INFO RUSIA | Idei sunt, oameni nu / Crește indisciplina pe front / Greu cu surogatul / Iarna trădătoare / Tot mai urât în culisele Wagner

Sursa: TASS / Interfax
  • Guvernul rus discută măsuri sistemice pentru a sprijini industria autohtonă a jocurilor video, până în 2030, scrie Kommersant. E vorba, în special, de crearea unui dezvoltator și editor controlat de stat (în cel mai ambițios scenariu proiectul necesitând până la 50 de miliarde de dolari), lansarea unei agenții naționale de rating și creșterea de 14 ori a numărului de studiouri. Până în 2030, este planificată lansarea a 25 de jocuri video, cu un buget de 6,5 miliarde de ruble fiecare, și 40 de jocuri mai puțin costisitoare. Potrivit Kommersant, autoritățile ruse vor ca aceste produse să poată concura cu cele mai populare pe plan internațional și astfel să devină un instrument de soft power pentru Rusia. Totuși, ținând cont de faptul că majoritatea specialiștilor au părăsit țara, din cauza războiului, obiectivele vor fi imposibil de atins, spun experții citați de Kommersant.

  • În Rusia, este în creștere numărul dosarelor penale pentru abandonare neautorizată a unității militare, notează Mediazona. Potrivit sursei citate, aceasta este una dintre modalitățile de a-i urmări în instanță pe soldații care nu vor să lupte în Ucraina și, în ciuda amenințărilor comandanților, tot pleacă de pe front. Practic, sunt dosare deschise împotriva militarilor cu contracte, care au refuzat să lupte în primăvară și vară, dar au început să apară și primele pronunțări în cazuri de mobilizați – pentru care pedepsele au fost puternic înăsprite.

  • Comercianții de produse alimentare au fost nevoiți să înlocuiască una din șapte mărci, la raft, după plecarea corporațiilor străine, scrie Izvestia, citând Asociația Companiilor de Retail (AKORT). Majoritatea articolelor care au trebuit înlocuite sunt din categorii precum băuturi carbogazoase, produse chimice de uz casnic, alimente de mic dejun gata preparate, precum și paste și produse de patiserie. De regulă, comercianții cu amănuntul au schimbat mărcile producătorilor plecați cu mărci autohtone. O tendință similară se înregistrează și în sectorul non-alimentar, potrivit Asociației Companiilor de Comerț pe Internet (AKIT). Experții consideră că pentru vânzătorii și producătorii autohtoni este o sarcină dificilă faptul de a promova produsele rusești sub mărci comerciale care nu sunt familiare consumatorilor.

  • „Generalul Ger”, în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei. Kremlinul sperie Ucraina cu o iarnă rece, dar soldații ruși ar trebui mai degrabă să se teamă. Sub acest titlu, The Inside notează că în Ucraina a căzut deja prima zăpadă, iar în viitorul apropiat temperatura va fi constant sub zero grade, publicația subliniind totodată că Kremlinul a încercat în mod repetat să îi descurajeze pe ucraineni cu instalarea ierni. Propaganda rusă îl prezintă pe „Generalul Ger” drept un aliat loial al armatei ruse, pe care a mai ajutat-o în timpul războaielor împotriva lui Napoleon și Hitler. Experții militari văd însă altfel lucrurile, scrie The Insider: Rusia este mult mai puțin pregătită Ucraina pentru un război în condiții de iarnă (iar acest lucru afectează deja situația de pe linia frontului). Totodată, mai spun specialiștii, exemplele din istoria națională ar trebui mai degrabă să alerteze Kremlinul, pentru că gerul ia ajutat pe cei care luptau pe propriul teritoriu [totodată, un editorial Universul.net, pe această temă – AICI].

  • Vladimir Osecikin, fondatorul site-ului Gulagu.net, a discutat cu fostul comandant trupe de mercenari Wagner, Marat Gabidullin, despre schimbarea „climatului” în interiorul grupului Wagner, începerea execuțiilor în masă și execuțiilor extrajudiciare a dezertorilor, a celor care nu respectă ordinele sau nu sunt pregătiți să ia parte la război. De asemenea, cei doi au discutat despre mărturia lui Andrei Medvedev, fost comandant al departamentului 1 plutonul 4 detașamentul 7 de asalt al grupului Wagner, privind aruncarea în luptă și decesul a sute de pușcăriași. Totodată, discuția a atins și subiectul „mormintelor frățești”, adică al gropilor comune în care au fost aruncați, chiar de către ai lor, rușii uciși, cu scopul de a ascunde astfel pierderile reale și a permite falsificarea împrejurărilor „dispariției fără urmă” a sute de oameni. Marat Gabidullin a mai vorbit despre înfrângerea din noaptea de 7-8 februarie 2018 a trupelor de mercenari Wagner, în Siria, când comandamentul rus i-a renegat pe mercenarii ruși, grupul fiind zdrobit în câteva ore de forțele speciale americane, cu sprijinul aviației. Marat însuși, ca participant la acele evenimente, știe că autoritățile ruse au ascuns înfrângerea și pierderile, iar cadavrele au fost trimise în Rusia nu cu un singur avion cu 100 de sicrie, ci eșalonat, în mai multe zboruri, de-a lungul a șase luni. La acea vreme, reprezentanții oficiali ai Ministerului rus de Externe (purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova) și Kremlinului (purtătorul de cuvânt, Dimitri Peskov) i-au mințit pe ruși, negând faptul că ar fi existat decese în grup de ruși, în Siria.

INFO RUSIA | De la școlari, pentru „măcelari” / Procese de la sancțiuni / Embargoul chinezesc / Eroii lui Putin / Groază de artificii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here