Haos în Irak după ce liderul șiit Moqtada al-Sadr a anunțat că se retrage din politică

Irakul a decretat luni interdicţie de circulaţie la nivel naţional, după schimburi de focuri care s-au soldat cu doi morţi în Zona Verde din Bagdad cuprinsă de haos după ce liderul șiit Moqtada al-Sadr și-a anunțat ”retragerea definitivă” din politică, iar susţinătorii săi au luat cu asalt acest complex fortificat ce găzduieşte sedii ale autorităţilor statului şi ambasade, transmite AFP.

Armata a decretat interdicţie de circulaţie în capitala Bagdad începând cu ora 12:30 GMT şi pe întreg teritoriul Irakului începând cu ora 16:00 GMT, accesul în capitală fiind de asemenea închis, în urma haosului ce s-a instalat în Zona Verde, unde au avut loc schimburi de focuri între partizanii lui Moqtada al-Sadr şi cei ai Cadrului de Coordonare, o coaliţie pro-iraniană rivală clericului şiit, relatează Agerpres.

Doi susţinători ai lui Moqtada al-Sadr au fost ucişi şi alţi 22 răniţi, potrivit unor surse medicale.

De aproape un an, baronii politicii irakiene nu reuşesc să ajungă la un acord asupra desemnării premierului. Prin urmare, Irakul încă nu are nici guvern şi nici preşedinte.

Pentru a ieşi din criză, Moqtada al-Sadr şi Cadrul de Coordonare s-au înţeles asupra unui punct, acela că este nevoie de noi alegeri anticipate. Însă în timp ce Moqtada al-Sadr insistă ca mai întâi să fie dizolvat parlamentul, adversarii săi doresc să numească un guvern înaintea alegerilor.

Sute de susţinători al clericului Moqtada al-Sadr au pătruns în Palatul Republicii, sediul guvernului. În timp ce aceştia devastau birourile, se instalau în fotolii, săreau în piscina palatului sau îşi făceau selfie-uri, forţele de ordine au intervenit şi au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii intraţi în Zona Verde.

Cu Palatul Republicii ocupat de manifestanţi, premierul Mustafa al-Kazimi a suspendat guvernul (Consiliul de Miniştri) ”până la noi ordine” şi a convocat de urgenţă o reuniune de securitate la sediul comandamentului militar.

Lider deopotrivă influent şi imprevizibil, Moqtada al-Sadr şi-a anunţat luni ”retragerea definitivă” din politică. Acest cleric este o personalitate ce poate atât să agraveze criza cât şi să scoată ţara din impas, întrucât aura sa politică şi religioasă are o puternică influenţă asupra comunităţii şiite, majoritară în Irak, comentează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here