Germania intră într-o nouă eră. Socialiștii, verzii și liberalii intră în coaliție

Sursa: Wikipedia

Social-democratul german, Olaf Scholz, a declarat, miercuri, că a ajuns la un acord cu Democrații Liberi și Verzii pentru a forma un nou guvern de coaliție care va trage cortina după era Angela Merkel, transmite Reuters.

<< Conform acordului de 177 de pagini, încheiat după două luni de discuții, cele trei părți vor să accelereze investițiile publice în tehnologie verde și digitalizare, revenind în același timp la limitele stricte ale datoriei, începând cu 2023.

Acordul va instala prima coaliție federală a Germaniei între social-democrați (SPD), libertarienii de la Democrații Liberi (FDP) și ecologistii Verzi și va pune capăt celor 16 ani de guvern conservator, condus de Merkel, marcând o nouă eră în relațiile țării cu Europa și restul lumii.

„Vrem să îndrăznim să facem mai multe progrese”, a declarat Scholz, la o conferință de presă ținută în Berlin, flancat de liderii FDP și ai Verzilor. „Vom investi masiv în Germania pentru a o menține în prim-plan”.

Merkel lasă pantofi mari de umplut. Ea a navigat în Germania și Europa prin mai multe crize și a fost un campion al democrației liberale în fața autoritarismului în creștere la nivel mondial.

Criticii ei spun că a reușit ca mai degrabă a gestionat probleme în loc să le rezolve și îi lasă succesorului ei decizii dure de luat, pe mai multe fronturi.

Alianța – numită coaliție de tip semafor, după culorile celor trei partide – deține majoritatea în camera inferioară a parlamentului și speră că guvernul va depune jurământul la începutul lunii viitoare, după ce partidele vor ratifica pactul de coaliție.

Coaliția se confruntă cu provocări imediate, Germania trecând acum prin cel mai grav reviriment al COVID-19 de până acum, iar Europa confruntându-se cu consecințele Brexit-ului și cu o criză la granița UE cu Belarus. >>

Idei, principii și oportunism – multele asemănări și diferența dintre Macron și Merkel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here