Planul lui Biden pentru derivele autoritariste, inclusiv cele din Europa de Est: Relansarea luptei anticorupţie, combaterea iliberalismului

Sursa: Pexels

Ungaria lui Viktor Orban se pregătește să înfrunte administrația Biden, după ce în campania electorală din SUA gusturile Budapestei s-au exprimat clar în favoarea candidatului Donald Trump.

Printre neliniştile acute ale premierului Orban, se numără cele referitoare la consolidarea statului de drept şi a luptei anticorupţie în zonele delicate ori de-a dreptul deficitare ale Europei. Motiv pentru care, liderul de la Budapesta încearcă să joace pe ambele fronturi continentale dinspre care se simte ameninţat. Pe de o parte, Orban atenționează Washingtonul să nu revină la politica de „exportare a democrației”. Pe de alta, încearcă să şantajeze Uniunea Europeană pe tema condiţionării fondurilor europene de respectarea statului de drept, blocând două dosare strategice – bugetul multianual al UE şi planul de redresare post-Covid.

Dar ce baze au frământările unor lideri ca Viktor Orban, în contextul alegerii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii? Accentul pe combaterea iliberalismului, revitalizarea democraţiei, renaşterea luptei anticorupţie şi combaterea naraţiunilor Estului sino-rus, sunt principalii piloni ai politicii externe asumate de viitoarea administraţie. „Voi emite o directivă de politică prezidențială care stabilește combaterea corupției ca un interes central de securitate națională și responsabilitate democratică”, scria, în campania electorală, președintele ales al SUA.

Versiunea „de buzunar” a Bibliei lui Biden în materie de relaţii internaţionale şi cu partenerii SUA a fost republicată de Foreign Affairs zilele trecute. Mai jos, textul integral, semnat de Joe Biden în primăvara lui 2020.

De ce America trebuie să conducă. Salvarea politicii externe a SUA, după Trump

„Cu aproape fiecare măsură, credibilitatea și influența Statelor Unite în lume s-au diminuat de când președintele Barack Obama și cu mine am părăsit funcțiile, pe 20 ianuarie 2017. Președintele Donald Trump a depreciat, subminat și, în unele cazuri, a abandonat aliații și partenerii Americii. I-a iritat pe profesioniștii noștri de informații, pe diplomați și militari. A alimentat îndrăzneala adversarilor noștri și a irosit pârghiile cu care se poate face față provocărilor la adresa securităţii naționale, de la cazul Coreei de Nord până la cel al Iranului, Siriei, Afganistanului şi Venezuelei. A lansat războaie comerciale prost concepute, împotriva prietenilor și dușmanilor Statelor Unite, care afectează clasa de mijloc americană. A abdicat de la conducerea americană în acțiunile colective destinate gestionării noilor amenințări, în special a celor unice din acest secol. Cel mai profund s-a îndepărtat de valorile democratice care dau forţă națiunii noastre și îi unifică poporul.

Între timp, provocările globale cu care se confruntă Statele Unite – de la schimbările climatice și migrația în masă la întreruperile tehnologice și bolile infecțioase – au devenit mai complexe și mai urgente, în timp ce avansul rapid al autoritarismului, naționalismului și iliberalismului a subminat capacitatea noastră de a le înfrunta în mod colectiv. Democrațiile – paralizate de hiper-partizanat, înfrânate de corupție, împovărate de inegalități extreme – au dificultăți în a livra rezultate popoarelor lor. Încrederea în instituțiile democratice este scăzută. Frica de Celălalt cunoaște o ascensiune. Iar sistemul internațional pe care SUA l-a construit atât de atent se destramă. Trump și demagogii din întreaga lume se apleacă spre aceste forțe pentru propriul lor câștig personal și politic.

Următorul președinte american va trebui să se adreseze lumii așa cum va fi ea în ianuarie 2021, iar sarcina va fi enormă. El sau ea va trebui să ne salveze reputația, să reconstruiască încrederea în conducerea statului și să mobilizeze țara și pe aliații noștri pentru a răspunde rapid noilor provocări. Nu va fi timp de pierdut.

În calitate de președinte, voi lua măsuri imediate pentru a reînnoi democrația și alianțele SUA, pentru a proteja viitorul economic al Statelor Unite și, din nou, pentru ca America să conducă lumea. Acesta nu este un moment de teamă. Acesta este momentul de a reactiva forța și îndrăzneala care ne-au dus la victorie în două războaie mondiale și au dat jos Cortina de Fier.

