Infrastructura energetică critică din Ucraina, lovită sâmbătă de zeci de rachete ruseşti. Pene de curent în Kiev şi mai multe regiuni

Infrastructura critică din Ucraina a fost lovită sâmbătă de zeci de rachete ruseşti, au anunţat forţele aeriene ucrainene, Kievul şi mai multe regiuni raportând lovituri asupra instalaţiilor energetice şi pene de curent, transmite Reuters, citat de News.ro.

În acelaşi timp, autorităţile ruse de ocupaţie din oraşul ucrainean Herson au îndemnat civilii să plece imediat, invocând ceea ce au numit o situaţie militară tensionată, pe măsură ce forţele ucrainene avansează.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe aplicaţia Telegram despre atacurile ruseşti asupra infrastructurii care au început peste noapte: ”Inamicul a lansat un atac masiv: 36 de rachete, dintre care majoritatea au fost doborâte”.

Comandamentul forţelor aeriene a declarat anterior că 33 de rachete au fost trase în Ucraina sâmbătă dimineaţă, adăugând că 18 dintre ele au fost doborâte.

Începând cu 10 octombrie, Rusia a lansat o serie de salve devastatoare asupra infrastructurii electrice a Ucrainei, care au afectat cel puţin jumătate din producţia de energie termică şi până la 40% din întregul sistem.

La scurt timp după răsăritul zilei de sâmbătă, oficialii locali din regiuni ale Ucrainei au început să raporteze atacuri asupra instalaţiilor de energie şi întreruperi de curent, în timp ce inginerii se străduiau să restabilească reţeaua.

Guvernatorii i-au sfătuit pe locuitori să se aprovizioneze cu apă în caz de întrerupere a aprovizionării.

O parte din Kiev a suferit întreruperi de curent până la începutul serii. Într-o zonă centrală a capitalei, magazinele au fost închise şi semafoarele stinse, lăsând şoferii să se descurce singuri în intersecţiile aglomerate.

Martorii Reuters din oraşul Mikolaev, din sudul ţării, au raportat o întrerupere de curent care a durat câteva ore, care a perturbat semnalele telefoanelor mobile pe unele reţele.

În oraşul Nikopol, din sud-estul ţării, care este bombardat în mod regulat din poziţiile ruseşti aflate peste râul Nipru, autorităţile locale au avertizat că sirenele de raid aerian vor fi oprite ca urmare a întreruperilor de curent şi că, în schimb, vehiculele de urgenţă care circulă prin oraş vor avertiza că vor avea loc atacuri aeriene.

Consilierul prezidenţial Kirilo Timoşenko a declarat că, sâmbătă după-amiază, peste un milion de oameni din Ucraina erau fără energie, inclusiv aproximativ 672.000 în regiunea de vest a Hmelniţki.

După un prim val de rachete dimineaţa devreme, sirenele de raid aerian au sunat din nou în toată ţara, la ora locală 11.15 a.m..

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a spus că Moscova a vrut să creeze un nou val de refugiaţi în Europa prin atacuri, în timp ce ministrul de Externe Dmitro Kuleba a spus că acestea constituie genocid.

”Loviturile deliberate asupra infrastructurii civile critice a Ucrainei fac parte din genocidul rus al ucrainenilor”, a scris Kuleba pe Twitter.

Moscova a recunoscut că vizează infrastructura energetică, dar neagă că vizează civilii.

Operatorul de reţea de stat Ukrenergo a declarat că atacurile au vizat infrastructura din vestul Ucrainei, dar că restricţii de alimentare cu energie electrică sunt puse în aplicare în 10 regiuni din ţară, inclusiv în capitală, Kiev.

”Amploarea pagubelor este comparabilă sau poate depăşi consecinţele atacurilor din 10-12 octombrie”, a scris Ukrenergo pe aplicaţia Telegram, referindu-se la primul val de atacuri asupra sistemului energetic de săptămâna trecută.

Între timp, şeful adjunct al administraţiei oraşului Kiev, Petro Panteleev, a avertizat că atacurile ruseşti ar putea lăsa capitala Ucrainei fără energie electrică şi căldură pentru ”câteva zile sau săptămâni”.

”Această posibilitate există… trebuie să înţelegem şi să ne amintim acest lucru”, a declarat el pentru publicaţia ucraineană Ekonomicna Pravda.

Mii de civili au părăsit Hersonul în ultimele zile, peste râul Nipru, după avertismente despre o ofensivă ucraineană care se pregăteşte pentru recucerirea oraşului, dar avertismentul de sâmbătă a fost transmis cu o urgenţă reînnoită.

”Din cauza situaţiei tensionate de pe front, a pericolului crescut de bombardare masivă a oraşului şi a ameninţării cu atacuri teroriste, toţi civilii trebuie să părăsească imediat oraşul şi să treacă pe malul stâng (est) al Niprului!”,  au declarat autorităţile de ocupaţie ruse, într-un comunciat postat pe Telegram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here