Instagram şi Facebook, interzise în Rusia din cauza activităţilor ”extremiste”

Un tribunal din Rusia a decis că activităţile Instagram şi Facebook, reţelele sociale deţinute de Meta Platforms, sunt ”extremiste” şi a interzis funcţionarea acestora în Rusia, potrivit unui corespondent din sala de judecată al agenţiei de presă ruse, TASS, citată de News.ro.

Potrivit judecătoarei Olga Solopova, tribunalul districtual Tverskoi din Moscova a susţinut moţiunea depusă de Parchetul General al Rusiei.

”Hotărârea intră în vigoare cu efect imediat”, a precizat Solopova.

Anterior în cursul zilei de luni, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a insistat să se decidă interzicerea reţelelor sociale Instagram şi Facebook.

Interdicţia nu se aplică reţelei WhatsApp, deţinută de Meta, a explicat procurorul. În afară de acest aspect, indivizii şi organizaţiile nu vor fi trase la răspundere pentru acuzaţii de extremism pentru utilizarea Facebook şi Instagram.

”Utilizarea serviciilor Meta de către persoane fizice şi juridice nu ar trebui să fie calificată ca participare la activităţi extremiste. Oamenii nu vor fi traşi la răspundere pentru simpla utilizare a serviciilor Meta”, a spus un reprezentant al parchetului.

Conform hotărârii judecătoreşti, companiei Meta i se interzice să deschidă birouri şi să desfăşoare activităţi comerciale în Rusia.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a insistat, luni, ca instanţa să interzică activităţile companiei Meta în Rusia, deoarece sunt orientate împotriva Rusiei şi a forţelor sale armate.

Moţiunea către Parchetul General de a interzice Meta a venit după ce compania tehnologică a ridicat interdicţia de a posta instigări la violenţă împotriva cetăţenilor ruşi în mai multe ţări. Comitetul de Investigaţii al Rusiei a deschis un dosar penal sub acuzaţia de instigare la violenţă împotriva populaţiei ruse.

Roskomnadzor, organismul de supraveghere al mass-mediei şi al telecomunicaţiilor din Rusia a blocat anterior accesul la Instagram şi Facebook în Rusia, dar a decis să nu blocheze accesul la WhatsApp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here