Triumful democrației și liberalismului asupra fascismului și autocrației a creat lumea liberă. Dar această cursă nu ne definește doar trecutul. Ne va defini și viitorul.

Înnoirea democraţiei de acasă

În primul rând, trebuie să reparăm și să ne revigorăm propria democrație, chiar dacă întărim coaliția democrațiilor care ne sunt alături în întreaga lume. Capacitatea Statelor Unite de a fi o forță pentru progresul în lume și de a mobiliza acțiunea colectivă începe de acasă. De aceea, voi reface sistemul nostru educațional, astfel încât oportunitatea copilului în viață să nu fie determinată de codul poștal sau de rasă, voi reforma sistemul de justiție penală pentru a elimina disparitățile inechitabile și a pune capăt epidemiei de încarcerare în masă, voi restabili Voting Rights Act pentru a ne asigura că toată lumea poate fi ascultată și pentru a restabili transparența și responsabilitatea în guvernul nostru.

Dar democrația nu este doar fundamentul societății americane. Ea este, totodată, izvorul puterii noastre. Ne întărește și ne amplifică leadership-ul pentru a rămâne în siguranță în lume. Motorul ingeniozității noastre se află în spatele prosperităţii noastre economice. Este inima a ceea ce suntem și a modului în care vedem lumea – ca și a modului în care lumea ne vede pe noi. Ne permite să ne auto-corectăm și să ne străduim în continuare să ne atingem idealurile.

Ca națiune, trebuie să dovedim lumii că Statele Unite sunt pregătite să conducă din nou – nu doar prin exemplul puterii noastre, ci și cu puterea exemplului nostru. În acest scop, în calitate de președinte, voi lua măsuri decisive pentru a ne reînnoi valorile de bază. Voi inversa imediat politicile crude și lipsite de sens ale administrației Trump, care separă părinții de copiii lor, la granița noastră; vor înceta politicile dăunătoare ale lui Trump privind azilul; vor înceta interdicțiile de călătorie; voi solicita o revizuire a Temporary Protected Status, pentru categoriile vulnerabile; și voi stabili cotele noastre anuale de refugiați la 125.000, căutând totodată să le mărim în timp, pe măsura responsabilității și valorilor noastre. Voi reafirma interzicerea torturii și voi restabili o mai mare transparență în operațiunile militare americane, inclusiv în politicile instituite în timpul administrației Obama-Biden, pentru a reduce numărul victimelor civile. Voi repune accentul, la nivel guvernamental, pe ascensiunea femeilor și fetelor din întreaga lume. Și mă voi asigura că, la Washington, Casa Albă este din nou marele apărător, iar nu atacatorul principal, al pilonilor și instituțiilor fundamentale ale valorilor noastre democratice, de la respectarea libertății presei, la protejarea și asigurarea dreptului sacru la vot, şi până la susținerea independenței judiciare.

Aceste schimbări sunt doar un început, un avans pentru angajamentul nostru de a respecta valorile democratice de acasă.

Voi pune în aplicare legile SUA fără a viza anumite comunități, fără a încălca procesele corespunzătoare sau a distruge familiile, așa cum a făcut Trump. Voi securiza frontierele noastre, asigurând în același timp demnitatea migranților și susținând dreptul lor legal de a solicita azil. Am lansat planuri care descriu în detaliu aceste politici și descriu modul în care Statele Unite se vor concentra asupra cauzelor profunde care îi conduc pe imigranți la granița noastră de sud-vest. În calitate de vicepreședinte, am obținut sprijin bipartizan pentru un program de ajutor de 750 de milioane de dolari pentru a susține angajamentele din partea liderilor din El Salvador, Guatemala și Honduras de a lupta cu corupția, violența și sărăcia endemică, aceştia fiind factorii care îi determină pe oameni să-și lase casele în urmă. Securitatea s-a îmbunătățit și fluxurile de migrație au început să scadă, în țări precum El Salvador. În calitate de președinte, mă voi baza pe acea inițiativă cu o strategie regională cuprinzătoare, pe patru ani, de 4 miliarde de dolari, care impune țărilor să contribuie cu propriile resurse și să întreprindă reforme semnificative, concrete, verificabile.

