Grevă de amploare în Franța: traficul feroviar, paralizat și metroul de la Paris, închis

Foto: Pixabay

O grevă de amploare are loc joi în sectorul transporturilor din Franța, transmite Agerpres. Zeci de zboruri au fost anulate, traficul feroviar se va opri în proporție de 90%, iar metroul din Paris va fi închis, au anunțat sindicatele.

Protestatarii vor să-l forțeze pe preşedintele Emmanuel Macron să renunţe la proiectul său de reformă a sistemului de pensii.

Mişcarea de protest se va derula pe mai multe zile și aduce aminte de grevele din 1995, care au paralizat Franţa timp de o lună şi au obligat Guvernul de la acea dată să revină asupra planurilor sale de reformare a sistemului de pensii.

Mai multe sondaje de opinie arată că, deşi francezii sunt favorabili unei reforme a pensiilor, majoritatea susţin de asemenea greva. Anul trecut, în ţară avea loc o mobilizare puternică cu ocazia protestelor „vestelor galbene”.

Angajaţi din sectorul feroviar, profesori, poliţişti, gunoieri, avocaţi, partidele de opoziţie şi inclusiv „vestele galbene” au făcut un apel în vederea mobilizării pentru ziua de joi. Potrivit Ministerului de Interne francez, un număr de 245 de manifestaţii şi mitinguri urmează să aibă loc pe întreg teritoriul Franţei.

Metroul închis la Paris

Greva ar urma să afecteze în special serviciile de transport în regiunea Parisului, în condiţiile în care 11 din cele 14 linii de metrou vor fi închise, precum şi traficul feroviar.

Compania de căi ferate SNCF intenționează să anuleze 90% din trenurile de mare viteză şi circa 80% din trenurile regionale. În plus, protestele ar putea să dureze mai multe zile, având în vedere că sindicatele au făcut apel pentru o grevă pe o perioadă nelimitată.

Anularea zborurilor

În sectorul transporturilor aeriene, compania franceză Air France a anulat 30% din zborurile interne şi 15% din zborurile pe distanţe medii. La rândul său, compania EasyJet a anunţat miercuri anularea a 233 de zboruri interne şi pe distanţe medii, dintre care 70 din sau spre Marea Britanie.

În şcolile din Franţa, este prognozată o rată de participare la grevă de 55%, care va creşte până la 78% în cazul şcolilor din zona Parisului, susţine Ministerul Educaţiei.

Reforma pensillor

Reforma sistemului de pensii, una din măsurile importante ale preşedintelui Emmanuel Macron, vizează unificarea celor 42 de regimuri actuale de pensionare (pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale, pensii complementare, etc.) într-un sistem universal pe bază de puncte.

CFDT, cel mai mare sindicat francez, nu intenţionează să se alăture mişcărilor de protest, dar a făcut un apel pentru un sistem de pensionare universal, mai clar şi mai corect.

În replică, Guvernul de la Paris pare hotărât să nu cedeze la presiuni. „Nu voi renunţa”, a avertizat Emmanuel Macron. Proiectul de reformă a pensiilor ar urma să fie prezentat Parlamentului la începutul lui 2020. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here