Gheorghiţă: Nu e nicio legătură între moartea bărbatului și vaccinul anti-Covid. DSP s-a autosesizat în cazul decesului survenit după vaccinarea cu ser AstraZeneca din lotul retras

Foto: INQUAM/George Călin

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat, vineri, la Aleph News, că decesul bărbatului din Gorj, la o zi după ce fusese vaccinat, nu poate fi pusă pe seama administrării serului de la AstraZeneca, din lotul cu probleme. „Nu există nici o legătură între moartea bărbatului și administrarea vaccinului anti-Covid. Era vorba de o persoană care avea antecedente de infarct miocardic. Tot ceeea ce s-a intamplat a fost un alt episod de infarct miocardic.Mortalitatea unei boli cardiovasculare e pe primul loc în România. În acest moment nu există nici o legătură care să ateste o legătură între vaccin și aceste evenimente trombotice”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj s-a sesizat şi va deschide o anchetă pentru a cerceta dacă doza de vaccin AstraZeneca din lotul cu probleme a contribuit la decesul unui bărbat în data de 1 martie, fratele unui cunoscut medic din Târgu Jiu, transmite News.ro.

Ioan Barbu, fratele medicului Letiţia Barbu, a decedat în data de 1 martie, în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, la scurt timp după ce se vaccinase cu o doză de vaccin de la AstraZeneca, din lotul cu probleme, potrivit gorjonline.ro. 

Ioan Barbu, în vârstă de 47 de ani, s-a prezentat la centrul de vaccinare din Bumbeşti-Jiu, pe 28 februarie, unde i s-a administrat prima doză de ser Oxford/AstraZeneca.  

Reprezentanţii CNCAV au precizat atunci că în urma triajului medical, efectuat potrivit protocoalelor medicale, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate. „A doua zi, pe 1 martie a.c., în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, persoana a suferit un stop cardio-respirator, situaţie care a impus solicitarea unui echipaj de prim-ajutor de la Ambulanţă. Persoanei i s-au aplicat manevrele de resuscitare atât în ambulanţă, cât şi în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu, iar în seara aceleaşi zile, în jurul orei 21.00, s-a declarat decesul pacientului”, au transmis reprezentanţii CNCAV.  

Conform acestora, investigaţiile medicale efectuate în cadrul Secţiei Anestezie – Terapie Intensivă din SJU Târgu Jiu au evidenţiat modificări caracteristice unui infarct miocardic acut extins. Potrivit presei locale, DSP Gorj va ancheta acest caz.Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţatjoi seară că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze.

„Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV.Premierul Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here