Voi lua, de asemenea, măsuri pentru a aborda abuzul de funcție, conflictele de interese, banii negri și corupția oficialilor, toate acestea servind unor agende meschine, private sau străine și subminând democrația noastră. Startul se va da prin lupta pentru un amendament constituțional menit să consolideze interdicțiile pentru cetățenii străini sau guvernele care încearcă să influențeze alegerile federale, de stat sau locale ale SUA, dar și să conducă la înfiinţarea unei noi agenții independente – Comisia pentru etică federală. Ea va a asigura o aplicare viguroasă și unitară a legislaţiei anticorupție. Lipsa de transparență în sistemul nostru de finanțare a campaniei, combinată cu o spălare extinsă de bani străini, creează o vulnerabilitate semnificativă. Trebuie să astupăm lacunele care ne corup democrația.

După ce am făcut acești pași esențiali pentru a consolida fundația democratică a Statelor Unite și a-i inspira pe ceilalți să treacă la acţiune, îi voi invita pe colegii mei lideri democrați din întreaga lume să repună consolidarea democrației pe agenda globală. Astăzi, democrația este sub mai multă presiune decât în ​​orice moment, din anii 1930. Freedom House a raportat că dintre cele 41 de țări clasate în mod constant drept „libere”, din 1985 până în 2005, 22 au înregistrat scăderi nete ale libertății în ultimii cinci ani.

De la Hong Kong la Sudan, Chile şi până la Liban, cetățenii ne amintesc încă o dată de dorința comună de a avea o guvernare cinstită și de dezgustul universal faţă de corupție. O pandemie insidioasă, corupția alimentează opresiunea, corodează demnitatea umană și îi dotează liderii autoritari cu un instrument puternic de divizare și slăbire a democrațiilor din întreaga lume. Cu toate acestea, când democrațiile lumii privesc spre Statele Unite, pentru a susţine valorile care unesc țara, pentru a conduce cu adevărat lumea liberă, Trump pare să fie în cealaltă echipă, ţinând isonul autocraților şi arătând dispreț faţă de democrați. Patronând cea mai coruptă administrație din istoria americană modernă, el le-a acordat licență cleptocraților de pretutindeni.

În primul meu an de mandat, Statele Unite vor organiza și găzdui un Summit global pentru democrație, menit să reînnoiască spiritul și scopul comun al națiunilor lumii libere. Acesta va reuni democrațiile lumii pentru a ne consolida instituțiile democratice, pentru a confrunta cu sinceritate națiunile care bat în retragere și pentru a crea o agendă comună. Bazându-se pe modelul de succes instituit în timpul administrației Obama-Biden, cu Summitul privind securitatea nucleară, Statele Unite vor acorda prioritate rezultatelor mizând pe noi angajamente semnificative ale țării în trei domenii: combaterea corupției, apărarea împotriva autoritarismului și promovarea drepturilor omului în propriile națiuni și în străinătate. Ca semn al implicării Statelor Uite, la acest summit, voi emite o directivă de politică prezidențială care stabilește combaterea corupției ca un interes central de securitate națională și responsabilitate democratică și voi conduce eforturile la nivel internațional pentru a aduce transparență sistemului financiar global, a vâna paradisurile fiscale ilicite, a confisca bunurile furate și a face mai dificil pentru liderii care fură de la popoarele lor să se ascundă în spatele companiilor de faţadă anonime.

Summitul pentru democrație va include, de asemenea, organizații ale societății civile din întreaga lume, care se află pe prima linie a apărării democrației. Iar participanţii la summit vor lansa un apel la acțiune pentru sectorul privat, inclusiv companiile de tehnologie și giganții social media, care trebuie să-și recunoască responsabilitățile și interesul copleșitor în conservarea societăților democratice și protejarea liberei exprimări. În același timp, libertatea de exprimare nu poate servi drept autorizaţie pentru companiile de tehnologie și social media de a facilita răspândirea minciunilor rău-intenționate. Companiile respective trebuie să acționeze pentru a se asigura că instrumentele și platformele lor nu consolidează supravegherea de stat, eliminând confidențialitatea, facilitând represiunea în China și în alte părți, răspândind ura și dezinformarea, stimulând oamenii la violență sau rămânând susceptibili la alte utilizări abuzive.

O politică externă pentru clasa de mijloc

În al doilea rând, administrația mea îi va echipa pe americani cu instrumentul necesar de a reuşi în economia globală: o politică externă pentru clasa de mijloc. Pentru a câștiga competiția pentru viitor împotriva Chinei sau a oricui altcuiva, Statele Unite trebuie să-și mărească avantajul în inovaţie și să unească puterea economică a democrațiilor din întreaga lume pentru a contracara practicile economice abuzive și a reduce inegalitățile.

