„La președinte nu pot veni oameni de pe stradă”. Cum a fost regizată întâlnirea lui Putin, cine sunt și cum au fost selectate „mamele de buzunar”

Sursa: Kremlin.ru

La sfârșitul lunii noiembrie, Vladimir Putin s-a întâlnit, așa cum a fost anunțat oficial, cu „mame ale militarilor participanți la operațiunea militară specială”. Inițial, secretarul de presă prezidențial, Dmitri Peskov, și mass-media pro-guvernamentală prezentaseră evenimentul ca pe o întâlnire cu „mamele mobilizaților”. Cu toate acestea, potrivit Meduza, dintre cele 16 participante (lista poate fi găsită pe site-ul Kremlinului), doar trei au fiii mobilizați, dezvăluie jurnalistul Andrei Perțev.

E vorba despre:

  1. Iulia Belehova, șefa filialei din Regiunea Moscova a Frontului Popular al rușilor de pretutindeni;
  2. Elena Alekseeva, o casnică din Starîi Oskol;
  3. Marina Bahlina, bucătăreasă din Iakuțk.

Restul au fost prezentate ca mame de „voluntari” sau de cadre militare. Una dintre participante, Nina Pșenicikina, din autoproclamata LPR, i-a arătat lui Putin o fotografie a fiului ei care plecase în 2014 pentru a „lupta pentru lumea rusă” și a murit în 2019.

Nadejda Uzunova, o activistă a „Frăției de luptă”j din Hakassia, a declarat chiar, în timpul întâlnirii, că a venit pentru că era „familiarizată cu Donbas-ul” din 2017: ar fi „evacuat copii grav bolnavi și răniți”, iar acum îi ajută pe mobilizați.

A devenit aproape imediat clar că dintre „mamele” invitate la Putin multe nu ajunseseră acolo întâmplător. Conform calculelor Meduza, 11 dintre cele 16 participante la întâlnire activează fie în organizații finanțate de stat, fie în mișcări sociale proguvernamentale. De exemplu, la întâlnire au participat:

  • Maria Kostiuk – vicepreședinta Guvernului Regiunii Autonome Evreiești;
  • Irina Tas-ool – șefa departamentului pentru familie, tineret și sport al administrației districtului Kaa-Hemski, din Republica Tuva;
  • Olga Belțeva, deputat municipal în Moscova, din partea partidului Rusia Unită.

Reprezentantele asociațiilor independente – de exemplu, ale Comitetului Mamelor Soldaților – nu au fost invitate la întâlnire.

Două surse apropiate administrației prezidențiale a Federației Ruse au explicat, pentru Meduza, cum a fost pregătită întâlnirea. Potrivit acestora, ideea însăși a evenimentului  apăruse pe fondul a numeroase plângeri cu privire la cursul mobilizării, din partea celor mobilizați și a rudelor acestora. „Mobilizarea i-a afectat pe mulți, mulți încă se tem de ea. Era important să arătăm că președintele este conștient de probleme și nu uită de oameni”, a explicat logica un interlocutor apropiat administrației prezidențiale.

Totuși, potrivit surselor Meduza, apropiate de Kremlin, a devenit rapid clar că „numărul potrivit de mame” ar fi fost greu de găsit: „La președinte nu pot veni oameni de pe stradă. Nu știi niciodată ce întreabă, ce solicită, pot exista incidente neplăcute”.

„Dar oamenii care nu sunt de pe stradă, de regulă, nu au copiii mobilizați”, a adăugat unul dintre interlocutorii apropiați administrației prezidențiale. Așadar, imediat după anunțarea mobilizării, asociații politicianului de opoziție Alexei Navalnîi i-au sunat pe fiii mai multor înalți oficiali prefăcându-se că sunt oficiali militari și le-au cerut să se prezinte la biroul de înregistrare și înrolare militară. Niciunul nu a fost de acord, iar fiul lui Dmitri Peskov, în mod special, a spus că va rezolva problema „la un alt nivel”.

Potrivit Meduza, „mamele de mobilizați” au fost căutate în două moduri. Oficialii administrației prezidențiale au găsit ei înșiși mai multe participante: potrivit surselor Meduza, printre acestea s-au numărat Iulia Belehova, șefa biroului Moscova al Frontului Poporului rușilor de pretutindeni, și Olesia Șighina, regizor de filme „patriotice”. La întâlnirea de la Kremlin, Belehova a confirmat că fiul ei a fost mobilizat; Șighina a declarat că fiul ei lupta ca voluntar.

