Înlocuirea unui om cu un robot, declarată abuzivă în Spania

Justiţia spaniolă a declarat joi ”abuzivă” demiterea ”din motive tehnice” a contabilei unui hotel din Insulele Canare, care a fost înlocuită în luna martie cu un program informatic de gestiune, a relatat vineri AFP, citat de Agerpres.

Contabila a fost înlocuită cu un instrument de gestiune care, potrivit hotărârii judecătoreşti, ”îndeplineşte sarcini între orele 17:15 şi 6:00” în zilele lucrătoare şi ”lucrează 24 de ore în timpul sărbătorilor”.

Angajata a primit o scrisoare de concediere în martie, în care erau invocate ”motive tehnice”.

Judecătorul a ”respins faptul că acest caz corespunde ‘motivelor tehnice’ (…) invocate pentru a justifica concedierea obiectivă”, potrivit comunicatului.

Magistratul a subliniat că reforma dreptului la muncă, adoptată în Spania în 2012, când conservatorii erau la putere, ”nu exonerează angajatorul de obligaţia de a demonstra că, în mod real şi efectiv, trece prin dificultăţi”, astfel încât aceasta este nevoit să desfacă un contract de muncă.

”Automatizarea prin ‘boţi’ sau roboţi, cu singura scuză că scade costurile, reduce dreptul la muncă în favoarea creşterea libertăţii companiei”, a argumentat judecătorul în decizia sa.

Hotelul va trebui să ”reîncadreze angajata în termen de cinci zile de la judecată” sau să-i majoreze indemnizaţia la peste 28.000 de euro, a decis magistratul. Sentința poate fi atacată cu recurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here