Securitatea economică este securitatea națională. Politica noastră comercială trebuie să înceapă de acasă, consolidându-ne cel mai mare atu – clasa noastră de mijloc – și asigurându-ne că toată lumea poate participa la succesul țării, indiferent de rasă, sex, cod poștal, religie, orientare sexuală sau dizabilitate. Acest lucru va necesita investiții enorme în infrastructura noastră – bandă largă, autostrăzi, cale ferată, rețea energetică, orașe inteligente – și în educație. Trebuie să-i oferim fiecărui student abilitățile necesare pentru a obține un loc de muncă bun din secolul XXI; să ne asigurăm că fiecare american are acces la asistență medicală de calitate, la prețuri accesibile; să ridicăm salariul minim la 15 USD pe oră; și să conducem revoluția economiei curate pentru a crea zece milioane de noi locuri de muncă bune – inclusiv locuri de muncă sindicale – în Statele Unite.

Voi face din investițiile în cercetare și dezvoltare o piatră de temelie a președinției mele, astfel încât Statele Unite să conducă la capitolul inovare. Nu există niciun motiv pentru care să rămânem în spatele Chinei sau a oricui altcuiva în ceea ce privește energia curată, calculul cuantic, inteligența artificială, 5G, calea ferată de mare viteză sau lupta împotriva cancerului. Avem cele mai mari universități de cercetare din lume. Avem o puternică tradiție a statului de drept. Și, cel mai important, avem o populație extraordinară de muncitori și inovatori care nu ne-au dezamăgit niciodată țara.

O politică externă pentru clasa de mijloc va funcționa, de asemenea, pentru a se asigura că regulile economiei internaționale nu sunt manipulate împotriva Statelor Unite, pentru ca atunci când companiile americane concurează pe un teren echitabil, ele să câștige. Cred în comerțul echitabil. Peste 95% din populația lumii trăiește dincolo de granițele noastre – vrem să pătrundem pe acele piețe. Trebuie să fim în stare să construim ce e mai bun în Statele Unite și să vindem cele mai bune produse din întreaga lume. Asta înseamnă eliminarea barierelor comerciale care îi penalizează pe americani și rezistența la o alunecare globală periculoasă spre protecționism. Acesta din urmă a condus, acum un secol, după Primul Război Mondial, la exacerbarea Marii Depresiuni și a contribuit la îndreptarea spre cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ar fi greșit să ne băgăm capul în nisip și să o terminăm cu tranzacțiile comerciale. Țările vor tranzacţiona cu sau fără Statele Unite. Întrebarea este: cine scrie regulile care guvernează comerțul? Cine se va asigura că protejează lucrătorii, mediul, transparența și salariile din clasa de mijloc? Statele Unite, nu China, ar trebui să conducă acest efort.

În calitate de președinte, nu voi încheia acorduri comerciale noi până nu vom investi în americani și nu vor fi pregătite astfel încât să avem succes în economia globală. Și nu voi negocia noi înțelegeri fără consultări cu reprezentanții pieţei muncii şi ai organizațiilor de mediu și fără a include prevederi serioase, menite să-i facă pe partenerii noștri să respecte acordurile pe care le semnează.

China reprezintă o provocare specială. Am petrecut multe ore cu liderii săi și înțeleg cu ce ne confruntăm. China face un joc pe termen lung prin extinderea acoperirii sale globale, promovându-și propriul model politic și investind în tehnologiile viitorului. Între timp, Trump a desemnat importurile de la cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite – Canada Uniunea Europeană – ca amenințări la adresa securității naționale pentru a impune tarife dăunătoare și nesăbuite. Lipsindu-ne de influența economică a partenerilor noștri, Trump a pus capac abilității ţării noastre de a se ocupa de adevărata amenințare economică.

Statele Unite trebuie să devină dure cu China. Dacă China își va vedea de drum, va continua să jefuiască SUA și companiile americane de tehnologia și proprietatea lor intelectuală. De asemenea, va continua să utilizeze subvenții pentru a oferi întreprinderilor sale de stat un avantaj nedrept și le pregăti astfel să domine tehnologiile și industriile viitorului.

