INTERVIU. „Italia care cântă la balcoane” și „Italia celor șmecheri”. Premierul Conte: „Ne confruntăm cu o situație de urgență nemaiîntâlnită după război până astăzi”

„Oamenii de știință ne spun că nu am ajuns încă la apogeu. Nu putem lăsa garda jos. Controversele? O nebunie. Renzi vorbește urât despre Guvern în străinătate? Sunt surprins, dar nu comentez”, spune premierul italian Giuseppe Conte într-un interviu oferit cotidianului Corriere della Sera.

Redăm integral interviul preluat și tradus de RADOR:

Reporter: Domnule prim-ministru Giuseppe Conte, există o Italie care respectă regulile, cântă de la balcoane și, în proporție de 62%, împărtășește alegerile făcute de Guvern. Și, apoi, există Italia celor șmecheri.

Giuseppe Conte: Trebuie să evităm în toate modurile deplasările care nu sunt absolut necesare. Este momentul să facem sacrificii și alegeri responsabile. De la început am lucrat în spirit de unitate, punând sănătatea pe primul loc, ceea ce cred că explică acel consens de 62%. Ne confruntăm cu o situație de urgență nemaiîntâlnită după război până astăzi. Marea majoritate a italienilor sunt conștienți că regulile sunt necesare pentru a-i proteja pe cei dragi. Sunt mândru să conduc această mare comunitate, care în momentul de maximă dificultate se oprește să cânte imnul național și să trimită aplauze emoționante medicilor și asistentelor care lucrează epuizați pe secții.

Reporter: Peste 1.800 de morți. Va putea Italia să oprească epidemia sau o mare parte a populației va fi contagiată?

Giuseppe Conte: Dacă vom continua să stăm acasă, evitând contactele riscante, vom fi mai eficienți în oprirea virusului. Oamenii de știință ne spun că încă nu am atins apogeul, acestea sunt săptămânile cele mai riscante și avem nevoie de precauție maximă. Nu putem lăsa garda jos. Este cea mai importantă provocare din ultimele decenii, pentru a o câștiga este nevoie de contribuția responsabilă a 60 de milioane de italieni.

Reporter: În Lombardia lipsesc paturi în spitale și măști, guvernatorul Fontana simte guvernul distant și îl cheamă pe Bertolaso în ajutor. Cum răspundeți la provocare?

Giuseppe Conte: Alimentarea polemicilor nu este sterilă, este o nebunie. Organizația sanitară este în mâinile Regiunilor. Întrucât nu putem și nu dorim să ne schimbăm cadrul constituțional, trebuie să colaborăm cu toţii pentru ca răspunsul sistemului de sănătate să fie cât mai eficient posibil. Nu îl cunosc personal pe Bertolaso, dar consider pozitiv faptul că Regiunea este susținută de o persoană care cunoaște sistemul organizatoric al Protecției Civile. Acest lucru va facilita dialogul cu centrala care operează la Roma, sub conducerea lui Borrelli și a lui Arcuri.

Reporter: Până noaptea târziu, miniștrii s-au contrazis cu privire la puterile Protecției Civile. Borrelli a amenințat cu demisia pentru că era „coordonat” de Arcuri?

Giuseppe Conte: Nicio diviziune privind rolul Protecției Civile, care este esențial pentru a coordona sprijinul acordat Regiunilor. Nu-l cunoașteți bine pe Borrelli, el este o persoană cu o mare competență și cu o inimă generoasă. El lucrează deja cu Arcuri într-un mod profitabil, ambii conștienți că sunt chemați să facă față unei provocări de o importanță enormă.

Reporter: Mortalitatea atât de ridicată a Italiei nu sugerează schimbarea strategiei, poate făcând teste stricte ca în Coreea?

Giuseppe Conte: Trebuie să așteptăm câteva săptămâni pentru a verifica rezultatele deciziilor noastre, inspirate din indicațiile comitetului tehnico-științific. În rest, nu sunt necesare noi interdicții, acum este important să le respectăm scrupulos pe cele care au fost deja impuse. Activitățile motorii sunt permise, dar mersul la alergat toți împreună este interzis. Primarii au făcut bine că au închis parcurile, iar poliția face bine privind combaterea adunărilor. Din păcate, acest lucru se aplică și bisericilor. Știu că cer mult, dar trebuie să ne pregătim pentru a face față perioadei de vârf a infecției și este bine să stăm toți acasă.

Reporter: Structurile sanitare din sudul Italiei vor rezista sau există riscul de colaps?

Giuseppe Conte: Chiar și cei mai calificați oameni de știință consideră că este dificil să facă predicții prea specifice. Scopul nostru este să stopăm sau cel puțin să încetinim viteza de răspândire a virusului, pentru a avea posibilitatea să gestionăm situația de urgență într-un timp mai mare, distribuind o reacție eficientă pe întreg teritoriul național. Cu siguranță că nu ne mai putem permite erori de comportament. Deplasările celor care, de exemplu, părăsesc orașul Milano la sfârșit de săptămână pentru a ajunge la familia lor sau la reședința lor în sud, trebuie să fie absolut evitate.

Reporter: După blocarea trenurilor de noapte, ar trebui să ne așteptăm la alte închideri, de la farmacii la magazinele alimentare?

Giuseppe Conte: Serviciile esențiale trebuie să fie garantate. Dacă supermarketurile, farmaciile, spitalele continuă să fie aprovizionate, se datorează faptului că în spatele lor există un lanț industrial care funcționează, cu un mare sentiment de responsabilitate, astfel încât țara să nu se oprească. Italia are un potențial neexplorat, s-a mișcat cu curaj și alte țări, precum Spania și Franța, urmează modelul nostru.

