Startul bun al lui Biden în privinţa Chinei

Sursa: Pixabay

„Cu președintele american Joe Biden, care restabilește sprijinul american pentru multilateralism și parteneriate internaționale, democrațiile lumii ar trebui să fie mai bine plasate pentru a opri agresiunea guvernului chinez. Dar China ar trebui să fie binevenită atunci când este gata să fie constructivă în probleme precum schimbările climatice și apărarea antimicrobiană”, scrie Chris Patten, pentru Project Syndicate.

<< Noua administrație a președintelui SUA, Joe Biden, a început să-și arate chipul în privinţa politicii sale față de China. Până în prezent, se evidențiază trei evoluții încurajatoare, care sugerează că Statele Unite se vor raporta la uriașul stat poliţienesc de sorginte leninistă nu doar ca la un competitor, ci şi ca la o amenințare clară pentru toate societățile libere.

Pentru început, secretarul de stat Antony Blinken a spus că regimul comunist chinez comite un genocid împotriva uigurilor musulmani din provincia nord-vestică Xinjiang. Mai mult, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a evidențiat eșecul Chinei de a coopera pe deplin cu misiunea Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originile coronavirusului din Wuhan și poate din alte părți ale țării. Dacă Partidul Comunist Chinez (PCC) nu are nimic de ascuns, de ce a refuzat, din nou, să fie deschis cu privire la sursa pandemiei?

În cele din urmă și cel mai important, Biden însuși și-a exprimat clar hotărârea de a lucra cu parteneri pentru a face față problemelor globale. PCC se încadrează cu siguranță în această categorie.

În ciuda puternicului mercantilism al fostului președinte american, Donald Trump, președintele chinez, Xi Jinping, ar prefera să aibă de-a face cu un Trump reales decât cu SUA conduse de Biden. Motivul este simplu: ultimul lucru pe care China îl dorește este ca democrațiile liberale să se reunească pentru a-i limita comportamentul îngrozitor.

În schimb, China vrea să-și jumulească criticii unul câte unul. Asta a încercat să facă cu Australia, atunci când guvernul prim-ministrului Scott Morrison a solicitat o anchetă independentă asupra originilor pandemiei. Odată cu restabilirea de către Biden a sprijinului american pentru multilateralism și parteneriatele internaționale, democrațiile lumii ar trebui să fie mai bine plasate pentru a opri agresiunea grosolană a guvernului chinez.

China va eticheta orice astfel de coaliție de democrații liberale drept o încercare de a lansa un nou război rece. Nu este vorba de aşa ceva. China a fost agresorul, iar democrațiile ar trebui să caute să-i restricționeze comportamentul dăunător și periculos. Trebuie subliniat faptul că regimul chinez nu numai că se opune valorilor care stau la baza societăților libere, dar este, de asemenea, total lipsit de încredere, încălcându-și cuvântul ori de câte ori acest lucru i-a fost de folos lui Xi.

Summitul G7 din iunie ar fi un forum bun pentru a începe construirea parteneriatului de care are nevoie o mai bună ordine internațională. Regatul Unit va conduce respectivul summit și ar trebui să încerce să arate că poate juca în continuare un rol internațional valoros chiar și după decizia sa dăunătoare de a părăsi Uniunea Europeană.

Țările G7 – SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia – au invitat India, Australia și Coreea de Sud să se alăture acestei întâlniri, iar eu sper că vor participa și la întâlnirile ulterioare. La urma urmei, democrațiile împărtășesc interesul de a se proteja pe ele însele și alte țări de amenințările bruște ale PCC și de încălcările normelor internaționale.

Acest nou parteneriat, G10, ar trebui să discute despre cooperarea și colaborarea digitală în industriile de înaltă tehnologie, în vederea evitării dependenței excesive de exporturile chineze. Iar guvernele ar putea schimba informații despre cum să înfrunte cel mai bine spionajul chinez, furtul proprietății intelectuale și eforturile de a folosi colaborarea în cercetare pentru a fura informaţii utile armatei chineze și statului său poliţienesc.

Un nou G10, împreună cu alte țări, ar trebui să colaboreze mai strâns în cadrul agențiilor Națiunilor Unite, precum OMS, ca și în organismele care se ocupă de drepturile omului și politica de dezvoltare. Trebuie arătat în mod colectiv atunci când China atacă libertatea, așa cum a făcut-o, flagrant, în Hong Kong sau în Xinjiang.

Totodată, ar trebui să îi transmitem cu calm lui Xi că nu vom sta deoparte dacă China își intensifică agresiunea împotriva Taiwanului. În timp ce provocările la adresa politicii „O singură China” nu ar fi înțelepte, ar trebui să salutăm sporirea contactelor cu Taiwanul și să facem presiuni pentru a permite insulei să aibă un loc de observator în adunarea OMS. Taiwan este o democrație vibrantă, cu un excelent istoric de sănătate publică. Având în vedere contribuțiile financiare mari pe care democrațiile le aduc OMS și detectarea timpurie, cu succes, de către Taiwan a pandemiei din China, merită să fie tratată decent de către organizație.

Țările G10 care sunt membre NATO ar fi, de asemenea, înțelept să încurajeze alianța, condusă de secretarul său general, să dezvolte răspunsuri politice la comportamentul din ce în ce mai amenințător al Chinei în regiunea indo-Pacificică.

În cele din urmă, deși democrațiile liberale nu vor avea întotdeauna aceleași priorități comerciale și de investiții, ele au un interes comun în ceea ce privește eficienţa Organizației Mondiale a Comerțului în a asigura respectarea regulilor sale convenite și justificate.

La acest capitol, un bun început din partea administrației Biden ar putea fi deblocarea numirii de noi judecători în organul de apel al OMC care soluționează litigiile comerciale dintre țările membre.

Se speră că statele membre UE vor răspunde la propuneri de acest tip, arătând o oarecare recunoaștere a amenințării pe care China o reprezintă pentru noi toți. Acordul global privind investițiile, semnat recent între UE şi China, va aduce puține beneficii economiilor europene. Mai mult, unii membri ai UE cred în mod eronat că acordul va îmbunătăți standardele de muncă din China și va pune capăt muncii forțate de acolo.

Din păcate, liderii europeni în general, iar cancelarul german, Angela Merkel, în special, încredințează dezvoltarea unui rol global serios pentru Europa departamentelor de vânzări ale Volkswagen și ale altor mari producători de automobile germane. Mă tem că rezultatul e unul singur, respectiv acela că UE face greșeli geostrategice grave atât în ​​ceea ce privește China, cât și Rusia. Cu siguranță, Uniunea are o idee despre valorile pe care ar trebui să le aibă.

Biden dorește ca partenerii serioși și dedicați să limiteze nu numai comportamentul rău al PCC, ci și să coopereze cu China atunci când este pregătită să fie constructivă în probleme precum schimbările climatice și apărarea antimicrobiană. Lucrul împreună la astfel de probleme este, desigur, în interesul tuturor. Pentru democrațiile lumii, însă, la fel este şi a ști unde trebuie să se încheie cooperarea. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here