Cea mai eficientă modalitate de a face față acestei provocări este de a construi un front unit al aliaților și partenerilor americani pentru a înfrunta comportamentele abuzive ale Chinei și încălcările drepturilor omului, chiar dacă încercăm să cooperăm cu Beijingul în probleme în care converg interesele noastre, precum schimbările climatice, neproliferarea și securitatea globală a sănătății. Statele Unite reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul global. Alături de colegii democrați, forța noastră este mai mult decât dublă. China nu își poate permite să ignore mai mult de jumătate din economia globală. Acest lucru ne oferă o pârghie substanțială pentru a modela regulile, de la mediu la muncă, comerț, tehnologie și transparență, astfel încât acestea să reflecte în continuare interesele și valorile democratice.

Înapoi în capul mesei

Agenda de politică externă a lui Biden va pune Statele Unite înapoi în capul mesei, într-o poziție de colaborare cu aliații și partenerii săi pentru a mobiliza acțiuni colective privind amenințările globale. Lumea nu se organizează singură. Timp de 70 de ani, Statele Unite, sub președinții democrați și republicani, au jucat un rol principal în redactarea regulilor, în încheierea acordurilor și în animarea instituțiilor care ghidează relațiile dintre națiuni și promovează securitatea și prosperitatea colectivă – până la Trump. Dacă vom continua pe drumul abdicării de la aceste responsabilități, urmarea va fi una din două: fie altcineva va lua locul Statelor Unite, dar nu într-un mod care ne va promova interesele și valorile, fie nimeni nu va face acest lucru și va fi haos. Oricum ar fi, asta nu sună bine pentru America.

Conducerea americană nu este infailibilă; am făcut greșeli și greșeli. Prea des, ne-am bazat exclusiv pe puterea armatei noastre în loc să ne bazăm pe întreaga noastră gamă de puncte forte. Dosarul dezastruos al politicii externe a lui Trump ne amintește în fiecare zi de pericolele unei abordări dezechilibrate și incoerente și care subfinanţează diplomaţia și îi denigrează rolul.

Nu voi ezita niciodată să protejez poporul american, inclusiv, atunci când va fi necesar, folosind forța. Dintre toate rolurile pe care trebuie să le îndeplinească un președinte al Statelor Unite, niciunul nu este mai important decât cel de comandant suprem. Statele Unite au cea mai puternică armată din lume și, în calitate de președinte, mă voi asigura că va rămâne așa, făcând investițiile necesare pentru echiparea trupelor noastre corespunzător provocărilor acestui secol. Dar utilizarea forței ar trebui să fie ultima soluție, nu prima. Ar trebui folosită doar pentru a apăra interesele vitale ale SUA, atunci când obiectivul este clar și realizabil și cu acordul informat al poporului american.

Așa cum am susținut de multă vreme, ar trebui să aducem majoritatea trupelor noastre acasă, din războaiele din Afganistan și Orientul Mijlociu, și să ne definim în mod restrâns misiunea de înfrângere a Al Qaeda și Statului Islamic (sau ISIS). De asemenea, ar trebui să punem capăt sprijinului nostru pentru războiul condus de saudiţi în Yemen. Trebuie să păstrăm atenția asupra antiterorismului, în întreaga lume și acasă, dar dacă rămânem înrădăcinați în conflicte imposibil de câștigat, acest lucru ne va drena capacitatea de a da tonul în alte probleme care necesită atenția noastră și ne va împiedica să reconstruim celelalte instrumente ale puterii americane.

Putem fi puternici și deștepți în același timp. Există o mare diferență între desfășurarea pe scară largă și deschisă a zeci de mii de militari americani, lucru care trebuie să înceteze, și utilizarea a câteva sute de soldați din Forțele Speciale și mijloace de informații pentru a sprijini partenerii locali împotriva unui inamic comun. Aceste misiuni la scară mai mică sunt durabile din punct de vedere militar, economic și politic și promovează interesul național.

Cu toate acestea, diplomația ar trebui să fie primul instrument al puterii americane. Sunt mândru de ceea ce a realizat diplomația americană în timpul administrației Obama-Biden, de la impulsionarea eforturilor globale pentru a face să intre în vigoare acordul climatic de la Paris, la conducerea răspunsului internațional pentru a pune capăt focarului de Ebola din Africa de Vest, la asigurarea acordului multilateral pentru a opri Iranul de la obținerea armelor nucleare. Diplomația nu se reduce doar la o serie de strângeri de mână și fotografii. Construiește și ocrotește relații și lucrează pentru a identifica domeniile de interes comun, în timp ce gestionează punctele de conflict. Necesită disciplină, un proces coerent de elaborare a politicilor și o echipă de profesioniști cu experiență și abilitate. În calitate de președinte, voi face din diplomație principalul instrument al politicii externe al Statelor Unite. Voi reinvesti în corpul diplomatic pe care această administrație a golit-o, și voi da diplomația SUA înapoi pe mâinile unor profesioniști autentici.

