe care oamenii de acolo le primesc, iar votul în multe sate nu este secret. Practic nu există nicio modalitate în care opoziția să poată prevala.

Doar UE poate ajuta. Fondurile UE, de exemplu, ar trebui să fie direcționate către autoritățile locale, unde există încă o democrație funcțională în Ungaria, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la nivel național.

UE nu își poate permite să facă compromisuri cu privire la dispozițiile privind statului de drept. Modul în care răspunde provocărilor lui Orbán și Kaczyński va determina dacă supraviețuiește ca societate deschisă, fidelă valorilor pe care a fost fondată.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here