INFO RUSIA | Lukașenko, o nouă vânătoare / Războiul mamei de mobilizat / Bugetul, cârpit / Mobilizarea a fugărit banii din bănci

Sursa: www.kp.ru
  • După ce președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a interzis, pe 6 octombrie, creșterea prețurilor, autoritățile au pornit la „vânătoare”. Potrivit Meduza, din ceea ce se știe până acum, în rândul comercianților au fost deschise peste 30 de dosare penale și au fost operate 20 de arestări. Prețurile sunt monitorizate de Comisia de Stat pentru Control și Ministerul de Interne. Baranovici, Gomel, Grodno, Moghilev, sunt câteva dintre zonele în care există oameni trași la răspundere penală în baza deciziei lui Lukașenko. Potrivit economistului Lev Lvovski, intervievat de publicația belarusă Zerkalo, guvernul de la Minsk i-a pus pe comercianți în fața unei alegeri imposibile: să lucreze în pierdere sau să se aleagă cu dosar penal.

  • Novaia Gazeta.Europa a lansat o rubrică nouă: „Confesiune”. De fiecare dată, eroul este un om obișnuit care vorbește despre problema sa. Primul astfel de monolog este al unei rusoaice care de o lună încearcă să-și aducă fiul înapoi acasă, de pe front. Tânărul fusese mobilizat în ciuda problemelor sale de sănătate. Tatiana Bogdanova povestește cum se bate singură cu mașinăria militară și sistemul în general.

  • Kommersant notează că pentru acoperirea deficitului bugetar din 2022, guvernul rus alocă 1 trilion de ruble din Fondul Național pentru Bunăstare. Ordinul a fost semnat de către prim-ministrul Mihail Mișustin și a fost publicat pe portalul o informațiilor juridice. Ministerul Finanțelor de la Moscova a transmis că suma va fi folosită pentru a satisface obligațiile sociale față de cetățeni, împrumuturi guvernamentale,  pentru a datoria publică și acordarea de împrumuturi bugetare regiunilor ruse. Până la 1 octombrie, volumul Fondului Național pentru Bunăstare fusese de 10,792 trilioane de ruble sau 8,1% din PIB. Pe parcursul lunii, a scăzut cu 1,08 trilioane de ruble.

  • În septembrie, volumul depozitelor populației, din băncile rusești, a scăzut cu 458 de miliarde de ruble, sau 1,4%, transmite Banca Rusiei, citată de RBC.ru. Din statisticile Băncii Centrale, rezultă că a fost vorba de o este o ieșire record de la începutul crizei, în condițiile în care de la începutul războiului – februarie 2022 – soldul pe conturile și depozitele persoanelor fizice a scăzut în total cu 1,2 trilioane de ruble. Banca Centrală a Rusiei a admis că în a doua jumătate a lunii septembrie a avut loc o nouă ieșire semnificativă de fonduri. Potrivit instituției, a crescut numărul persoanelor plecate din țară și care au luat numerar cu ele. În plus, în situații de stres sau incertitudine, cetățenii tind să retragă numerar dar de obicei duc ulterior banii înapoi la bancă .

Virajul Serbiei spre UE, remarcat de presa rusă: sancțiuni la orizont plus o vizită a adjunctului lui Lavrov, tratată cu răceală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here