Diplomația necesită și credibilitate, iar Trump a spulberat-o pe a noastră. În desfășurarea politicii externe și mai ales în perioade de criză, cuvântul unei națiuni este cel mai valoros atu al său. Retrăgându-se din tratate unul după altul, renunțând la politică după politică, îndepărtându-se de responsabilitățile SUA și mințind pe chestiuni mari și mici, Trump a falimentat cuvântul Statelor Unite în lume.

De asemenea, a alienat Statele Unite de aliații foarte democrați de care are cel mai mult nevoie. A intrat cu berbecele în NATO, tratând alianţa ca pe un protectorat controlat de americani. Aliații noștri ar trebui să-și achite partea care le revine, motiv pentru care sunt mândru de angajamentele pe care administrația Obama-Biden le-a negociat pentru a se asigura că membrii NATO își măresc cheltuielile de apărare (o acțiune pentru care Trump îşi asumă acum meritele). Dar alianța transcende dolarii și cenții; angajamentul Statelor Unite este sacru, nu tranzacțional. NATO se află chiar în centrul securității naționale a Statelor Unite și este bastionul idealului democratic liberal – o alianță de valori, care îl face mult mai durabil, mai fiabil și mai puternic decât parteneriatele construite prin constrângere sau numerar.

În calitate de președinte, voi face mai mult decât să restabilesc parteneriatele noastre istorice. Voi conduce efortul de reimaginare a lor pentru lumea cu care ne confruntăm astăzi. Kremlinul se teme de un NATO puternic, cea mai eficientă alianță politico-militară din istoria modernă. Pentru a contracara agresiunea Rusiei, trebuie să menținem clare capacitățile militare ale alianței, extinzând în același timp capacitatea sa de a face față amenințărilor netradiționale, cum ar fi transformarea corupției în armă, dezinformarea și furtul cibernetic. Trebuie să impunem costuri reale Rusiei pentru încălcarea normelor internaționale și să fim alături de societatea civilă rusă care s-a ridicat curajos de nenumărate ori împotriva sistemului cleptocratic autoritar al președintelui Vladimir Putin.

Lucrul în cooperare cu alte națiuni care împărtășesc valorile și obiectivele noastre nu face din Statele Unite un prost. Ne face mai siguri și mai de succes. Ne amplificăm propria forță, ne extindem prezența în întreaga lume și ne mărim impactul, împărtășind în același timp responsabilitățile globale cu partenerii dispuși. Trebuie să ne fortificăm capacitățile colective cu prietenii democrați dincolo de America de Nord și Europa, reinvestind în alianțele noastre şi tratatele cu Australia, Japonia și Coreea de Sud și aprofundând parteneriatele din India până în Indonezia pentru promovarea valorilor comune într-o regiune care va determina viitorul. Trebuie să ne susținem angajamentul fierbinte față de securitatea Israelului. Și trebuie să facem mai mult pentru a-i integra pe prietenii din America Latină și Africa în rețeaua mai largă de democrații și pentru a profita de oportunitățile de cooperare din aceste regiuni.

Pentru a recâștiga încrederea lumii, va trebui să dovedim că Statele Unite spun ce cred și cred ce spun. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de provocările care vor defini timpul nostru: schimbările climatice, amenințarea reînnoită a războiului nuclear și tehnologia perturbatoare.

Statele Unite trebuie să conducă lumea în a-şi asuma amenințarea existențială cu care ne confruntăm – schimbările climatice. Dacă nu reușim acest lucru, nimic altceva nu va mai conta. Voi face investiții masive, urgente acasă, care vor pune Statele Unite pe drumul cel bun pentru a avea o economie de energie curată, cu emisii zero până în 2050. La fel de important, deoarece Statele Unite creează doar 15% din emisiile globale, voi valorifica economia noastră și autoritatea morală pentru a împinge lumea spre o acțiune determinată. Mă voi alătura acordului climatic de la Paris în prima zi a unei administrații Biden și voi convoca apoi un summit cu principalii emițători de carbon din lume, adunând națiunile pentru a-și ridica ambițiile și a împinge progresul mai departe și mai repede. Vom îngloba în angajamente aplicabile măsuri de reducere a emisiilor din transportul maritim și aviație, la nivel mondial, și vom urmări introducerea de măsuri puternice pentru a ne asigura că alte națiuni nu pot submina economic Statele Unite pe măsură ce ne îndeplinim propriile angajamente. Aceasta include insistarea asupra faptului că China – cel mai mare emițător de carbon din lume – trebuie să înceteze a mai subvenționa exporturile de cărbune și a mai externaliza poluarea către alte țări, prin finanțarea proiectelor murdare de miliarde de dolari din combustibilii fosili, din cadrul Belt and Road Initiative.