Reporter: Mulți industriași și comercianți se tem că nu vor mai redeschide niciodată. Faptul că ați permis libera alegere dintre a rămâne deschise activitățile și oprirea producției nu riscați să declanșați concurență neloială?

Giuseppe Conte: Lumea afacerilor este invitată la o provocare foarte grea. Mulți au închis, iar cei care au ținut încă deschise activitățile trebuie să garanteze lucrătorilor un nivel adecvat de protecție. Acest decret nu va fi suficient. Pagubele vor fi grave și răspândite, va fi necesară lansarea unui plan real de „reconstrucție”.

Garda Financiară va interveni aspru împotriva comportamentelor speculative față de cei care impun prețuri în afara pieței sau profită pentru a-și crea condiții avantajoase în producerea bunurilor de primă necesitate. După coronavirus nimic nu va mai fi ca înainte. Va trebui să ne așezăm la masă și să reformulăm regulile comerțului și ale pieței libere.

Reporter: După părerea lui Salvini nu toți muncitorii sunt în siguranță…

Giuseppe Conte: Nu este momentul polemicilor, ci al angajamentului și al soluțiilor. Guvernul a dedicat 18 ore pentru a încheia acordul dintre asociațiile comerciale și sindicate pentru a asigura cele mai înalte standarde de siguranță pentru muncitori. Lucrătorii au făcut bine că și-au făcut vocea auzită, sunt la muncă, în prim-plan pentru Italia. Fiecare sacrificiu este un act de dragoste pentru țară, suntem alături de ei.

Reporter: Va urma o perioadă de lacrimi și sânge?

Giuseppe Conte: Răspundem cu un pachet de norme care vor permite economiei noastre să suporte costurile impuse de situația de urgență. Suntem gata, dacă este necesar, să luăm din nou măsuri pentru relansarea țării. Vom face tot posibilul pentru ca, chiar și în elaborarea legii bugetare, Italia să își poată reveni datorită investițiilor, reducerilor de taxe, simplificării și inovării. Vom ajuta Italia să se ridice și sunt convins că vom reuși.

Reporter: Liga îndeamnă Guvernul să urmeze exemplul Germaniei, care a pus la dispoziția mediului de afaceri 550 de miliarde de euro pentru credite.

Giuseppe Conte: Garanțiile prevăzute în noul decret de lege activează fluxuri de împrumuturi care, în raport cu PIB-ul, sunt similare cu cele ale Germaniei.

Reporter: Europa în vremea coronavirusului este cea condusă de Lagarde sau cea condusă de von der Leyen?

Giuseppe Conte: Este cea capabilă să facă tot ce este necesar pentru a răspunde unei situații de urgență care nu este italiană, ci europeană. Deja în conferința video de acum câteva zile, președintele von der Leyen a subliniat ideea sa de a folosi toate instrumentele necesare pentru a sprijini Italia. Primele măsuri anunțate de Comisie pentru sprijin medical și economic mi se par eficiente și concrete, precum și înlăturarea obstacolelor în calea liberei circulații pe piața internă a bunurilor sanitare.

Reporter: Ce veți cere celorlalți lideri G7 prin videoconferință, astăzi?

Giuseppe Conte: Este necesară coordonarea europeană a măsurilor economice și sanitare. Este timpul pentru alegeri curajoase și Italia poate oferi o contribuție semnificativă, deoarece este prima țară din Europa care a experimentat o răspândire atât de amplă a virusului.

Reporter: Doi membri ai guvernului, Ascani și Sileri, sunt pozitivi la Covid-19. Ce contramăsuri ați luat?

Giuseppe Conte: Un salut afectuos pentru Pierpaolo și Anna, cu speranța că se vor vindeca în curând împreună cu miile de italieni care au de-a face cu acest virus, astăzi. De câteva zile am respectat distanța de un metru, desfășurăm întâlniri prin videoconferință și preferăm munca inteligentă (smart working) cât mai mult posibil.

Reporter: Ce efect resimțiți din partea lui Renzi atunci când solicitați țărilor europene să nu facă „greșelile Italiei”?

Giuseppe Conte: Italienii își strigă mândria de la balcoane, arată lumii întregi ce înseamnă să aparții aceleiași „comunități” și să rămâi unit. Mă sună mulți șefi de stat și de guvern, care admiră curajul nostru în adoptarea unor astfel de măsuri restrictive și seriozitatea demnă a cetățenilor de a le respecta. Sunt surprins să văd un fost premier, care a reprezentat Italia în lume, că vorbește de rău guvernul italian în străinătate, la televiziunile și ziarele americane și germane. Dar eu nu comentez. Îi voi lăsa pe italieni să judece.

Italia, cea mai afectată ţară din Europa de pandemia de coronavirus, a depăşit pragul de 2.000 de morţi, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 349 de decese, conform unui bilanţ publicat luni seară de Agenţia de Protecţie Civilă.

Astfel, bilanţul a ajuns la 2.158 de decese, o creştere de 19,3%. Dintre aceste decese, 1.420 au fost înregistrate numai la Milano şi împrejurimi, în regiunea Lombardia.

2 COMENTARII

  1. De ce nu a fost intrebat premierul italian daca este cel mai bun moment pentru a disponibiliza 600 de milioane de euro, pentru nationalizarea companiei aeriene Alitalia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here