Fostul șef al Antena Group, Sorin Alexandrescu, condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru șantaj, a fost eliberat condiționat pentru că a avut o conduită exemplară în penitenciar și pentru că a beneficiat de 138 de zile câștig în baza Legii recursului compensatoriu. Alexandrescu este căsătorit cu una dintre fiicele lui Dan Voiculescu.

Procurorii nu au contestat decizia de liberare condiționată, din 19 iunie 2019, a Judecătoriei Sectorului 5, potrivit portalului instanțelor, citat de ziare.com.

Sorin Alexandrescu a fost încarcerat în iunie 2017, că urmare a condamnării sale de către Înalta Curte la 4 ani și 6 luni de închisoare, pentru că în 2013 l-a amenințat și șantajat pe administratorul companiei RCS&RDS cu o campanie media negativă.

În același dosar, Camelia Voiculescu a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, iar Dan Voiculescu a fost achitat.

Potrivit motivării instanței, executarea pedepsei a început la dată de 28 iunie 2017 și urmă să expire în termen la 3 august 2021, deoarece s-a scăzut arestul preventiv de 146 de zile, din care 138 de zile în compensare conform Legii nr. 169/2017.

Pedeapsa pe care o execută Alexandrescu este egală cu 1.644 de zile, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberarii condiționate, el trebuia să execute fractia de 2/3 din cuantumul pedepsei, adică 1.096 zile.

La 5 iunie el avea executate 708 zile, la care s-au adăugat alte aproape 300 de zile câștigate în urmă prestării muncii sau executate în arest preventiv. Pe 5 iunie 2019, Comisia de liberare condiționată de la Rahova a propus, în unanimitate, liberarea condiționată a lui Sorin Alexandrescu, având în vedere faptul că „a avut un comportament corespunzător, nu a fost sancționat disciplinar, a participat la programe educaționale și activități lucrative, a fost recompensat, nu figurează cu antecedente penale și a menținut legătură cu mediul suport.

Instanța reține faptul că petentul nu a fost niciodată sancționat disciplinar, în schimb a fost recompensat de numărate ori, ultimele 16 recompense constând în permisii de ieșire din penitenciar de câte o zi, fără a există incidente sau eventuale încălcări ale măsurilor și obligațiilor impuse. ”

Judecătorii motivează că fostul șef al Antena Group a stăruit în muncă, a fost disciplinat și a dat dovezi temeinice de îndreptare, depunând toate eforturile necesare pentru a dovedi că și-a însușit scopul pedepsei aplicate și că poate fi investit cu încredere și reintegrat în societate anterior executării la termen a acesteia.

„Este adevărat că, date fiind educația și statutul social ale persoanei condamnate, comportamentul adecvat adoptat reprezintă o stare de normalitate, dovadă în acest sens fiind inclusiv natură și scopul infracțiunii comise, care face parte din așa numită categorie a infracțiunilor gulerelor albe (white-collar crimes).

Cu toate acestea, reținem că dispozițiile legale citate cu privire la condițiile liberarii condiționate, îndeosebi condițiile disciplinat și da dovezi temeinice de îndreptare, se aplică în mod corespunzător fiecărui condamnat, cu luarea în considerare a circumstanțelor personale în fiecare caz în parte, nefiind însă permis să se facă discriminare între persoanele condamnate”, motivează Judecătoria Sectorului 5.

Propunerile PNL și USR de a se discuta proiectele privind abrogarea recursului compensatoriu și revizuirea Constituției au fost respinse, marți, prin vot, de Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Deputatul PSD Florin Iordache a susținut că este nevoie de punctele de vedere ale Ministerului Justiției, CSM și Parchet în privința recursului compensatoriu.

Recursul compensatoriu să-l picăm așa pentru că e o inițiativa de abrogare – clar nu vom fi de acord. Vreau să ascult punctul de vedere al Ministerului Justiției, al CSM, al Parchetului, Ministerului Public, pentru că eu consider că să abrogăm o lege pentru că așa își dorește un anumit partid politic este total greșit.

Putem discuta, putem vedea dacă este oportun să o modificăm. Aș solicită un punct de vedere și de la Administrația Penitenciarelor, să trimitem o adresa, să vedem în baza acestei legi ce categorii de persoane au beneficiat și câte”, a afirmat Iordache.

El a adăugat că observațiile CCR la referendum au arătat că ar fi vicii de neconstituționalitate în modul cum au fost puse întrebările la acest scrutin.

Până CCR nu va prezența raportul în față Parlamentului în ceea ce privește acest referendum, să vedem ce a constatat, dacă acele întrebări au fost sau nu constituționale și în funcție de acel raport să vedem ce facem mai departe, clar nu suntem de acord”, a mai spus Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here