Guvernul și-ar putea asuma răspunderea și pe alegerea primarilor în două tururi. Orban: Celor de la PSD le e frică

Premierul Ludovic Orban a declarat că PNL nu va renunţa la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin la alegerile locale, el menţionând că celor de la PSD „le e frică de alegerea în două tururi pentru că ştiu că în momentul în care se ajunge pe alegerea în două tururi, mulţi primari pe care îi au, nu vor mai fi aleşi în turul doi”. Premierul a precizat că există peste 170 de voturi în Camera Deputaţilor pentru adoptarea acestui proiect. Raluca Turcan a avansat însă, miercuri seara, și soluția asumării răspunderii guvernamentale pe alegerea primarilor în două tururi.

„Nu putem să renunţăm la un proiect al PNL, care este înaintat de PNL  şi care susţine alegerea primarilor în două tururi. Sigur că asta e o temere majoră pe care o are PSD. Lor le e frică de alegerea în două tururi pentru că ştiu că în momentul în care se ajunge pe alegerea în două tururi, mulţi primari pe care îi au, nu vor mai fi aleşi în turul doi. Noi susţinem categoric, cu toată forţa, alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Premierul spune că în cazul unei bune mobilizări, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin poate fi adoptat în urma unei dezbateri în Camera Deputaţilor.

„Noi, dacă ne mobilizăm, putem în Camera Deputaţilor, care e Cameră decizională, putem să adoptăm alegerea primarilor în două tururi. Am făcut calculele împreună privitoare la situaţia şi capacitatea de a mobiliza voturi şi avem peste 170 de voturi. Sigur, suntem 265 de voturi pe lege organică, totul e să fie o mobilizare exemplară. Astăzi, de exemplu, USR s-a mobilizat, toţi parlamentarii au fost prezenţi şi îi felicit pentru această mobilizare”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban mai spune că PSD încearcă prin tot felul de mijloace să amâne acest proiect.

„Au convocat luni dimineaţă, la 9.00, Birourile Permanente reunite, sperând că vor absenta foarte mulţi. Cu ce scop? Au avut un singur scop, nu aveau niciun alt scop, să sesizeze Comisia de cod electoral care urma să îşi încheie activitatea privitor la proiectul de lege privind alegerea primarilor din două tururi şi legea de aprobare  a Ordonanţei 40 privitoare la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean prin vot direct, cu care şi noi suntem şi împotriva acestui proiect de lege, de ce, pentru a prelungi inca trei luni de zile activitatea acestei comisii speciale penytru cod electoral ca să îngroape proiectul de lege şi să spună că nu le iau în dezbatere în Camera Deputaţilor pentru că e la Comisia comună a celor două Camere. Numai la şmecherii din astea le stă capul pentru că evident le este frică. Eu nu pot să fac ceea ce am atacat când eram în opoziţie. Vă aduceţi aminte când Ponta, aflat la guvernare, a dat ordonanţă de urgenţă prin care a modificat legislaţia electorală pentru alegerile prezidenţiale ca să îşi creeze avantaje în competiţia electorală”, a mai spus primul ministru.

Raluca Turcan anunţă că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea şi pentru alegerea primarilor în două tururi

Vicepremierul Raluca Turcan susţine că PSD continuă să deturneze rolul Parlamentului şi tergiversează adoptarea proiectelor importante şi urgente, de aceea asumarea răspunderii este singura soluţie pentru rezolvarea urgenţelor. În acest context, Turcan susţine că este posibil ca Guvernul să-şi asume răspunderea şi pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi.

„PSD continuă să deturneze rolul Parlamentului şi tergiversează adoptarea proiectelor importante şi urgente. Acesta este motivul pentru care angajarea răspunderii este singurul mod de a rezolva urgenţele ACUM! Ziua de astăzi, din Parlament, a confirmat faptul că năravurile PSD nu se schimbă. Am văzut şi alianţe de conjunctură, şi lipsă de mobilizare, pe fondul unei majorităţi fragile, şi o lipsă completă de seriozitate în abordarea priorităţilor. Toate acestea pun în pericol dezvoltarea ţării”, a scris, miercuri seară, Turcan pe Facebook.

De aceea, Turcan susţine că Guvernul Orban a decis să-şi angajeze răspunderea şi să-şi pună mandatul pe masă pentru legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale şi corectarea OUG 114.

„România va putea avea, pentru prima dată în ultimii ani, o lege a bugetului adoptată la timp, astfel încât comunităţile locale să-şi poată croi propriile bugete şi să putem demara proiecte importante pentru români. Bugetul pe anul 2020 alocă mai multe fonduri pentru sănătate şi educaţie faţă de execuţia pe anul în curs. În plus, vom folosi banii europeni pentru finanţarea unor proiectele specifice, în aceste domenii. Autorităţilor locale le vor fi alocate, de asemenea, mai multe fonduri pentru a susţine investiţii în şcoli şi spitale”, a mai scris Turcan.

Potrivit acesteia, un alt obiectiv al bugetului este relansarea creşterii economice bazată pe investiţii, nu doar pe consum.

„Vom menţine creşterile de pensii şi salarii”, a mai afirmat vicepremierul.

Raluca Turcan precizează că sunt incluse toate măsurile pozitive care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie:

– creşterea salariului minim brut;
– majorarea salariilor profesorilor;
– indexarea alocaţiilor de stat pentru copii cu rata inflaţiei;
– eliminarea supra-accizei la carburanţi;
– eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time;
– eliminarea taxelor introduse prin OUG 114.

„Pentru că astăzi PSD a refuzat să supună la vot alegerea primarilor în două tururi şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene din rândul consilierilor, PNL poate fi adus în situaţia de a angaja răspunderea Guvernului şi pe aceste două modificări legislative”, a mai afirmat Turcan.

Pe de altă parte, premierul Orban este de părere că cea mai sigură soluţie rămâne trecerea proiectului prin Camera Deputaţilor: „Ordonanţa de urgenţă poate fi atacată de Avocatul Poporului şi dacă Avocatul Poporului o atacă, sigur câştigă pe procedură. De asemenea există procedura angajării răspounderii pe care nu o exclud, dar şi aiai există posibilitatea unui control constituţional. Cea mai bună şi cea mai solidă soluţie este dezbaterea  în Cameră a proiectului pentru că atunci nu mai au motiv să o atace la Curtea Constituţională”.

Guvernul şi-a asumat deja răspunderea pe mai multe proiecte – prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/2019 şi Legea plafoanelor. De asemenea, Guvernul a anunţat, miercuri, că-şi va angaja răspunderea pe Legea bugetului, pe Legea asiurărilor sociale şi pe abrogarea OUG 114/2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here