Influencer pro-Trump, arestat şi inculpat pentru inducerea în eroare a alegătorilor lui Hillary Clinton

Un influencer pro-Trump a fost arestat şi acuzat de faptul că a răspândit informaţii false pe Twitter – în 2016 – cu scopul de a suprima mii de voturi destinate lui Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale în care candida împotriva magnatului newyorkez, relatează AFP, preluată de News.ro.

Potrivit actului inculpării, făcut public miercuri, Douglass Mackey, în vârstă de 31 de ani, mai cunoscut sub pseudonimul Ricky Vaughn, a postat pe Twitter o serie de mesaje în săptămânile dinaintea alegerilor prezidenţiale de la 8 noiembrie 2016 prin care încuraja mii de alegători ai lui Hillary Clinton să-şi trimită votul printr-un simplu SMS – făcându-i să creadă că votul le va fi înregistrat şi că nu era nevoie să meargă la vot personal.

În plângere, Hillary Clinton şi Donald Trump nu sunt numiţi în mod direct.

Însă mesajele lui Mackey şi ale prietenilor săi, citate în document, nu lasă nicio îndoială cu privire la alegătorii pe care voiau să-i înşele, folosind epitete insultătoare la adresa democraţilor.

Ideea pare să le fi venit din campania britanică în vederea referendumului Brexitului din iunie 2016.

Un susţinător al lui Donald Trump a relevat un mesaj înşelător care-i îndemna pe susţinătorii rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană (UE) să trimită un SMS în loc să se prezinte la vot în mod personal la referendum.

În plângere nu se precizează câte persoane au ratat din această cauză ocazia de a vota cu Hillary Clinton.

Însă societatea de telecomunicaţii care deţinea numărul dat de către Mackey în vederea trimiterii SMS-urilor – iVisionMobile – a înregistrat ”cel puţin 4.900 de SMS-uri de la numere unice” care au dat curs acestui fals consemn de vot, se arată în plângere.

În pofida faptului că a fost interzis în două rânduri pe Twitter, Douglass Mackey a reuşit de fiecare dată să revină cu un nou cont, se arată în documentul judiciar.

Cu un număr de 58.000 de abonaţi la începutul lui 2016, el se clasa pe locul 107 între ”influenţatorii” în alegeri, înaintea postului de televiziune NBC News sau prezentatorului Stephen Colbert, potrivit Media Lab de la MIT, citat de FBI.

Arestat miercuri, în Florida, Douglass Mackey riscă până la zece ani de închisoare, în cazul în care este condamnat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here