Începutul sfârșitului pentru ALDE. Cum se sparge partidul lui Tăriceanu

Foto: Inquam Photos / George Calin

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu trece prin cea mai gravă criză din scurta sa istorie. O criză aproape existențială, dacă se are în vedere faptul că în mai puțin de un an formațiunea a pierdut guvernarea, a ratat intrarea în Parlamentul European, sondajele indică un fiasco similar și la scrutinul național, iar câțiva aleși au făcut deja pasul în afara partidului.

Marți, Andrei Gerea, fost ministru și unul dintre greii ALDE până acum, a trecut la RE:START, formațiunea înființată de candidata lui Dan Voiculescu la prezidențiale, Ramona Ioana Bruynseels. „Alături de Ramona-Ioana Bruynseels, de mulți alți liberali mai vechi sau mai noi, alături de oameni de afaceri, oameni cu prestanță din mediul academic și din societatea civilă am pus, deci, bazele Partidului RE:START România”, a scris, marți Andrei Gerea, pe pagina sa de Facebook.

În ultimele săptămâni, Gerea s-a numărat printre vocile care i-au cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să demisioneze din funcția de președinte al ALDE. „Este de neacceptat să întorci spatele celor cu care te-ai aliat acum 3 luni și să revii alături de cei de care te-ai despărțit acum 5 luni. Este inacceptabilă continuarea aceluiași joc care a dus ALDE în situația actuală. Acest demers politic face parte dintr-un lung șir de piruete, iar prețul plătit este chiar pierderea încrederii electoratului ALDE în noi”, declara Andrei Gerea, acum trei săptămâni.

Au fost însă și alte plecări din ALDE. 

Valul de plecări de la Camera Deputaților

„Cumpănind cu mare atenție valorile, principiile în care cred și utilitatea publică a demersului meu, vă anunț că am decis să-mi depun cererea de intrare în grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților”, a scris, luni, Toma Petcu. În prezent deputat, acesta a mai ocupat funcții de ministru al Energiei în două guverne PSD-ALDE, respectiv cele conduse de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.

„Acum chiar partidul meu dă semnale contradictorii, învârtindu-se de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga, iar acest fel de a face politică nu mă reprezintă”, Toma Petcu

Tot la liberali, odată cu Toma Petcu, au mai trecut deputații Marius Surgent, Ion Tabugan și Florică Calotă.

De altfel, acesta din urmă anunțase încă de acum o săptămână că ALDE va trece printr-o hemoragie masivă de parlamentari. „Un lucru este clar, nu mai avem grup parlamentar. În momentul de faţă, în ALDE eu nu mai rămân. Dar unde şi spre ce zări voi pleca, nu aş putea să vă spun încă. Suntem un grup de parlamentari care vom pleca spre nişte destinaţii. În maxim o săptămână, zece zile, voi anunţa către ce voi merge. Suntem 23 de parlamentari, dintre care minim 12 şi maxim 16 parlamentari vom pleca din ALDE”, spunea la vremea respectivă deputatul Calotă.

Pentru Tăriceanu, ALDE a funcționat în toți acești ani și ca un vehicul pentru o paletă largă de interese în zona energiei, după cum a arătat Universul.net, în toamnă, pe fondul discuțiilor legate de demiterea Guvernului Dăncilă prin ordonanță de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here