Investiţia strategică pentru descurajarea Rusiei, făcută de SUA la Câmpia Turzii, undă verde în Congresul american

Foto: INQUAM/Manases Sandor

Proiectul de lege privind bugetul apărării pe anul fiscal 2021 a fost adoptat definitiv de către Congresul SUA, acesta fiind un pas crucial şi din perspectiva României, întruct documentul prevede inclusiv investiţii de 130,5 milioane dolari pentru modernizarea Bazei 71 aeriene „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii.

Acest obiectiv va fi transformat într-un hub operaţional important al Forţelor Aeriene ale SUA, în regiunea Mării Negre şi Europa de Est.

Este cea mai importantă investiţie făcută de armata americană într-o ţară străină, de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

Cea mai mare parte a investiţiei, respectiv 68 milioane dolari, va finanţa construirea de depozite cu echipamente şi materiale prepoziţionate, hangare pentru avioanele de luptă, vehicule şi provizii necesare funcţionării de zi cu zi a bazei.

Aproximativ 11 milioane dolari vor fi folosiţi pentru amenajarea unei platforme pentru manevrarea de materiale periculoase. Alte 32 de milioane dolari sunt destinaţi creşterii capacităţii de stocare de combustibil, iar 19,5 milioane dolari vor fi folosiţi în dezvoltarea unor zone de staţionare a aeronavelor, inclusiv a celor de transport strategic.

Prezența americanilor la Câmpia Turzii, și în România, în general, este o dovadă a angajamentului SUA „într-o zonă tot mai volatilă”, după evoluțiile din ultimii ani din Crimeea și Donbass, arăta ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, într-un discurs rostit la începutul acestui an. El mai precizaa, cu acea ocazie, că SUA investiseră deja 40 milioane dolari, în baza de la Câmpia Turzii, despre care a spus că este una dintre cele mai bune baze aeriene de antrenament din Europa. „Suntem aici și suntem gata să ne apărăm prietenii”, a mai spus diplomatul.

Cu puţină vreme înainte, Forțele Aeriene americane trimiseră în România drone MQ-9 Reaper ghidate de la distanță, precum aceea folosită în eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, unitate de operațiuni externe a Gardienilor Revoluției. Dronele sunt operate de la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, ca parte a segmentului de securitate regională și globală din parteneriatul strategic SUA-România

Baza de la Câmpia Turzii ar putea deveni un punct strategic al NATO în supravegherea aeriană a mișcărilor ilegale sau amenințătoare ale Rusiei în Marea Neagră, afirma, în vară, generalul în retragere Ben Hodges.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here