Gradea a refuzat iarăși să vină la audiere. Deputat USR: „Șefa TVR are un salariu mai mare decât premierul României”

Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputatul USR Iulian Bulai a transmis, într-un mesaj publicat marţi pe Facebook, că Doina Gradea, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, a beneficiat anul acesta de mai multe creşteri de salariu, depăşind remuneraţiile prim-ministrului şi preşedintelui ţării. El îi cere din nou demisia şi continuă să solicite discutarea rapoartelor TVR pe 2017 şi 2018.

Iritat de faptul că Gradea nu a dat curs nici marți invitaţiei de a participa la audierea din Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, Bulai a scris: „Şefa TVR, Doina Gradea, are un salariu mai mare decât premierul României. Ba chiar mai mare decât al preşedintelui ţării”.

El a explicat că Gradea primeşte 28.500 de lei brut, plus un spor de vechime de 25%, „cu aproximativ 1.000 de euro mai mult decât preşedintele şi cu peste 1.000 de euro mai mult decât prim-ministrul”.

„Salariul doamnei Gradea e plătit din subvenţie, de la bugetul de stat, din taxe şi impozite. Doamna Gradea nu e plătită nici din teleshopping-ul dat în timpul moţiunii de cenzură, nici din măreţele performanţe economice ale televiziunii. Doamna Gradea a primit mai multe măriri de salariu anul ăsta (o dată-n mai, o dată-n septembrie) decât cei care muncesc pe salariul minim în România”.

Diurne de nabab

Bulai susţine că preşedinta TVR „îşi plăteşte sieşi diurne de deplasare în străinătate de două ori cât ar avea dreptul – la nivel de ministru, deşi nu e –, aşa că pe lângă cei 28.500 lei brut/ lună, încasează şi 300 euro/ zi, neimpozabili, în afara României (probabil de-aia se duce ea la evenimente internaţionale, şi nu ziariştii TVR)”.

Curtea de Conturi a decis anul trecut că majorările de salariu pe care şi le-a dat dna Gradea sunt nelegale, a adăugat el. „Dar doamna Gradea n-a spus asta nimănui, nici măcar membrilor Consiliului de Administraţie al TVR, care-s plătiţi în funcţie de salariul – iată, nelegal – al doamnei Gradea”.

În încheiere, el se întreabă: „Cam cât ar trebui să cheltuiască cetăţenii României, din munca lor, pentru ca doamna Gradea măcar să se deplaseze la Palatul Parlamentului? Ar trebui să-i oferim şi noi, de la comisie, 300 euro/ zi? I-am cerut doamnei Gradea demisia de multiple ori – i-o cer şi acum. Am cerut deja în mod repetat şi insistent discutarea în Parlament a rapoartelor TVR pe 2017 şi 2018 – o cer din nou. Şi o s-o fac de câte ori e nevoie”.

Doina Gradea a fost, în mai multe rânduri, invitată pentru a discuta despre neregulile constatate de Curtea de Conturi în urma auditului efectuat la începutul acestui an la instituţia pe care o conduce, însă nu s-a prezentat în Comisia pentru Cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here