În ceea ce privește neproliferarea și securitatea nucleară, Statele Unite nu pot fi o voce credibilă în timp ce abandonează acordurile pe care le-a negociat. De la Iran la Coreea de Nord, de la usia până la Arabia Saudită, Trump a făcut mai probabilă perspectiva proliferării nucleare, o nouă cursă a armamentului nuclear și chiar utilizarea armelor nucleare. În calitate de președinte, îmi voi reînnoi angajamentul față de controlul armelor pentru o nouă eră. Acordul istoric nuclear pe care l-a negociat administrația Obama-Biden a blocat Iranul să obțină o armă nucleară. Cu toate acestea, Trump a renunțat rapid la acord, determinând Iranul să-și reia programul nuclear și să devină mai provocator, crescând riscul unui nou război dezastruos în regiune. Nu-mi fac iluzii cu privire la regimul iranian, care s-a angajat într-un comportament destabilizator în Orientul Mijlociu, a reprimat brutal protestatarii de acasă și a reținut pe nedrept americani. Dar există o modalitate inteligentă de a contracara amenințarea pe care Iranul o reprezintă pentru interesele noastre, dar o modalitate de auto-înfrângere – iar Trump a ales-o pe aceasta din urmă. Recenta ucidere a lui Qasem Soleimani, comandantul Forței Quds din Iran, a înlăturat un actor periculos, dar a ridicat și perspectiva unui ciclu de violență în continuă escaladare în regiune și a determinat Teheranul să renunțe la limitele nucleare stabilite în cadrul acordului nuclear. Teheranul trebuie să revină la respectarea strictă a acordului. Dacă face acest lucru, mă voi realătura acordului și aș folosi angajamentul nostru reînnoit față de diplomație pentru a lucra cu aliații noștri pentru a-l consolida și extinde, în timp ce împingem mai eficient împotriva celorlalte activități destabilizatoare ale Iranului.

Cu Coreea de Nord, voi împuternici negociatorii noștri și voi începe o campanie susținută și coordonată cu aliații noștri și cu alții, inclusiv China, pentru a face progrese spre obiectivul nostru comun, cel al unei Corei de Nord denuclearizate. Voi urmări, de asemenea, o extindere a tratatului NEW START, o ancoră a stabilității strategice între Statele Unite și Rusia, și îl voi folosi ca bază pentru noi aranjamente de control al armelor. Și voi lua alte măsuri pentru a demonstra angajamentul nostru de a reduce rolul armelor nucleare. După cum am spus în 2017, cred că singurul scop al arsenalului nuclear american ar trebui să fie descurajarea – și, dacă este necesar, riposta – unui atac nuclear. În calitate de președinte, voi lucra pentru a pune această credință în practică, în consultare cu armata SUA și aliații SUA.

Când vine vorba de tehnologiile viitorului, precum 5G și inteligența artificială, alte națiuni alocă resurse naționale pentru a domina dezvoltarea și pentru a determina modul în care ele sunt utilizate. Statele Unite trebuie să facă mai multe pentru a se asigura că aceste tehnologii sunt utilizate pentru a promova o mai mare democrație și prosperitate comună, nu pentru a reduce libertatea și oportunitățile în țară și în străinătate. De exemplu, o administrație Biden se va alătura împreună cu aliații democrați ai Statelor Unite pentru a dezvolta rețele 5G sigure, conduse de sectorul privat, care nu lasă în urmă nicio comunitate, rurală sau cu venituri mici. Pe măsură ce noile tehnologii ne remodelează economia și societatea, trebuie să ne asigurăm că aceste motoare ale progresului sunt conectate la legi și etică, așa cum am făcut în momentele de cotitură tehnologică anterioare, și să evităm o cursă până la capăt, unde regulile epocii digitale sunt făcute de China și Rusia. Este timpul ca Statele Unite să conducă în crearea unui viitor tehnologic care să permită societăților democratice să prospere, iar prosperitatea să fie împărtășită pe scară largă.

