Grecia, una dintre țările care au reușit să aibă un control eficient asupra epidemiei de SARS-CoV-2, a anunțat, cu doar o săptămână înainte de a deschide mult așteptatul sezon turistic, că se confruntă cu o creștere a cazurilor de infectare. Aproape o treime dintre acestea sunt persoane care au venit din străinătate.

De joi până luni, Grecia a înregistrat 97 de cazuri noi de COVID-19 şi două decese. Aproape o treime din cele 97 de cazuri sunt persoane venite din străinătate. De asemenea, între aceste noi cazuri figurează 29 de persoane testate pozitiv în regiunea Xanthi din nord-estul ţării, care înregistrase deja mai multe cazuri de coronavirus în aprilie.

Ministerul de resort a anunţat reluarea publicării bilanţului cotidian privind situaţia COVID-19 în ţară, suspendată săptămâna trecută după ce au fost mai puţin de cinci cazuri zilnic.

Până acum, Grecia a depistat, de la începutul pandemiei, 3.049 de cazuri de coronavirus, dintre care 182 s-au soldat cu deces. Este un bilanț pentru care această țară cu 10,4 milioane de locuitori, unde turismul reprezintă o importantă sursă de venituri – a fost lăudată.

Autorităţile elene şi-au exprimat luni îngrijorarea față de creşterea numărului de noi cazuri de COVID-19, în perspectiva deschiderii sezonului turistic preconizată peste o săptămână, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Oricine crede că am scăpat de coronavirus greşeşte”, a avertizat ministrul pentru protecţia cetăţeanului, Nikos Hardalias. „Trebuie să fim vigilenţi şi să respectăm măsurile pentru a împiedica răspândirea virusului”, a subliniat el.

Cu începere de la 15 iunie, principalele două aeroporturi ale ţării, Atena şi Salonic (nord), vor fi autorizate să primească vizitatori din circa 30 de ţări, în majoritate din Uniunea Europeană, principalii clienţi ai ţării, marcând astfel deschiderea sezonului turistic.

Deschiderea aeroporturilor regionale este prevăzută pentru 1 iulie.

Grecia a ridicat treptat măsurile de izolare de la 4 mai, după şase săptămâni de restricţii stricte de circulaţie, pasibile de amenzi grele.

De două săptămâni barurile şi cafenele s-au redeschis în ţară, dar măsurile de distanţare fizică sunt puţin respectate. La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile au fost nevoite să închidă pentru două luni un bar de pe insula cosmopolită Mykonos, din Arhipelagul Cicladelor, unde măsurile de distanţare socială nu au fost respectate, aplicând o amendă de 20.000 de euro proprietarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here