Compania Google a fost dată în judecată în SUA, fiind acuzată că invadează intimitatea utilizatori săi, monitorizând activitatea acestora chiar și când ei se află în „modul privat”, informează BBC.

Procesul colectiv urmărește obținerea de despăgubiri de 5 miliarde de dolari de la Google și compania-mamă Alphabet.

Mulți utilizatori de internet presupun că istoricul căutărilor pe internet nu este urmărit când folosesc „modul privat”, dar Google spune că situația nu este așa.

Google neagă că această activitate este ilegală și spune că oferă transparență față de datele colectate în „modul privat”.

Procesul colectiv probabil include „milioane” de utilizatori de Google care începând din 1 iunie 2016 au utilizat „modul privat”, potrivit firmei de avocatură Boies Schiller Flexner, care a intentat marți acțiunea în justiție, într-un tribunal federal din San Jose, California.

Modul incognito oferit de browserul Google Chrome oferă utilizatorilor posibilitea să utilizeze internetul fară ca activitatea lor să fie salvată în browser sau telefon. Însă site-urile vizitate pot conține programe precum Google Analytics care urmăresc activitatea utilizatorului.

Plângerea depusă susține că Google „nu poate desfășura în continuare această operațiune ascunsă de colectare de informații neautorizate de la aproape fiecare american care deține un computer sau un telefon mobil”.

Jose Castaneda, purtător de cuvânt al Google, a negat acuzațiile. „Așa cum se menționează de fiecare dată când un utilizator deschide o fereastră incognito, site-urile de internet ar putea colecta informații despre activitatea utilizatorului”.

Potrivit Google, colectarea informațiilor despre istoricul căutărilor pe internet, chiar și în modul privat, ajută deținătorii de site-uri „să-și evalueze mai bine conținutul, produsul, marketingul și altele”.

Deși modul privat există în browserul Google de ceva timp, firma de avocatură Boies Schiller Flexner spune că abia recent a decis să reprezinte trei reclamanți din SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here