INFO RUSIA | Tabloidele, militarizate / Metanolul, „ars” de sancțiuni / Povești din alte invazii ruse / Rușii scot valuta din țară / Proiectele Kremlinului

Sursa: прохоровское-поле.рф
  • Tabloidele rusești, din care cititorii puteau afla cele mai recente bârfe mondene, se politizează rapid în Rusia. În unele publicații, artiștii care au părăsit țara sau au avut declarații în sprijinul Ucrainei sunt băgați la apă, în timp ce altele dedică pagini duble și numere speciale „operațiunii speciale” declanșată de armata rusă, notează Novaia Gazeta.Europa. De-a lungul a aproape un an de război, publicația a analizat modul în care principalele titluri tabloide din Rusia au reflectat evoluțiile politico-militare.

  • Intrate sub incidența sancțiunilor internaționale, în 2023, exporturile rusești de metanol riscă să scadă cu cel puțin 20%, iar prețurile la acest tip de materie primă s-ar putea diminua tot cu atât, notează Kommersant. Publicația citează în acest sens reprezentanți din industrie, care se tem că profitabilitatea producătorilor se va reduce la minimum. Restricțiile la metanol fac parte din cel de-al optulea pachet de sancțiuni introdus de UE. În 2022, exporturile rusești cunoscuseră o creștere de 14%, la aproape 2,1 milioane tone. Principalele direcții de descfacere a acestui produs au fost Finlanda, Belarus (860.000, respectiv 835.000 de tone). Doar aproximativ 165.000 de tone s-au îndreptat spre Orientul Îndepărtat. Experți din industrie, consultați de Kommersant, avertizează că reorientarea de mari cantități spre piața asiatică va genera o scădere a prețurilor.

  • The Insider contracarează propaganda rusă și linia oficială a Kremlinului, sintetizată la un moment dat de cuvintele lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Rusia nu a atacat prima niciodată și pe nimeni”. Publicația remarcă însă că asemenea vorbe nu numai că reflectă viziunea Kremlinului despre istoria Rusiei, ci sunt și în consonanță cu modul în care istoria rusă este predată în școlile rusești. Prin urmare, The Insider, după ce anterior a trecut în revistă războaiele de agresiune purtate de Rusia și URSS, de data a vorbit cu martori oculari, cu oameni care au îndurat ocupația rusă. Cu oameni din: Ungaria, Cehoslovacia, Afganistan, Georgia și Siria. Ei povestesc cum și-a justificat Moscova ocupația în acei ani, cum a luptat populația locală cu intervenționiștii și cum a reacționat comunitatea mondială la ocupație.

  • Pe fundalul riscurilor crescânde de deținere a monedei în Rusia și al înrăutățirii condițiilor pentru depozite, rușii au preferat să deschidă depozite în străinătate în loc să-și transforme economiile în ruble. Valoarea totală a economiilor în valută nu s-a schimbat fundamental de-a lungul anului, dar acum cetățenii le păstrează majoritatea în bănci străine, notează Vedomosti. Conform celor mai recente date provenite de la Banca Rusiei, la 1 decembrie 2022, depozitele în valută străină reprezentau 21%, sau 8,4 trilioane de ruble, din totalul depozitelor gospodăriilor (40,1 trilioane de ruble). Însă doar 3,5 trilioane de ruble se și aflau în băncile rusești, la sfârșitul anului (8,6% din total și 42% raportat la depozitele în valută), restul de 5 trilioane fiind plasate în entități străine (12,4%, respectiv 58%).

  • Învață-i pe copii să coasă cagule pentru militari sau să facă turniruri pe tancodrom. Așadar, 7×7 scrie că fondul de granturi prezidențiale a organizat prima dintre cele două competiții de proiecte pe 2023, 1.800 de ONG-uri primind o finanțare totală de 4,3 miliarde de ruble. Printre câștigători s-au numărat proiecte menite să ajute familiile celor mobilizați, pe refugiații din Ucraina, dar și armata rusă. O parte din bani s-au dus la  multe inițiative din teritoriile republicilor autoproclamate din Donețk și Lugansk.

INFO RUSIA | Șederea în Kazahstan, tunsă / Fetele lui Putin, cazate de SVR / Mașini verzi pe pereți / Record rusesc în Turcia / Unde merge aurul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here