Acestea sunt obiective ambițioase și niciunul dintre ele nu poate fi atins fără ca Statele Unite – flancate de colegii democrați – să deţină conducerea pe acest drum. Ne confruntăm cu adversari, atât pe plan extern, cât și pe plan intern, care speră să exploataeze fisurile societății noastre, să ne submineze democrația, să ne rupă alianțele și să ne facă să revenim la un sistem internațional în care forţa predomină asupra dreptului. Răspunsul la această amenințare constă în mai multă deschidere, nu în mai puțină: mai multe prietenii, mai multă cooperare, mai multe alianțe, mai multă democrație.

Gata să conducă

Putin vrea să-și spună sieşi, dar și altora pe care-i poate păcăli să-l creadă, că ideea liberală este „învechită”. Dar o face pentru că se teme de puterea ei. Nicio armată de pe Pământ nu se poate împăca cu modul în care ideea electrică a libertății trece liber de la om la om, sare granițele, transcende limbile și culturile și transformă comunitățile de cetățeni obișnuiți în activiști și organizatori și agenți de schimbare.

Trebuie încă o dată să valorificăm această putere și să strângem laolaltă lumea liberă pentru a face față provocărilor cu care se confruntă lumea astăzi. Statelor Unite le revine sarcina de a conduce. Nicio altă națiune nu are această capacitate. Nicio altă națiune nu este construită pe această idee. Trebuie să promovăm libertatea și democrația, să ne revendicăm credibilitatea și să privim cu un optimism și o determinare neîncetate către viitorul nostru.”

4 COMENTARII

  1. Textul supus dezbaterii este exceptional .O realitate ce ne inspaiminta , ca problema majora de rezolvat la nivel planetar , dar care ne si uneste pe noi toti cei care dorim DEMOCRATIZAREA intregii lumi . Fara acceptul tuturor in ceea ce priveste notiunea -STAT de DREPT- ce cuprinde si controlul absolut asupra cheltuirii fondurilor atrase de catre guvernele democratice , fara acest control nimic nu poate merge mai departe . Sa ne inchipuim doar cum ar fi o societate fara hotie generalizata .Biden a arat foarte clar drumul de urmat . Intreaga lume democrata trebuie sa se reuneasca si cu America in fruntea ei sa conduca OMENIREA . De exceptie cuvintele ce ne arata cum OMENIREA trebuie condusa de cineva ,altfel este haos si in acelasi timp ne spun cum doar America este singura natiune ce poate face asta .Nimic nu poate fi mai adevarat decit aceste vorbe deja rostite : Ideea de libertate trece liber de la om la om, sare granițele, transcende limbile și culturile și transformă comunitățile de cetățeni obișnuiți în activiști și organizatori și agenți de schimbare.Totul este posibil si presedintele Biden a arat tuturor celor care au urechi sa asculte si minte sa inteleaga care este viitorul .

  2. O colectie de minciuni ”bine-intentionate”, nu ”minciuni rau-intentionate”, cum ar fi propagat Trump la adresa lui, cam asta e programul Biden, colectie care l-a dus foarte aproape de Casa Alba. Programul asta al lui este SF, cum era si al psd-ului in 2016, si-n maxim 2 ani va fi suspendat, daca se apuca si distruge industria americana petroliera, cu nebunia schimbarilor climatice. Auzi, colaboreaza cu China, pe zonele de interes, pe bune? Ce zone de interes au SUA si China, exceptand apetenta la furt intelectual a Chinei? Un presedinte care va falimenta SUA cu pomenile lui post-electorale, asta daca ajunge presedinte, si daca-l lasa senatul, ceea ce nu cred ca se va intampla.

  3. Comentariile sunt de prisos .Alegerile sau terminat si cistigatorul se cunoaste deja .Georgia reprezinta ultima reduta a fostului presedinte si dupa ce renumararea va reconfirma alegerea lui Biden totul se reduce doar la predarea mandatului de catre fostul presedinte catre viitoarea administratie a SUA. Biden deja a prezentat programul administratiei sale=Intre timp Georgia a confirmat corectitudinea la numaratoarea voturilor si acuzele de frauda nu sau confirmat . Jocul este inchis .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here