Ideile controversate ale dr. Atlas, noul consilier pe probleme de COVID-19 al președintelui SUA. Trump: „Are multe idei grozave”

Noul consilier principal al președintelui Donald Trump pe probleme de coronavirus, dr. Scott W. Atlas, a pus la îndoială uzul măștii ca metodă viabilă în combaterea pandemiei.

Dr. Scott W. Atlas a declarat că rațiunea de-a purta mască este una „incertă”,  că copiii nu pot transmite coronavirusul și că rolul guvernului nu este de a eradica virusul, ci de a-și proteja cetățenii cei mai vulnerabili, transmite The New York Times.

Aceste afirmații, deși au trezit stupoare în rândul experților sanitari, au fost însă pe placul lui Donald Trump – atât de mult, încât radiologul de la Institutul Hoover al Universității Stanford a fost propulsat direct la Casa Albă, în prima linie a luptei împotriva pandemiei, eclipsând poziția lui Anthony Fauci.

Apariția în schemă a lui Dr. Atlas a rupt echilibrul și așa facil al oamenilor de știință din cadrul grupului de lucru organizat de Președinția SUA pentru a gestiona criza sanitară provocată de noul coronavirus.

„Cred că lui Trump clar nu-i plăceau sfaturile pe care le primea de la experți – Fauci, Birx etc. -, așa că și-a mutat încet interesul de la sfatul lor la cineva care îi spune ceea ce vrea să audă”, a declarat dr. Carlos del Rio, expert în boli infecțioase al Universității Emory.

Dr. Atlas nu este nici epidemiolog, nici expert în boli infecțioase, dar aparițiile sale frecvente la Fox News și adeziunea sa ideologică i-au atras atenția președintelui.

Prin urmare, când Donald Trump și-a reluat conferințele de presă pe subiectul coronavirus în iulie și august, ideile dr. Atlas au început „să se verse prin gura președintelui”, notează The New York Times.

„Are multe idei grozave”, a declarat Trump reporterilor la un briefing de la Casa Albă, luna trecută, acompaniat de dr. Atlas. „Și el crede că ceea ce am făcut până acum este foarte bine, și acum vom duce totul la un nou nivel.”

Simpatia de care se bucură în aripa de vest de la Casa Albă este aceea că dr. Atlas se recomandă ca un adept al „imunității de turmă”.

„Când izolăm pe toată lumea, inclusiv pe oamenii sănătoși, prelungim problema, deoarece împiedicăm imunizarea populației”, argumenta dr. Atlas la Fox News în iulie.

Pentru a-și vedea aplicate planurile legate de „imunitatea de turmă”, dr. Atlas a pus presiune pe Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să publice, săptămâna trecută, o nouă recomandare, potrivit căreia persoanele fără simptome de Covid-19 nu trebuie testate, chiar dacă au fost expuse unei persoane infectate.

„Încercarea de a obține imunitatea de turmă în alt mod decât cu un vaccin, nu e o strategie. Este o catastrofă „, a spus dr. Tom Frieden, fostul director al Centrului național pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here