Investigație majoră: Autoritățile ruse ar fi ordonat asasinarea în Berlin a cecenului Selimkhan K.

Poză publicată pe profilul de Facebook al lui Selimkhan Khangoshvili. Fotografia din stânga a fost făcută în timpul celui de-al doilea război cecen și îl arată pe luptător alături de fostul președinte cecen Aslan Mașkadov. Sursa: Bellingcat

Berlin, august 2019. Într-un parc din cartierul insular Moabit are loc o crimă. Cu puțin înainte de prânz, un trecător este împușcat mortal de un biciclist. Două focuri letale trase dintr-un Glock 26, calibrul 9mm. Victima: un cecen în vârstă de 40 de ani, având asupra lui un pașaport georgian. Asasinul: tot un cecen. Iată-ne într-o situație prin care transpare intriga unui thriller etnic din Caucazul sângeroșilor ani 1990-2000.

Realitatea acestei crime, potrivit noilor dovezi, pare a avea rădăcini, de fapt, tocmai în acea perioadă. Mai prelungim încă puțin suspansul.

Victima a fost identificată în presa germană sub nume Selimkhan K. (alias Tornike K.) și trăia în Germania din 2006, având statut de azilant. Originar din regiunea georgiană de frontieră Pankisi, la granița cu Republica Cecenă, bărbatul ar fi luptat de partea separatiștilor împotriva trupelor ruse OMON în al doilea război cecen. În 1999-2000, Armata Rusă a lansat o operaţiune militară de amploare, ca răspuns la invadarea Deghestanului de către mujahedinii islamişti din Brigada Internaţională de Menţinere a Păcii, organizaţie teroristă fondată în 1998.

În Cecenia, Selimkhan K. ar fi luptat mai întâi în gherila lui Șamil Bassaev, apoi sub conducerea arabului Abu Valid. Ambii rebeli aveau să fie uciși de trupele speciale ruse.

În 2008, în războiul de cinci zile dintre Rusia și Georgia, Selimkhan K. ar fi adunat 200 de voluntari pentru a lupta de partea forțelor georgiene pe teritoriul separatist al Osetiei de Sud, însă grupul său nu a participat la vreo misiune împotriva secesioniștilor înarmați de Moscova.

De asemenea, Selimkhan K. ar fi colaborat cu Ministerul de Interne georgian și ar fi fost un fel de „mediator” la o luare de ostatici din 2012, scrie Deutsche Welle.

În momentul instalării sale în Germania, cecenul fusese trecut de autorități pe o listă a potențialilor islamiști periculoși, însă ulterior avea să fie scos din baza de date.

Presupusul său asasin a fost prins rapid cu ajutorul martorilor oculari și acum se află în arest preventiv. Acesta s-ar numi Vadim Sokolov.

Vadim Sokolov. Sursă: Bellingcat

„Suportul complet al autorităților ruse”

Numele complet al lui Selimkhan K. este Selimkhan Kangoshvili, aflăm dintr-o investigație comună realizată de platforma Bellingcat, Der Spiegel, The Insider și Dossier Center.

Din dovezile culese de jurnaliști reiese că asasinul a acționat cu „suportul complet al autorităților ruse”.

Înainte de a pleca spre Germania, Sokolov a primit un pașaport rusesc și o viză de intrare în Franța, călătorind prin Europa timp de o lună, potrivit informațiilor obținute de jurnaliști. Ca să poată călători în UE în baza vizei franceze, Sokolov trebuia să dețină un „dosar fiscal” cu dovada deținerii unui loc de muncă. Un astfel de dosar a apărut din neant pe numele său cu doar câteva săptămâni înainte de a primi pașaportul rusesc, datat cu anul 2015.

O companie deținută de Ministerul rus al Apărării

Bellingcat a consultat o bază de date a pașapoartelor și a descoperit că în dreptul numelui lui Sokolov se afla mențiunea „persoană protejată de lege”, însoțită de o altă mențiune: „pentru a obține acest dosar, contactați administratorul”. Restricțiile din această bază de date au fost impuse prima dată după uriașul scandal diplomatic legat de tentativa de asasinare cu neurotoxină, în 2018, în Marea Britanie, a fostului agent Serghei Skripal, se precizează în investigație.

Mai departe: numărul de telefon al angajatorului lui Sokolov se potrivește cu cel al unei companii deținute de Ministerul Apărării din Rusia, ZAO RUST, cu sediul în Sankt Petersburg, iar numărul pașaportului trimite spre numerele fictive folosite în general de serviciile secrete ruse, subliniază Bellingcat. Conducerea companiei a negat existența lui Sokolov pe statele de plată ale ZAO RUST.

Săptămâna trecută, cotidianul The New York Times, citând o serie de e-mail-uri anonime primite de investigatori,  scria că Vadim Sokolov ar putea fi pseudonimul unui criminal eliberat recent din închisoare în Rusia cu scopul de a-l asasina pe Selimkhan Kangoshvili – un anume Vladimir Stepanov. Însă verificările efectuate de Bellingcat au concluzionat că este o „pistă falsă”, deoarece Stepanov se află încă în spatele gratiilor în colonia penitenciară  Bor, la 430 de kilometri distanță de Moscova, ispășind o condamnare de 24 de ani.

Asasinul, un ofițer FSB?

Publicația americană a citat, de asemenea, și un fost șef al centrului antitero din Georgia, care a spus că asasinul este un fost ofițer FSB, implicat într-o tentativă anterioară de ucidere a lui Kangoshvili în 2006.

De menționat că informațiile prezentate de Bellingat acoperă doar prima parte a investigației, care poate fi citită integral AICI.

„Rusia are aproape sigur un program sub acoperire de exterminare a foștilor separatiști ceceni”, este de părere Leonid Bershidsky, columnist al Bloomberg.

De altfel, președintele rus Vladimir Putin, a cărui ascensiune la putere a fost propulsată de rolul jucat în „administrarea” celor două războaie cecene, a făcut în 1999 o promisiune celebră: aceea că îi va „îngheța” pe separatiști în „orice circumstanțe”, chiar și „la toaletă”.

Moscova este bănuită că ar fi ordonat uciderea unor foști rebeli ceceni ascunși în Turcia, Austria, Emiratele Arabe Unite sau Marea Britanie. Dar cel mai răsunător asasinat legat de dosarul cecen al Kremlinului rămâne cel din 7 0ctombrie 2006. Marea jurnalistă de investigații Anna Politkovskaia, care anchetase riguros jocurile serviciilor secrete ruse în măcelurile din Cecenia, avea să fie secerată de gloanțe în fața casei sale din centrul Moscovei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here