INFO RUSIA | Punct de cotitură / Culisele unei întâlniri cu Putin / Video minciunile / Regiunile care sapă tranșee / Miza – campania de iarnă

  • Pe 5 și 6 decembrie, Forțele Armate ale Ucrainei (UAF) au efectuat lovituri cu drone asupra unor ținte situate în adâncime, pe teritoriul Rusiei – aerodromuri din regiunile Saratov, Riazan, Kursk. O altă dronă a fost doborâtă în timp ce se îndrepta spre aerodromul Belbek din Crimeea. Toate aceste lovituri, notează Meduza, ar putea fi un punct de cotitură pentru etapa actuală a războiului: Kievul a început să folosească propriile rachete de croazieră surogat și, probabil, în curând va priva Moscova de monopolul asupra distrugerii infrastructurii străine.

  • Pe 7 decembrie, membrii Consiliului Prezidențial pentru Drepturile Omului au avut întâlnirea anuală cu Vladimir Putin (precum în 2021, ea s-a desfășurat online).  Consiliul a fost „reîmprospătat” în noiembrie, când cei mai consecvenți oponenți ai războiului din Ucraina au fost înlocuiți cu susținători ai conflictului. Discuția cu Putin a fost atent pregătită de oamenii dictatorului, astfel încât acesta din urmă să nu fie pus în situații „delicate”. Potrivit surselor Verstka, preluat și de Mediazona, șeful Consiliului, Valeri Fadeev, a verificat, respins sau aprobat toate subiectele de discuție și întrebările pentru președinte. Totodată, în ultimele săptămâni, în pregătirea ședinței, Fadeev s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanți ai administrației prezidențiale pentru a discuta temele ce urmau a fi abordate în fața lui Putin, ca și pentru a le identifica pe cele nedorite. Membrilor nou intrați în componența Consiliului li s-a recomandat să nu deschidă gura, „pentru a nu-l deranja pe președinte”. Potrivit unei sursei Verstka, Fadeev le-a fost interzis membrilor să-l întrebe pe Vladimir Putin despre aplicarea legii „cu privire la falsuri”. Pe lista subiectelor interzise au mai figurat: execuția lui Evgheni Nujin, lăudată de Evgheni Prigojin; războiul cu Ucraina; pierderile suferite de Rusia pe front; refuzul de a le întâlni și pe adevăratele mame de mobilizați, cele din Consiliul Mamelor și Militarilor; recurtarea de pușcăriași, ca mercenari Wagner pentru războiul din Ucraina. Totodată, au fost calificate drept „periculoase” întrebările despre mobilizați și echiparea acestora. Totuși, sursele Verstka susțin că s-ar putea vorbi pe această temă cu președintele, însă „foarte atent”. În schimb, membrilor Consiliului li s-a recomandat să-l întrebe încă o dată pe Vladimir Putin despre încheierea „mobilizării parțiale”, pentru ca acesta să aibă astfel ocazia de a confirma din nou acest lucru. Acum, oamenii sunt îngrijorați de un posibil al doilea val de recrutare (Verstka și alte publicații ruse au scris că ar putea începe după Anul Nou), iar Kremlinul vrea să îi țină liniștiți, susțin surse din Consiliu, citând recomandările Kremlinului.

  • La începutul războiului, Putin a promis că nu va ocupa teritorii ale Ucrainei. Acum, însă, se laudă că în Rusia „au apărut noi teritorii”, notează Meduza. Site-ul a realizat un colaj video cu trei momente elocvente pentru „evoluția” gândirii lui Putin.

  • Kommersant ia pulsul nivelului de agitație din regiunile rusești cele mai apropiate de granița cu Ucraina. Astfel, în timp ce autoritățile din regiunile Belgorod și Kursk recrutează oameni pentru apărarea teritorială, regiunile învecinate, unde este în vigoare același „nivel mediu de reacție”, nu se grăbesc să formeze miliții. În Crimeea, în cazul unei „amenințări directe la adresa securității”, autoritățile promit să strângă imediat câteva zeci de mii de bărbați, iar regiunea Rostov se bazează pe cazaci. Autoritățile celorlalte regiuni „de primă linie” consideră că sunt suficient de departe de linia de contact pentru a nu se ocupa cu astfel de probleme.

  • Mersul „operațiunii militare speciale” va fi decis, în mare parte, de campania de iarnă, iar rezultatele acesteia ar trebui să clarifice viitorul Ucrainei, au declarat experți ruși intervievați de Izvestia.

INFO RUSIA | Impactul noilor sancțiuni / Vagoane „ușoare” / Venituri mai mici în regiuni / China și Iran dau emoții / Calvarul unui pacifist mobilizat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here