Potrivit uneia dintre sursele Meduza, acestea au venit la întâlnirea cu Putin sub îndrumarea departamentului de proiecte publice al administrației prezidențiale, care este condus de Serghei Novikov, un apropiat al șefului blocului politic al Kremlinului, Serghei Kirienko.

„[La întâlnire] Belehova a vorbit despre voluntari, Șighina a vorbit despre Societatea Cunoașterii, Institutul pentru Dezvoltarea Internetului. În general, despre proiectele pe care Novikov le supervizează. Femeile i-au amintit președintelui de existența lor și i-au cerut sprijin”, a explicat o sursă Meduza, apropiată administrației prezidențiale.

La eveniment, Iulia Belehova i-a vorbit lui Putin despre proiectul de voluntari Noi împreună, inițiat, cu sprijinul Kremlinului, în timpul pandemiei de coronavirus, și care acum sprijină „familiile soldaților noștri”. Dar Șigina a menționat și alte structuri afiliate guvernului – Institutul pentru Dezvoltarea Internetului și Societatea Cunoașterii – și a susținut că „aud” regizori „patrioți” gata să-i susțină.

A doua direcție în căutarea „mamelor de mobilizate” a fost cea a regiunilor. Potrivit interlocutorilor Meduza, apropiați de Kremlin, autoritățile federale au instruit administrațiile mai multor regiuni să „selecteze femei potrivite”. „A venit o solicitare de la centru și s-a rezolvat”, a confirmat o sursă apropiată uneia dintre ambasadele prezidențiale, care, printre altele, este responsabilă de legătura dintre autoritățile federale și cele regionale.

Totodată, candidații „prioritari” au fost oficiali care lucrau de mult timp pentru stat, membri ai partidului Rusia Unită și ai Frontului Popular al rușilor de pretutindeni, precum și angajați de stat, spun surse Meduza, apropiate administrației prezidențiale. Ei subliniază că participanții la întâlnire, conform planului organizatorilor săi, trebuiau fie „să intre pe verticala [puterii]”, fie „să știe când și ce să spună”.

„Guvernatorul [care le-a trimis să se întâlnească cu Putin] și, în cele din urmă, președintele sunt șefi cu care trebuie să fie atente”, comentează unul dintre interlocutorii Meduza. Potrivit acestuia, femeilor nu li s-a promis „niciun beneficiu material din deplasarea la întâlnirea cu Putin”: ele ar fi fost „motivate” chiar de posibilitatea de a-l „vedea pe șeful statului” și de a deveni „vizibile la nivel regional”.

În același timp, era important pentru autoritățile regionale ca acestea să fie menționate la eveniment. „Este necesar ca regiunea ta și tu însăți să fiți auziți de președinte”, a explicat unul dintre interlocutorii Meduza, apropiați de Kremlin.

Într-adevăr, la întâlnirea cu Putin, participantele le-au mulțumit liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, guvernatorului regiunii Tula, Alexei Diumin, șefului Iakuției, Aisen Nikolaev, și șefului Regiunii Autonome Evreiești, Rostislav Goldstein.

  • „Fiii noștri ne apără patria în epicentru, iar noi încercăm să-i sprijinim în spate. Guvernatorul nostru, Alexei Ghennadievici Diumin, știți, a acceptat mobilizarea nici măcar ca lider al regiunii, ci ca tată, și controlează personal toate procesele de furnizare a uniformelor, toate procesele de pregătire a soldaților mobilizați, pentru care toată lumea îi este foarte recunoscătoare”.

Așa a fost descris procesul de mobilizare de către o angajată a coloniei-așezământ nr. 8 din regiunea Tula, Elena Nikulnikova. La întâlnirea de la Kremlin, ea a spus că fiul său, un militar obișnuit, „era într-o altă călătorie de afaceri în momentul în care a început operațiunea specială și i-a părut foarte rău că lipsea din patrie în acel moment”, dar după ce s-a întors s-a dus pe front.

Meduza a încercat să le contacteze pe participantele la întâlnire. Niciuna dintre ele nu ne-a sunat înapoi și a răspuns la mesaje. Totuși, imediat după evenimentul cu Putin, Iulia Belehova a vorbit din proprie inițiativă despre faptul că oficiali și deputații din partidul Rusia Unită au fost la întâlnirea cu președintele. „Nu înțeleg ce sunt funcționarii”, a spus ea. Mamele pot lucra. Mama este prima. Și cărui partid aparține o persoană, [nu contează]”.

INFO RUSIA | Proiectul lui Medvedev, în comă / Baie de ulei / Arcanul / Putin: Justiția se umanizează / Baza de date / Război în 2023 / Kudrin, Yandex

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here