INFO RUSIA | Impactul noilor sancțiuni / Vagoane „ușoare” / Venituri mai mici în regiuni / China și Iran dau emoții / Calvarul unui pacifist mobilizat

Sursa: Kremlin.ru
  • Kommersant consideră că, în contextul noilor sancțiuni internaționale impuse petrolului rusesc, cele mai vulnerabile vor fi câmpurile petrolifere arctice, orientate spre export: Prirazlomnoe, Novoportovskoe, Trebs și Titov.

  • Scăderea gradului de încărcare pe rețeaua de căi ferate rusești, în 2022, ar putea ajunge la 4%, fiind cea mai gravă după 2009, scrie Vedomosti. Ziarul citează  revizuirea din decembrie a Institutului pentru Probleme de Monopol Natural (IPEM). În noiembrie, scăderea a fost de 4,1% (ducând rulajul total la 103,5 milioane de tone). Comparativ cu octombrie, scăderea a fost cu 1,1 puncte procentuale mai accentuată. Pentru finalul lui decembrie, IPEM se așteaptă la o creștere a dinamicii negative. Un oficial al Căilor Ferate Ruse a confirmat relevanța prognozei actuale, completează Vedomosti.

  • Pentru prima dată de la pandemie, au scăzut veniturile fiscale la bugetele consolidate ale regiunilor, notează Izvestia. Potrivit sursei citate, nivelul a fost în octombrie cu aproape 7% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut – 1,3 trilioane de ruble. Economiștii susțin că dinamica e rezultatul scăderii profiturilor în mediul privat pe fondul declinului activității economice din Rusia.

  • RBC.ru notează sec: Două țări importante din punct de vedere strategic pentru Rusia sunt lovite de proteste prelungite – Iran și China. Până acum, demonstranții au obținut rezultate diferite, completează site-ul rusesc, care admite totodată că Iranul și China au reputația de state autoritare care controlează strâns mass-media și rețelele sociale. Totodată, pe scena mondială, cele două țări sunt aliați de lung parcurs, unite  prin relații comerciale, economice și politice puternice (China este principalul partener comercial al Iranului). În același timp, ambele sunt văzute ca aliați strategici ai Moscovei, după declanșarea războiului din Ucraina. Experții consideră că protestele care au izbucnit în ele au trăsături comune, mai scrie RBC.ru.

  • Viața pacifistului Kirill Berezin este în pericol, scrie Novaia Gazeta.Europa. Bărbatul mobilizat, originar din Sankt Petersburg, își apără în continuare dreptul la serviciul civil alternativ, în ciuda a două procese pierdute. Totuși, bărbatul a ajuns într-o unitate militară din Kamenka (regiunea Leningrad). Aici, ceilalți mobilizați, care se pregătesc să fie trimiși în zona de război, îl amenință cu represalii. „În fiecare noapte, adorm neștiind dacă mă voi trezi dimineața”, le-a spus Kirill apropiaților. În unitatea de lângă Belgorod, unde tânărul ar putea fi transferat zilele următoare, comandantul i-a promis aceeași soartă: să-l ducă în pădure, să-l omoare și să-l îngroape, ca să nu fie găsit niciodată.

Jurnalul unui inginer rus care a lucrat o lună în Mariupol: „Nu sunt naziști”. „Eu sunt ocupant aici”. „Mă sperie gândul că mă pot ucide”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here