Greșeala pe care au făcut-o autoritățile germane în pandemie

Autoritățile din landul german Bavaria au recunoscut că au făcut o greșeală imensă: după ce au testat 44.000 de turiști întorși din vacanță, le-au comunicat rezultatele cu întârziere de o săptămână, timp în care cei 1.000 de oameni depistați cu coronavirus ar fi putut infecta, fără să știe, și alte persoane.

Deși a trecut mai bine de o săptămână de la recoltarea probelor, până acum au fost informați puțin peste 900 dintre cei infectați. Un termen oricum inacceptabil de îndelungat în condițiile în care Germania se confruntă cu cel mai mare bilanț zilnic al pandemiei din ultimele trei luni.

Această greşeală, care a provocat o mare controversă la nivel naţional, survine în momentul în care guvernul german se declară tot mai îngrijorat de creşterea numărului de cazuri pozitive din ţară în urma relaxării vigilenţei unei părţi a populaţiei.

A existat un derapaj, un mare derapaj„, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Markus Söder, liderul bavarez a cărui gestionare a pandemiei a fost până acum salutată în toată Germania.

Autorităţile bavareze au efectuat zeci de mii de teste voluntare pe autostrăzi, aeroporturi şi gări, în speranţa de a opri răspândirea coronavirusului la revenirea din vacanţă a cetăţenilor, însă au anunţat joi doar 908 persoane că sunt pozitive, o sută nefiind încă avertizate, a recunoscut ministrul bavarez al sănătăţii, Melanie Huml, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul conservator Markus Söder a refuzat demisia ministrului său. Pentru el, a existat un „derapaj”, nu în „strategie, ci în execuţie”.

Germania a cunoscut o creştere clară a numărului de infectări în ultimele câteva zile.

Numărul de cazuri declarate oficial se ridica joi la aproximativ 220.000, în creştere cu 1.445 de cazuri în 24 de ore.

„Dacă nu suntem atenţi, în câteva săptămâni ne vom confrunta cu o situaţie foarte dificilă”, a avertizat Söder.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here