Instanța Supremă a admis contestaţiile în anulare formulate de Radu Mazăre şi Gabriel Strutinky împotriva condamnării din dosarul Polaris

Inquam Photos / George Calin

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţiile în anulare formulate de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, şi de Gabriel Strutinsky, împotriva condamnării din dosarul Polaris. Fiecare a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare. Înalta Curte va soluţiona contestaţiile pe data de 10 octombrie. A existat şi o opinie separată în completul de judecători în sensul respingerii contestaţiilor în anulare, transmite News.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai decis, luni, să respingă cererile de suspendare a executării pedepsei pentru Radu Mazăre şi Gabriel Strutinsky.
“Cu majoritate, admite în principiu contestaţiile în anulare formulate de către contestatorii condamnaţi Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Gabriel-Sorin împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători Penal 2-2020, în dosarul nr. 1643/1/2020. Respinge, ca nefondate, cererile de suspendare a executării deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători Penal 2-2020, în dosarul nr. 1643/1/2020”, a anunţat Înalta Curte.
De asemenea, ÎCCJ a mai decis ca soluţionarea contestaţiilor să aibă loc în data de 10 octombrie.
Decizia este definitivă.
De asemenea, a existat şi o opinie separată în completul de judecată în sensul respingerii, ca inadmisibile, a contestaţiilor în anulare formulate de Radu Mazăre şi Gabriel Strutinsky.
Fostul primar din Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, în februarie, 2020, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Polaris. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Gabriel Strutinsky pentru complicitate la luare de mită.
ICCJ i-a achitat pe Stelian Eduard Martin pentru dare de mită, dar şi pe SC Polaris, pentru complicitate la abuz în serviciu, pentru dare de mită, pe Tudoriţa Tolea pentru abuz în serviciu, pe Dorul Aurelian Harpalete, pentru abuz în serviciu, pe Sorina Laura Oprea pentru abuz în serviciu, pe Alina Pavel pentru abuz în serviciu, pe Ghiulnihal Mutalâp pentru abuz în serviciu.
Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa faţă de inculpaţii Martin Eduard Stelian, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Harpalete Doru Aurelian, Tolea Tudoriţa, Oprea Sorina Laura şi Mazăre Radu Ştefan, a respins acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa faţă de inculpatele Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal.
Totodată, s-a dispus confiscarea de la inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel a câte 3.416.371,02 lei şi s-a menţinut sechestrul asigurător instituit pe bunurile mai multor inculpaţi.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, ajutat de Sorin Strutinsky, a solicitat peste două milioane de euro, din care a primit aproximativ un million de euro şi aproape 2,5 milioane de lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, pentru a le facilita emiterea documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
Radu Mazăre mai era acuzat că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.
Anchetatorii au mai arătat, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între Primăria Constanţa şi o societate controlată de el şi de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here